Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29. studenog

Papa Franjo otvorit će Sveta vrata u Africi

papa Franjo
Reuters/PIXSELL
01.11.2015.
u 18:38

Franjo će pohoditi Afriku, odnosno Keniju, Ugandu i Centralnoafričku Republiku

Kako bih pokazao molitvenu blizinu cijele Crkve tako teško pogođenom i izmučenom narodu Srednjoafričke Republike, te ohrabrio sve Srednjoafrikance da sve više budu svjedoci milosrđa i pomirenja, u nedjelju 29. studenog, namjeravam otvoriti Sveta vrata katedrale u Banguiju, za vrijeme apostolskog pohoda tom narodu, kazao je papa Franjo poslije današnje molitve angelusa s prozora apostolske palače pred prepunim Trgom svetog Petra.

Nakon molitve Angelusa, Franjo je izrazio veliku zabrinutost zbog događaja koji su se posljednjih dana dogodili u Srednjoafričkoj Republici, pozvavši sukobljene strane da zaustave nasilja. Izrazio je zatim svoju duhovnu blizinu ocima kombonijancima, u župi naše Gospe Fatimske, koji su zbrinuli brojne osobe. Da bi pokazao svoju blizinu tom napaćenom narodu, Franjo će otvoriti Sveta vrata Godine milosrđa na na katedrali Naše Gospe u Banguiju, premda je najavio kako Sveta godina milosrđa započinje 8. prosinca ove godine kada će biti otvorena Sveta vrata na bazilici Sv. Petra. Sveta vrata će za ovu Svetu godinu milosrđa moći biti otvorena i na svim bazilikama u svijetu.

Franjo će pohoditi Afriku, odnosno Keniju, Ugandu i Centralnoafričku Republiku, od 25. do 30. studenoga. To će biti prvi puta u povijesti od 1300. godine kada su uvedeni jubileji, da će sveta vrata jubileja biti otvorena u Africi i to tjedan dana prije onih na pročelju bazilike Sv. Petra. Izvanredna Sveta godina milosrđa bit će svečano otvorena 8. prosinca kada će papa Franjo otvoriti Sveta vrata na bazilici Sv. Petra, ali jedan će tjedan prije biti otvorena na katedrali u Banguiju u Srednjoafričkoj Republici pogođenoj ratovima i podjelama. Premda će to otvaranje vratiju na američkoj katedrali imati samo lokalni karakter ipak će taj događaj imati veliko značenje, kazao je nadbiskup Banguija Dieudonné Nzapalainga i objasnio kako će Franjin ulazak u katedrali značiti otvaranje Svetih vratiju. Ceremonija je predviđena u 17 sati 29. studenog, a Papa će zatim predvoditi misu, a u 19 sati prije molitve bdijenja će i ispovjediti neke mlađe osobe.

>> Papa Franjo na Mujin zahtjev blagoslovio nogometaše BiH

Ključne riječi

Komentara 3

MA
Malenkost
06:51 02.11.2015.

Papa se siri! Crncima objesniti Boga Bijelca. U Stripovima je i Tarzan - Car Dzungle Bijelac !! Hi,hi, hi... . Amen.

Avatar zauvijekdesno
zauvijekdesno
20:22 01.11.2015.

kad posadiš krumpir a očekuješ lubenice ,što reći za papu koji pita srbe može li Stepinac biti svet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije