Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Govor

Papa Franjo: Religija može promicati samo mir

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
11.01.2016.
u 14:35

Franjo je spominjao krizna žarišta u svijetu, naglasio kako samo oblici ideologije strane religiji mogu počiniti terorističke atentate, ali je i pohvalio sporazume, kao onaj nuklearni s Iranom, koji vode smirivanju napetosti u svijetu, kao i pozitivne rezultate dijaloga među religijama i narodima koje je uočio tijekom pohoda Sarajevu.

Svako stvarno religijsko iskustvo ne može ne promicati mir. Nikada se ne smije ubijati u ime Boga, kazao je papa Franjo veleposlanicima 180 država akreditiranih pri Svetoj Stolici u današnjem govoru tijekom tradicionalnog primanja diplomatskog zbora na početku svake godine. Franjo je spominjao krizna žarišta u svijetu, naglasio kako samo oblici ideologije strane religiji mogu počiniti terorističke atentate, ali je i pohvalio sporazume, kao onaj nuklearni s Iranom, koji vode smirivanju napetosti u svijetu, kao i pozitivne rezultate dijaloga među religijama i narodima koje je uočio tijekom pohoda Sarajevu. 

- Tko kaže da vjeruje u Boga mora istodobno biti muškarac ili žena mira, dakle milosrđa, pošto se nikada ne može ubijati u ime Boga- kazao je Franjo i naglasio: „Samo jedan ideološki oblik koji je zastranio od religije može misliti da može stvoriti pravdu u ime Svemogućeg namjerno ubijajući nenaoružane osobe kao što se dogodilo u krvavim terorističkim atentatima proteklih mjeseci u Africi, Europi i na Srednjem istoku“.

Govorio je o izvanrednoj Svetoj godini milosrđa i podsjetio kako je u Banguiju, u Srednjoafričkoj Republici, otvorio Sveta vrata. Tamo gdje je „Božje ime upotrebljeno za počinjanje nepravde, htio sam“, kazao je Papa, potvrditi kako se ne može ubijati u ime Boga. Franjo je kazao kako nedavno potpisani međunarodni sporazumi pokazuju kako tamo gdje postoji sloboda vjeroispovijesti i međusobnog štovanja je moguć miran suživot. 

- Milosrđe je bilo kao 'nit vodilja' mojih apostolskih putovanja u prošloj godini. Tu prije svega mislim na posjet Sarajevu, gradu duboko ranjenom ratovima na Balkanu i glavnom gradu države, Bosne i Hercegovine, koji ima posebno značenje za Europu i cijeli svijet. To raskrižje kultura, naroda i religija nastoji, s pozitivnim rezultatima, izgraditi nove mostove, vrednovati ono što ujedinjuje i gledati na različitosti kao priliku rasta u štovanju svih. To je moguće kroz strpljivi i razgovor pun povjerenja, koji znade preuzeti kulturne vrijednosti svakoga i prihvatiti dobro koje dolazi iz tuđih iskustava- kazao je Franjo.

Glede migrantskog vala koji je zapljusnuo Europu, papa Franjo je pozvao na prevladavanje straha od tog fenomena. Masovni dolasci izbjeglica i „strahovi od terorizma“ čini se da su „uzdrmali sustav prihvata“ u Europi, ali „moraju se prevladati strahovi zbog sigurnosti“, kazao je Franjo i pozvao da se ne izgubi duh humanosti. Mnogi migranti iz Azije i Afrike vide u Europi točku oslonca za načela jednakosti svake osobe. Papa je pohvalio države koje pružaju pomoć migrantima. 

>> Papa Franjo: Neka se Crkva ne zavarava da sjaji vlastitim svjetlom 

>> Papa Franjo na iznenadnom izletu u Greccio

Ključne riječi

Komentara 6

FU
furest
18:16 11.01.2016.

papa je pohvalio zemlje koje pruzaju pomoc migrantima , jel papa zna ,a zna sigurno, da vecina stanovnika tih zemalja je protiv pruzanja pomoci islamskim migrantima , koga onda on zastupa , pa valjda politicare tiih zemalja a ne narod

AN
anonimus00
19:55 11.01.2016.

religija je jedno od vecih gluposti koje se moglo dogoditi covjecanstvu.toliko unazaditi mentalni razvoj populacije moze samo religija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije