Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskreno priznao

Papa Franjo: Ne mogu više zadržati ovaj tempo putovanja, vrata su otvorena za odreknuće

Papa Franjo razgovarao s novinarima u papinskom zrakoplovu na povratku s Malte u Rim
Foto: ABACA/ABACA
1/8
30.07.2022.
u 11:43

Papa je, govoreći  o onome što se dogodilo u domovima koje su Rimokatolička i druge kršćanske crkve pokrenule kako bi nasilno asimilirale kanadsku starosjedilačku djecu, rekao da to predstavlja genocid.

Papa Franjo (85), koji se zbog oštrih bolova u koljenu kreće u invalidskim kolicima, rekao je u povjerenju da "više neće moći putovati" istim ritmom kao prije, spomenuvši i mogućnost da "ostane po strani".

– Ne vjerujem da ću moći zadržati isti ritam putovanja kao dosad. Mislim da se u mojim godinama i uz ovakva ograničenja moram čuvati kako bih mogao služiti Crkvi, ili pak razmisliti o mogućnosti da ostanem po strani – rekao je na tiskovnoj konferenciji na letu kojim se vraćao iz posjeta Kanadi, u noći na subotu.

– Iskreno, to nije katastrofa. Papu se može zamijeniti. To nije problem. Ipak, mislim da moram malo smanjiti napore – dodao je Papa koji se u pratnji novinara vraćao s 37. inozemnog putovanja od izbora za Papu 2013. 

– Ovo putovanje je donekle ispit: istina je da se ne može putovati u ovakvom stanju, možda treba promijeniti stil – priznao je, rekavši da će "i ubuduće nastojati putovati kako bi bio blizu ljudima jer je blizina način služenja".

Papa se tijekom ovog šestodnevnog posjeta uglavnom kretao u invalidskim kolicima i izgledao je slabo, ali je ipak pozdravljao mnoštvo iz svog papamobila. Jorge Bergoglio je usto otklonio mogućnost kirurškog zahvata na koljenu, rekavši da osjeća "posljedice" anestezije kojoj je bio podvrgnut u srpnju 2021. tijekom operacije debelog crijeva.

Sveti Otac, rođen u Argentini, opetovao je želju da posjeti Kijev, ne otkrivajući pojedinosti te potvrdio da u rujnu planira put u Kazahstan gdje treba sudjelovati na sastanku na vrhu vjerskih čelnika. Ujedno je kazao da će "prije" odlaska u Demokratsku Republiku Kongo posjetiti Južni Sudan, dvije zemlje u koje je trebao otputovati početkom srpnja, ali je put odgođen zbog njegova zdravstvenog stanja. Na temu mogućeg odricanja, kao i njegov prethodnik Benedikt XVI., Papa je ponovio da su vrata "otvorena".

– Ali do danas nisam gurnuo ta vrata. Kako kažu, nisam to osjetio, da razmišljam o toj mogućnosti. Ali to ne znači da nakon sutra neću početi o tome razmišljati – rekao je. 

'Nasilje nad domorodačkom djecom je genocid' 

Papa je, govoreći  o onome što se dogodilo u domovima koje su Rimokatolička i druge kršćanske crkve pokrenule kako bi nasilno asimilirale kanadsku starosjedilačku djecu, rekao da to predstavlja genocid. Papa je tijekom jednotjednog putovanja u Kanadu u više navrata izrekao povijesnu ispriku za ulogu Crkve u politici. U avionu ga je kanadski novinar upitao zašto tijekom putovanja nije upotrijebio riječ genocid i bi li prihvatio da su članovi Crkve sudjelovali u genocidu.

– Istina je da nisam upotrijebio tu riječ jer je se nisam sjetio. Ali sam opisao genocid. Ispričao sam se, tražio sam oprost za ovu aktivnost koja je bila genocid – rekao je Franjo.

– Osudio sam ovo, oduzimanje djece i pokušaj promjene njihove kulture, njihovih umova, promjena njihove tradicije, rase, cijele kulture – dodao je papa potvrdivši da to smatra genocidom.  Između 1881. i 1996. više od 150.000 domorodačke djece odvojeno je od roditelja i dovedeno u internate, gdje su mnogi od njih bili izgladnjivani, podvrgnuti batinanju i seksualnom iskorištavanju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije