Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA KURIJE

Papa Franjo: Zlo klerikalizma i danas je prisutno u Crkvi

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
15.12.2016.
u 06:30

Sveti Otac naglasio je da je zlo klerikalizma postojalo i u Isusovo vrijeme, a žrtva tih “intelektualaca religije” je odbačeni i ugnjetavani narod

Zlo klerikalizma, koje je postojalo i u vrijeme Isusa i postoji još i danas u Crkvi, tiranija je prema narodu vjernom Bogu, kazao je papa Franjo u propovijedi na misi u kapeli Doma Sveta Marta kojoj su prisustvovali i kardinali Kardinalskog vijeća, nazvanog C9, za reformu rimske kurije.

Duh klerikalizma je zlo koje je i danas prisutno u Crkvi, a žrtva je odbačeni i ugnjetavani narod, kazao je Franjo i pozvao pastire da ne budu „intelektualci religije“ s moralom udaljenim od Božje objave. Ponizni i siromašni narod koji vjeruje u Boga žrtva je „intelektualaca religije“ koje je zaveo klerikalizam, a koje će skrušeni grješnici preteći u kraljevstvo nebesko.

Citirajući Isusa koji se u ulomku iz Matejeva evanđelja obraća svećenicima i narodnim starješinama, Franjo je govorio o njihovoj ulozi. Imali su zakonske, moralne i vjerske ovlasti, sve su govorili.

Ana i Kajfa su, primjerice, „sudili Isusa“, svećenici su i starješine „odlučili ubiti Lazara“, a k njima je išao Juda da „pregovara“, i „tako je Isus bio prodan“. „Ti ljudi ponižavali su, odbijali i šibali narod, a te se stvari i danas događaju u Crkvi.

Postoji duh klerikalizma, klerici se osjećaju superiornima, udaljuju se od naroda, nemaju vremena poslušati siromašne, trpeće, uznike i bolesnike“, kazao je Franjo. „Zlo klerikalizma je vrlo ružna stvar, to je novo izdanje tih ljudi, a žrtva je ista: bijedni i ponizni narod, koji čeka u Gospodinu.

Bog je uvijek nastojao da nam se približi, poslao je svoga Sina. Svi smo u radosnom iščekivanju. Ali Sin se nije uhvatio u kolo tih ljudi: otišao je s bolesnima, siromašnima, carinicima, grješnicima i prostitutkama. Isus i danas kaže nama i svima koje je zaveo klerikalizam: grješnici i prostitutke će vam prethoditi u kraljevstvo nebesko“, zaključio je papa Franjo.

>> Krik iz Alepa: Pomozite nam, Assadova vojska sve će nas pobiti!

Komentara 13

Avatar pozor
pozor
09:17 15.12.2016.

Biskup Kosic i njemu slicni su upravo ono o cemu papa govori .

TO
tommybahama
12:07 15.12.2016.

Isus je bio uz "obican"narod, ponizan, okruzen sa ribarima i slicnima a ne sa bogatunima i vlastelinima. To se lako vidi po onome sto je radio i propovjedao. I sam se borio protiv tadasnjih svecenika koji su ga na kraju dosli glave. Ovo danas nije "Kristova crkva" posto Isus nije dao instrukcije da popovi hodaju u zlatnim haljinama, piju iz zlatnih kaleza i zive u velebnim zdanjima i da su "klasa" iznad naroda koja je kroz povjest uvjek bila uz mocne i bogate.....kraljeve i careve. Da Isus ponovo dodje....ovi sa Kaptola bi ga ponovo razapeli...

AM
AMD------------------------
08:47 15.12.2016.

dostojan evandjelja,zivi ga ! fenomenalan covjek i izvrsni pastir dobra !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije