Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINA BEZ WOJTYLE Na obilježavanju smrti Ivana Pavla II. u Vatikanu 200 tisuća ljudi

Papa Hrvatima: Slijedite primjer Ivana Pavla ll

papa-nova.jpg
import
02.04.2006.
u 21:10

Dragi Hrvati, slijedite primjer Ivana Pavla II., čiju uspomenu čuvate s ponosom i zahvalnošću, rekao je jučer Benedikt XVI. na godišnjicu smrti Ivana Pavla II. Benedikt XVI., na poziv premijera Ive Sanadera, mogao bi posjetiti Hrvatsku možda već dogodine.

Kao kardinal, već je dvaput bio u Hrvatskoj i dobro poznaje hrvatske prilike te nije slučajno na godišnjicu smrti Ivana Pavla II. istaknuo ljubav Hrvata prema Wojtyli.

Križni put
Stotinu tisuća vjernika sa svijećama u rukama, na godišnjicu smrti Ivana Pavla II. molilo je na Trgu svetog Petra krunicu. Vjernici bi hteli Ivana Pavla II. odmah proglasiti svetim, kako su napisali na transparentima. Benedikt XVI. u 21.37 sati, vrijeme kada je prije godinu dana završio svoj zemaljski hod Ivan Pavao II., posvetio je svoje riječi papi Wojtyli.

Ivan Pavao II. htio je cijelo čovječanstvo pretvoriti u čovječanstvo ljubavi, rekao je Benedikt XVI. te se pitao kako sažeti život i evanđelsko svjedočenje “tog velikog pape”. Kazao je da se mogu upotrijebiti dvije riječi: vjernost i predanost, potpuna vjera u Boga i bezrezervna predanost misiji pastira Crkve”.

“Pozvani smo ponovno prihvatiti duhovno naslijeđe koje nam je ostavio”, rekao je papa. On je najprije nedjeljni angelus, pa zatim molitvu krunice posvetio svome prethodniku, rekavši da su agonija i smrt voljenog Ivana Pavla II. bili kao križni put.

– Prisjećamo njegova posljednjeg sudjelovanja na križnom putu i kako na Uskrs nije mogao izgovoriti Urbi et orbi, već je to učinio pokretom ruke. To je bio najbolniji i najosjećajniji blagoslov – rekao je Benedikt XVI.

Molitva za mir u Iraku
Ivan Pavao II. umro je kao što je živio, potaknut hrabrošću vjere, prepustivši se Bogu i povjerivši se Gospi, rekao je papa.

Podsjetio je na Wojtyline riječi kojima se obratio prisutnima 22. listopada 1978., kad je izabran za 264. papu: “Otvorite, dapače, raširite vrata Isusu!” Posjetima zemljama svijeta i susretima s masama, crkvenim zajednicama, vladarima i vjerskim čelnicima, Wojtyla je potvrdio riječi kojima je započeo pontifikat, rekao je Benedikt XVI. Papa je pozvao na molitvu za mir u Iraku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije