Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavio promjene

Papa Franjo: Reforme ne mogu provesti sam, za to mi treba pomoć

'Pope Francis gives the thumbs up during the weekly audience in Saint Peter's Square at the Vatican June 12, 2013.   REUTERS/Tony Gentile (VATICAN - Tags: RELIGION)'
Reuters/PIXSELL
12.06.2013.
u 20:30

Državni tajnik bit će među prvima koji će biti smijenjen, na njegovo bi mjesto trebao doći G. Bertello

Navodnu izjavu pape Franje kako u Vatikanu postoji homoseksualni lobi Ured za tisak Svete Stolice ne može ni potvrditi ni opovrgnuti. Latinoamerička i karipska konfederacija religioznih muškaraca i žena (CLAR), preko čijeg je sajta objavljeno da je Franjo govorio o gay lobiju u Vatikanu, ispričava se zbog objavljene informacije. Šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je da ne može komentirati sadržaj razgovora pape Franje i predstavnika CLAR-a, koje je primio u Vatikanu 6. lipnja, jer je to bio \"privatni susret\".

Svega ima u kuriji

S privatnih susreta pape nema vatikanskih priopćenja o sadržaju razgovora. Sudionici takvih susreta mogu, dakako, iznijeti o čemu su razgovarali s papom, ali to je njihova interpretacija onoga što su čuli i vidjeli. Prema onome što je objavio čileanski sajt Reflexion y Liberacion, na osnovi izjava članova CLAR-a koji su bili u Vatikanu, papa Franjo je navodno kazao kako u vatikanskoj \"kuriji postoje svete osobe, istinski sveci, ali ima i struje korupcije, stvarno je ima. Govori se i o \'gay lobiju\', i to je istina, ima ga... Moramo vidjeti što možemo učiniti...\" To je, navodno, kazao papa Franjo u susretu s predstavnicima CLAR-a te dodao kako su tijekom konklave, na kojoj je prije 100 dana izabran za papu, svi kardinali, pa i on, Bergoglio, zatražio reformu kurije.

Kardinali \"zaleđeni\"

\"Ali ne mogu sam provesti reformu... Prilično sam dezorganiziran i nisam bio dobar u takvim stvarima, ali kardinalska komisija radi na njima\", kazao je Franjo.

Papa Franjo osnovao je posebnu kardinalsku komisiju od osam članova koja bi prvo zajedničko zasjedanje trebala održati od 1. do 3. listopada ove godine. Svi dosadašnji čelnici dekasterija \"zaleđeni\" su na svojim mjestima, pa tako i državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, do nove odluke, koja bi vrlo brzo mogla biti donesena. Ima onih koji drže kako bi papa Franjo mogao zatražiti od komisije da se sastane prije početka listopada, odnosno da bi mogao odmah poslije ljeta imenovati nove čelnike kongregacija i papinskih vijeća. Među prvima će biti smijenjen Bertone, a na njegovo mjesto mogao bi biti imenovan upravo Giuseppe Bertello.

U vezi s gay lobijem u Vatikanu, Lombardi je kazao kako nema što \"izjaviti o tom pitanju\". Predsjedništvo CLAR-a službeno je priopćilo svoje \"duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta razgovora sa Svetim Ocem\".

O postojanju homoseksualnog lobija u Vatikanu pisalo se kada je izbio slučaj Vatileakesa, odnosno kad su procurili povjerljivi dokumenti izvan vatikanskih zidina. I tada se govorilo o homoseksualnom lobiju unutar vatikanskih zidina, kao i o korupciji. Franjo je korupciji pridao veliku pozornost, zapravo je prvi papa koji je o tome govorio. Objavljena je i posebna knjižica o onome što je kazao o korupciji, koju je ocijenio najvećim grijehom. Grijeh se može oprostiti, kazao je, ali korupcija ne.

>>Papa Franjo priznao da u Vatikanu postoji \'gay lobi\'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije