Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustanova za vjerska djela

Papa miče upravu Vatikanske banke i vraća je na pravi put

papa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
04.07.2014.
u 20:46

Prema pisanju Vatican Insidera, kardinal Pell je zatražio podnošenje ostavke cijele uprave IOR-a

O sudbini Vatikanske banke (IOR) znat će se nešto više sljedeći tjedan, najvjerojatnije u srijedu. Naime, danas je završio peti sastanak Kardinalske komisije koju je utemeljio (28. rujna 2013.) papa Franjo za obnovu Kurije, a o njezinu radu novinare je izvijestio šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Posljednji čin Ratzingera

Kada je utemeljena Kardinalska komisija, u njoj je bilo osam članova pa je nazvana i C8 (C kao cardinale), ali se kardinalima pridružio i državni tajnik kardinal Pietro Parolin koji ravnopravno sudjeluje u raspravama pa je komisija nazvana C9. Na sastanku Komisije u srijedu bio je i papa Franjo koji je, kako je rekao Lombardi, Komisiju nazvao Vijećem devetorice.

Razgovaralo se o Upravi Države Grada Vatikana, o Državnom tajništvu te o IOR-u (Ustanova za vjerska djela), kao i o predsjedniku te banke Ernstu von Freybergu. Hoće li on i dalje biti predsjednik ili neće, odnosno kako će izgledati Vatikanska banka?

“IOR se reformira, prirodno i mirno. Doprinos Ernsta von Freyberga je i dalje vrlo cijenjen. Vjerojatno je da će se više znati sljedeći tjedan, nakon susreta Vijeća za ekonomiju, koje će se okupiti u subotu. Vjerojatno će u srijedu biti informacija o tomu. Na sastanku Vijeća za ekonomiju raspravljat će se i o statutima, nacrtima aktivnosti i godišnjim proračunima”, kazao je Lombardi.

Iz tih riječi moglo bi se zaključiti kako će doći do smjene na vrhu Vatikanske banke.

“Ne postoje unutarnje borbe za vlast niti će predsjedniku Ernstu von Freybergu biti oduzeto povjerenje. Idućih će dana kardinal George Pell, tajnik Vijeća za ekonomiju, iznijeti reformu IOR-a”, rekao je neimenovani izvor blizak Komisiji za Vatican Insider, web stranicu koja piše o vatikanskim događanjima,

Von Freybergu, koji je na tom položaju naslijedio Ettora Gottija Tedeschija u veljači 2013. godine, istječe mandat. Njega je imenovala Kardinalska nadzorna komisija za IOR dok je još papom bio Benedikt XVI. Zapravo, postavljanje Von Freyberga na čelo Vatikanske banke bio je posljednji čin pape Benedikta XVI. Sada, nakon 16 mjeseci, Von Freyberg bi mogao biti smijenjen, odnosno on bi zajedno s cijelim upravnim odborom mogao podnijeti ostavku.

Prema pisanju Vatican Insidera, kardinal Pell je zatražio podnošenje ostavke cijele uprave IOR-a ne samo zato što joj istječe mandat već i zbog toga jer će Vatikanska banka drukčije izgledati.

Banku dati bankarima

IOR će ubuduće više nalikovati na malu banku s limitiranim oročenjima te ograničenim ulaganjima. Na čelu takve banke trebao bi biti bankar, a ne neki bankarski menadžeri specijalisti u financijskim ulaganjima. Vijeće za ekonomiju i kardinal Pell bi, nakon ostavke sadašnje uprave, mogli izabrati ljude prikladnije za novu ulogu IOR-a. No, o tome ćemo doznati nešto više najvjerojatnije u srijedu. Premda je C9 raspravljao i o reformi Rimske kurije, vjerojatno se još ne zna kako će ona izgledati. Posljednja reforma Rimske kurije provedena je na osnovi apostolske konstitucije Pastor Bonus koju je 1988. potpisao Ivan Pavao II.

>> Papa Franjo neće zatvoriti vatikansku banku

Komentara 8

Avatar EU afrodita
EU afrodita
21:42 04.07.2014.

Dali je Isus prije svog odlaska sa zemlje rekao apostolima da njegovi slijedbenici (kršćani) trebaju osnovati državu u njegovo ime...i to državu sa vojskom i bankama?...Ako jeste, zašto to ne piše u Evanđelju?

Avatar noesiss
noesiss
21:20 04.07.2014.

Vatikansko blago treba podijeliti sirotinji, a ne dati u ruke bankarima.

PH
preanintius.harbinger
21:38 04.07.2014.

Idućih će dana kardinal George Pell, Tko je kardinal George Pell??Zar on nije bio biskup u australji,u doba kada su se svecenici pedofili premijestali iz jedne zupe u drugu,a on kasnije "nije imao poima o tome"Taj isti kardinal odnosio se je prema zrtvama, svecenika pedofila,i njiovim roditeljima,kao da su oni neprijatelji crkve.Mnogi komentatori cak vele da je on nedavno lagao pod zakletvom,pred australskom Royal Commission o pedofiliji,i da mu je ovaj appointment u vatikanu nagrada za vijernost crkvi,(stavio je crkvu na prvo mjesto, ispred zrtava pedofilije i njihovih roditelja,koji se jos nisu a i nikad nece oporaviti od toga zla.Pitanj: dali papa zna sve to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije