Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVENO STANJE

Papa Franjo je iscrpljen od rada, ali i ne pomišlja da ide na godišnji odmor

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
02.07.2014.
u 17:00

Sve su učestalija nagađanja o zdravstvenom stanju Svetog Oca

Papa Franjo neće ići na odmor ni ovog ljeta, kao što ni prošloga nije otišao u papinski ljetnikovac u Castelgandolfu pokraj Rima, a kamoli da bi otišao nekamo u planine. Istina, u srpnju neće održavati opće audijencije srijedom, a u srpnju i kolovozu neće predvoditi jutarnje mise u kapeli doma Santa Marta.

Ukinuo neradni utorak

Mise u domu Santa Marta nastavit će se u rujnu. Općih audijencija srijedom u srpnju neće biti, ali u kolovozu će sve audijencije biti redovite, osim one 13. kolovoza, za kada je predviđen papin pohod Koreji. Angelusu termini ostaju nepromijenjeni, osim što ga zbog papina pohoda Koreji neće biti na Veliku Gospu kao ni 17. kolovoza.

– O svojoj agendi odlučuje sam – kazao je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

– Ima intenzivan ritam jer se osjeća pozvanim u službu Gospodina svim svojim snagama. Ni dok je bio nadbiskupom u Buenos Airesu, Bergoglio nije odlazio na odmor – dodao je Lombardi.

O papinu zdravlju počelo se intenzivnije govoriti nakon što je u petak poslijepodne u posljednji trenutak otkazao svoj posjet bolnici Gemelli. Ali, vjerojatno ćemo se morati naučiti i na takve postupke, odnosno ako se Franjo bude osjetio iscrpljenim za odlazak u neku župu ili u neku ustanovu, to će učiniti jednostavnom izjavom, kao što iznenađuje nenajavljenim odlascima do nekog mjesta.

Za pape je obično utorak bio dan odmora. Za utorak nisu bile predviđene nikakve, pa ni privatne, audijencije kao ni ostala zaduženja. Franjo utorkom prima osobe i obavlja poslove koje nije stigao prethodnih dana. Od ožujka 2013. kada je postao papom do danas Bergoglio je u kapeli doma Santa Marta održao 229 misa s isto toliko homilija. Te su homilije postale jako važne za praćenje namjera i razmišljanja pape Franje. Na tim misama je prisutno obično 60 osoba.

Osim što je u kapeli hotela u kojem živi održao 229 propovijedi, Franjo je u nešto više od godinu dana održao i 95 velikih liturgijskih svečanosti u Rimu ili na putovanjima na kojima je održao 73 propovijedi. Od kada je postao papom, napisao je jednu encikliku (Lumen fidei), jednu pobudnicu (Evangelii gaudium), tri apostolska pisma i četiri motu proprija te 45 službenih pisama.

Angeluse i opće audijencije pratilo je oko šest milijuna vjernika na Trgu sv. Petra. Papini suradnici kažu kako osobno pročita oko 50 pisama na dan od oko 4000 koliko mu stižu tjedno te bilježi odgovore na njih. Zatim i osobno telefonira nekima.

Bio je na dva putovanja izvan Italije, u Brazilu i Svetoj zemlji, te na četiri u Italiji. Pohodio je i pet rimskih župa.

Samo pola sata odmora

Već smo pisali kako se svako jutro papa Franjo budi u 4.45 sati, a doznajemo da ne želi da mu itko pomaže pri odijevanju. Prvo što čita su poruke nuncija koje mu stižu iz cijeloga svijeta, a onda se povlači jedan sat na molitvu i promišljanje o onome što će kazati na propovijedi tijekom mise, u sedam sati, u domu Santa Marta. Nakon te mise pozdravi osobno svakog prisutnog te odlazi na doručak u hotelsku menzu. Potom počinju audijencije, a u 13 sati odlazi na ručak, poslije kojeg se oko pola sata odmara. Poslije poslijepodnevne molitve nastavlja primati, čitati pisma, odgovarati, telefonirati... a u 20 sati odlazi na večeru. Dan zaključuje molitvom. Franjo ima 77 godina i takav ritam rada teško bi podnijela i mlađa osoba. Tijekom ovonedjeljnog angelusa zamolio je vjernike da mole za njega.

Kada su svećenici savjetovali milanskom nadbiskupu kardinalu Alfredu Ildefonsu Schusteru (1880. – 1954.) da ode malo na odmor, on im je s osmijehom odgovarao da će za odmor imati vremena kada bude bio na „drugoj strani“. Ni Bergoglio ne odlazi na odmor.

Komentara 10

Avatar EI Indio
EI Indio
21:37 02.07.2014.

Vladiostok . . . . . . Nezna on za Irsku . Ne žele da ga obaveste kako se nebi uznemiravao. Ima slabo srce

DU
Deleted user
21:57 03.07.2014.

... ali ne pomišlja ići na odmor ... a ne, Silivije, ... da ide ... ovako kako si ti to srpsko-talijanski smislio sebi ...

MI
Milivoje
17:14 02.07.2014.

da ne radi ilegalno ? nesto na crno? ja ne znam ako su umrio najbolje da se prijavi bolestan, a zasto on ne govori nista e genocidima i nepravdama prema muslimanima, zemlja ok zemlja je zemlja ali on se predstavljaja kao poglavar krscana zasto onda im ne kaze da prestanu da cine nepravde prema muslimanima samo zato sto su muslimani... i zato sto svijet cionisti kvare a papa o tome suti, on treba da kaze posto on predstavlja vas krscane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije