Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprostio mu

Papa će u nedjelju pomilovati bivšeg sobara Gabrielea

Paolo Gabriele
AFP/Pixsell
14.12.2012.
u 11:44

Benedikt XVI. već je oprostio Gabrieleu njegov 'izdajnički čin', ali od oprosta do pomolivanja i oslobađanja iz zatvora trebalo je proći još određeno vrijeme

Papa bi u nedjelju mogao pomilovati svoga bivšeg sobara Paola Gabrielea. To je treća nedjelja adventa tradicionalno nazvana Guadete, što na latinskome znači „Radujte se!“. Čitanje iz poslanice Pavla Filipljanima počinje s „Radujte se u Gospodinu u svako doba! Radujte se!“. Tekstovi sv. pisama pozivaju se na proroka Sofoniju koji poručuje da će sve „Bog osloboditi od tvoje osude“. Dakle, liturgijsko čitanje u treću nedjelju Došašća omogućava Benediktu XVI. da pomiluje Gabrielea. Dakako, to ne znači da će Gabriele biti oslobođen, ali to je prva prilika koju ima papa da kaže nešto o presudi.

Bivši papin sobar Paolo Gabriele, osuđen na 18 mjeseci zatvora, nalazi se u vatikanskom zatvoru, a nedavno je svećenika koji ga je posjetio u ćeliji pitao „kako bih se mogao iskupiti“. Benedikt XVI. već je oprostio Gabrieleu njegov „izdajnički čin“, ali od oprosta do pomilovanja i oslobađanja iz zatvora trebalo je proći još određeno vrijeme. Paolo Gabriele, koji je 2006. godine postao papinim sobarom, uhićen je 23. svibnja zbog sumnje da je uzimao i fotokopirao povjerljiva pisma papi te ih davao novinaru Gianluigiju Nuzziju koji je objavio knjigu „Njegova Svetost“ s tim dokumentima. Vatikanski sud ga je 6. listopada osudio na 18 mjeseci zatvora zbog krađe povjerljivih dokumenata.

Benedikt XVI. se, kako je obznanio ured za tisak, osjetio izdanim, premda se u dokumentima zapravo napadalo državnog tajnika kardinala Tarcisija Bertonea. Gabriele je, zapravo, izdao papino povjerenje. To je i priznao i pitao oprost. Benedikt XVI. mu je oprostio, kao što je Ivan Pavao II. oprostio čin svome atentatoru Aliju Agci. Ali turski terorist nije bio pušten iz zatvora kada mu je Ivan Pavao II. oprostio, već 19 godina nakon atentata, odnosno 2000. godine, kada je pomilovanje potpisao tadašnji talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi. Agca je bio u talijanskom zatvoru, a onda je izručen Turskoj.

Gabriele je u vatikanskom zatvoru i pomilovanje mu može potpisati šef vatikanske države, dakle papa. Hoće li to Benedikt XVI. učiniti u nedjelju? Moglo bi se to pretpostaviti. Vjerojatno bi se htjelo omogućiti Gabrieleu da božićne blagdane provede u okrugu obitelji. No, jednom na slobodi, izvan vatikanskih zidina, Gabriele bi mogao biti „opasan“ za Vatikan, odnosno primamljiv za novinare, za javnost, za otkrivanje unutarvatikanskih tajni. Kako će se Vatikan obraniti od novih afera koje bi mogle izbiti nakon nekih, dobro plaćenih, intervjua koje bi Gabriele mogao dati po izlasku iz Vatikana?

Na osnovi presude Gabriele više ne može biti zaposlenikom u vatikanskim uredima, kao što gubi i pravo na stan u Vatikanu. No, Sveta Stolica će mu, kako doznajemo, omogućiti stanovanje u nekoj kući izvan vatikanskih zidina. Vjerojatno će imati mogućnost zarađivanja. To, dakako, ako neće govoriti o unutarvatikanskim zbivanjima. Gabriele i njegova obitelj imat će na neki način osiguranu budućnost, ali uvjetno.

Proteklih dana pripremala se bakljada koju su „Prijatelji P. Gabrielea“ htjeli organizirati oko vatikanskih zidina. Bilo im je preporučeno da odgode takvu manifestaciju. Možda im je bilo rečeno da će Gabriele uskoro biti pomilovan. No, taj čin papa vjerojatno neće učiniti javno, već će ured za tisak Svete Stolice to priopćiti.

Komentara 1

JI
jimbeam
22:56 14.12.2012.

ah kako milosrdno, srce mi se topi..........trebalo bi papu odmah proglasiti svetim !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije