Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN Dvije novine u misi najavljuju i nove, veće promjene

Papa Benedikt XVI. uvodi promjene u misno slavlje

22.11.2008.
u 19:25

Benedikt XVI. uvodi novosti u misnom obredu. Razmjena “znaka mira”, odnosno rukovanje, u obredu će se preseliti ranije, a i zaključak mise imat će tri opcije. Papa je oduvijek bio zaokupljen proučavanjem liturgije, a sada uvodi i neke promjene u obredu, koje bi mogle dovesti i do drugih liturgijskih reformi.

Znak mira ranije
Prva promjena odnosi se na “znak mira”. Benedikt XVI. želi taj znak, pružanje mira jedni drugima, rukovanjem, premjestiti ranije u obredu. Sada se znak mira razmjenjuje prije pričesti, a on bi taj gest htio preseliti u dio obreda priprave darova, odnosno “prikazanja”. To bi stvorilo klimu dubljeg značenja te geste, koju inače mnogi vjernici pogrešno interpretiraju, odnosno samo kao rukovanje među prijateljima.

Tri misna pozdrava
Na koncu mise svećenik će moći izabrati između tri pozdrava. Uz “Idite u miru”, moći će izabrati između još dvije opcije: “Idite i navještajte Božje evanđelje” i “Idite u miru i svojim životom slavite Gospodina”. Time se želi vjernicima poručiti kako smo svi pozvani živjeti ono što smo slavili na dinamičniji način. Papa je promjene proučavao od biskupske sinode 2005., koja je bila posvećena temi euharistije. Nakon tih promjena možda će uslijediti nove.

Papa, koji je vratio mogućnost održavanja obreda na latinskome jeziku i sa svećenikom okrenutim leđima prema vjernicima, onim prije Drugog vatikanskog koncila, sada razmišlja o nekoj vrsti spajanja dvaju obreda. Predviđa se kako bi mogao uvesti da svećenik bude obvezno okrenut prema križu (leđima prema vjernicima) u najmističnijim trenucima misnog slavlja. Tajnik Kongregacije za kult mons. Malcolm Ranjith svojedobno je kazao kako bi od “prikazanja” do euharistijske molitve svećenik mogao biti leđima okrenut vjernicima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije