Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRIMIZNE ODORE

Papa imenuje 24 nova kardinala

kardinali
AFP
20.10.2010.
u 13:43

Od 24 nova kardinala, 10 ih je Talijana, dvojica su Nijemci te po jedan Poljak, Švicarac, Španjolac, četvorica su iz Afrike, dvojica iz SAD-a te po jedan iz Brazila, Perua i Šri Lanke. Hrvatska bi novog kardinala mogla dobiti tek 2029.

VATIKAN – Papa Benedikt XVI. izrekao je danas, na kraju opće audijencije na Trgu sv. Petra, imena 24 novih kardinala koji će dobiti purpurnu odoru na koncistoriju koji će se održati 20. studenoga.

Od 24 nova kardinala, 10 ih je Talijana, od kojih 8 mlađih od 80 godina, što znači da bi mogli birati i biti izabrani za novoga papu. Dvojica su Nijemci te po jedan Poljak, Švicarac, Španjolac (stariji od 80 godina), četvorica su iz Afrike, među kojima je i egipatski patrijarh, dvojica su iz SAD-a te po jedan iz Brazila, Perua i Šri Lanke. Najavljujući imena novih kardinala, Benedikt XVI. je naglasio kako oni dolaze iz svih krajeva svijeta, čime se dokazuje univerzalnost Katoličke crkve. S novim kardinalima bit će ih ukupno 122 mlađih od 80 godina, dakle, dvojica više od brojke koju je za kardinale koji mogu sudjelovati na konklavi utvrdio papa Pavao VI.

Iz Rimske kurije dolaze Angelo Amato (pročelnik Kongregacije za svece), Fortunato Baldelli (Vrhovni sud), Raymond Leo Burke (pročelnik suda Svete Stolice), Velasio De Paolis (pročelnik prefekture za ekonomske odnose), Francesco Monterisi (bazilika sv. Pavla izvan Zidina), Kurt Koch (predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana), Gianfranco Ravasi (predsjednik Papinskog vijeća za kulturu), Paolo Sardi (propatron Malteškog reda), Robert Sarah (predsjednik Cor Unum) i Mauro Piacenza (pročelnik Kongregacije za kler).

Ostali budući kardinali rezidencijalni su  nadbiskupi: Antonio Naguib (patrijarh kopta iz Aleksandrije u Egiptu), Paolo Romeo (nadbiskup Palerma), Reinhrad Marx (nadbiskup Munchena i Freisinga u Njemačkoj), Kazimierz Nycz (nadbiskup Varšave), Donald William Wuerl (nadbiskup Washingtona), Laurent Monsengwo Pasinya (nadbiskup Kinshase u Kongu), Medardo Joseph Mazombwe (umirovljeni nadbiskup Lusake u Zambiji), Albert Malcom Ranjith Patanbendige Don (nadbiskup Colomba u Šri Lanki), Raul Eduardo Vela Chiriboga (nadbiskup Quita u Ekvadoru), Raymundo Damasceno Assis (nadbiskup Aparecida u Brazilu). Budući kardinali koji imaju više od 80 godina, što znači da ne bi mogli sudjelovati na konklavi su: Elio Sgreccia (Italija), Jose' Manuel Estepa Llaurens (Španjolska), Walter Brandmuller (Njemačka) i Domenico Bartolucci (Italija).

To će biti treći koncistorij Benedikta XVI., a u prethodna dva (24. ožujka 2006. i 24. studenoga 2007.) imenovao je ukupno 38 kardinala od kojih je 30 bilo mlađih od 80 godina.

Na popisu nadbiskupa koji će 20. studenoga odjenuti kardinalsku odoru nisu bila, na primjer, imena sadašnjih nadbiskupa Torina i Firence, gradova kojima je po tradiciji na čelu jedan kardinal. Nadbiskup Torina Cesare Nosiglia i nadbiskup Firence Giuseppe Betori morat će čekati da njihovi prethodnici napune 80 godina prije nego što će dobiti purpurnu odjeću.

To znači, primjerice, da Zagreb neće dobiti novog kardinala prije nego što će Josip Bozanić proslaviti 80. rođendan. Pa i kada bi Bozanić bio pozvan na neki položaj u Rimskoj kuriji, novi zagrebački nadbiskup ne bi postao kardinalom dok njegov prethodnik ne bi navršio 80 godina. Naime, donedavni nadbiskup Firence Ennio Antonelli, koji će tek za šest godina proslaviti 80. rođendan, je 2008. postao predsjednikom Papinskog vijeća za obitelj, a njegov nasljednik u Firenci Giuseppe Betori nije sada imenovan kardinalom.

Benedikt XVI. želi štovati pravilo da se u kardinalskim sjedištima nadbiskupi ne proglase kardinalima dok njihovi prethodnici mogu sudjelovati na eventualnoj konklavi. Osim za Torino i Firencu, ovo je pravilo Papa sada primijenio i za New York, odnosno za sadašnjeg nadbiskupa Timothya Michaela Dolana, koji je na položaju zamijenio umirovljenog ali ne još 80-godišnjeg Edwarda Michaela Egana, i za španjolski Toledo čiji je nadbiskup Braulio Rodríguez Plaza i primas španjolske crkve, ali će morati čekati još 15 godina do kardinalske kape, odnosno da njegov prethodnik kardinal Antonio Canizares, koji je premješten u Rimsku kuriju, gdje je pročelnik Kongregacije za Božji kult, navrši 80. godinu.

Prema tome, Hrvatska će dobiti novog kardinala tek za 19 godina, odnosno nakon što će Bozanić navršiti 80 godina.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
14:02 20.10.2010.

to vam dodje tak nekak kaj nasi ministri.....

OG
Oger
14:37 20.10.2010.

Kaj je fasing sad u novembru?

OB
-obrisani-
20:01 21.10.2010.

podsećaju me na crvene kmere

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije