Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Heinz-Christian Strache

Pao je zbog afera i vrijeđanja Hrvatske. Sad mu izgorjela jahta i ne može dati iskaz!?

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/5
28.06.2021.
u 23:12

Vatrogasci su stigli tek dva sata poslije. Slovenci i trojica Austrijanaca su nas, srećom, spasili

Bivši austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache (52), koji je jednom prigodom Hrvatsku nazvao “sra...”, nalazio se na jahti koja je u nedjelju planula kod Biograda. Bivši šef austrijskih slobodnjaka (FPÖ) došao je sa starijom, već odraslom djecom, na trodnevni odmor na Jadran uoči suđenja te davanja iskaza ispred tamošnjeg parlamentarnog odbora oko navodnih makinacija u vezi jedne privatne klinike te oko afere Ibiza, kad je tajna snimka otkrila kako je u toj španjolskoj destinaciji navodnoj nećakinji ruskog oligarha obećavao dodjeljivanje poslova od države, upozoravajući je da je Hrvatska “sr..., sr...”. Za protuuslugu je ta žena obećala financijsku pomoć FPÖ-u za izbornu kampanju.

U četvrtak prvo saslušanje

Afera ga je stajala vicekancelarskog mjesta, a njegova je ostavka srušila vladu. Jučer su se već pojavile špekulacije hoće li incident spriječiti pojavljivanje Strachea na zakazanim terminima – u četvrtak i 6. srpnja – posebice nakon što je iz njegova kruga iscurila informacija da su svi putnici s broda zadržani u Hrvatskoj.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova jučer nije imalo preciznu informaciju o putnicima jer se nitko nije javio veleposlanstvu u Hrvatskoj, no, kako smo jučer provjerili kod policije i tijela nadležnih za incidente na moru, svi putnici s izgorjelog broda bili su slobodni ići kamo žele.

Strache, bivši lider desno-populističke stranke FPÖ i zubni tehničar, ni ovog puta nije imao više sreće na odmoru. U Hrvatsku je, rekao je, stigao na poziv dvije prijateljske obitelji. Njih ukupno sedmero bilo je na kratkom odmoru od četvrtka navečer do nedjelje u 11 sati, čime je htio naglasiti da nije namjeravao pobjeći od davanja iskaza i sudskog ročišta. No zadnjeg dana, u 9.45, kad su bili nadomak Biograda, odmor se zakomplicirao.

Foto: Reuters/PIXSELL

– Počela je drama kad se iz strojarnice vinuo dim. Kapetan i posada odmah su pokušali ugasiti vatru protupožarnim aparatima, djecu smo probudili, spakirali najnužnije i pozvani su vatrogasci. Na žalost, došli su do broda tek dva sata poslije kad se više ništa nije moglo spasiti – opisao je Strache što se u tom trenutku događalo na brodu.

Dok se vatra širila, pomoć su im pružili s okolnih brodova.

– Na sreću, Slovenci i trojica Austrijanaca iz Štajerske prolazili su pored nas te su nas i cijelu posadu prebacili na svoj brod, na sigurno, prije nego je naš brod potpuno zahvatila vatra te je eksplodirao. Svi koji smo bili na jahti sretni smo što smo spašeni na vrijeme, što smo preživjeli šok bez posljedica i što su nam pomogli turisti – napisao je Strache na Facebooku. Zadarska policija u nedjelju je objavila kako je jahta imena “Do This” unajmljena u biogradskoj marini Kornati tri dana prije te da se zapalila po povratku, oko 10.15 sati, na stotinjak metara od obale.

Strache je obnašao dužnost vicekancelara od 2017., kad je stranka FPÖ, koju je vodio od 2005. do 2019., ušla u koaliciju s Narodnjačkom strankom (ÖVP) Sebastiana Kurza. Od siječnja 2018. do svibnja 2019. bio je i ministar javnih službi i sporta.

Sunovrat političke karijere

No onda mu se politička karijera sunovratila kad je objavljena snimka s Ibize nastala 2017., prije parlamentarnih, ali i europskih izbora, na kojoj su Strache i još jedan dužnosnik FPÖ-a, Johann Gudenus i njegova supruga Tajana. Ona potječe iz srpske obitelji iz Hrvatske, a s obitelji je 1992. izbjegla u Banju Luku te se poslije preselila u Beč. Danas, kao i Strache, ima dobar odnos s Miloradom Dodikom. Austrijski političari razgovaraju sa ženom, za koju vjeruju da je nećakinja ruskog oligarha i koja se predstavlja kao Aliona Makarova. Ruskinja govori da planira uložiti 250 milijuna eura u Austriju i razgovara se o tome kako bi to moglo pomoći FPÖ-u. Strache predlaže da investira u tabloid Kronen Zeitung kako bi ga pretvorila u tiskovinu naklonjenu FPÖ-u, a u zamjenu za javne ugovore. Raspravljaju i o tome kako prikriti njezine ilegalne donacije stranci i o Stracheovim planovima za restrukturiranje državne televizije (ÖRF) prema principima mađarskog premijera Viktora Orbána. Strache je odbijao krivnju, optužujući protivnike za podmetanja, a istraga koju vodi parlamentarni odbor još traje. Istovremeno, Strache je na sudu zbog navodnih makinacija oko jedne privatne klinike u Beču.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Roy Bean
Roy Bean
05:38 29.06.2021.

Glupog li naslova. Pa nije njegova jahta, nego je iznajmljena.

YE
yelloman
05:50 29.06.2021.

Austrijski krajnji desničar,ruski oligarsi,Dodik,pranje novca,zapaljena jahta. Konstantna muljaza i manipulacije tih likova slizanih sa kremaljskim mafijašima za koje peru novac. Ovo smrdi do neba.

Avatar Lesk
Lesk
05:59 29.06.2021.

1. Dio -..Da korumpirani politićari kao ovaj, svugdje, u svim državama vide korupciju, opće je poznata činjenica, kao i da su im zemlje u kojima svojim koruptivnim njuhom nanjuše korupciju, to što je ovaj i rekao, iz jednostavnog razloga što svi korumpirani političari kao ovaj, ne podnose konkurenciju drugih korumpiranih političara, jer onda ostaje manje koruptivnog novca za njih. U tim svojim procjenama uzrokovanih paranojom, znaju se i prevariti. I Heinz-Christian Strache se u slučaju Hrvatske prevario. Opće poznata je činjenica da je Hrvatska jedna od zemalja sa najmanje korupcije na svijetu (zemlje bez korupcije na svijetu nema), Čak bi se moglo možda reči i da je bez korupcije. Svima je poznato i da je u Hrvatskoj gospodarski i organizirani kriminal sveden na minimum minimuma. Sve je to posljedica brzog, nepristanog i učinkovitog djelovanja nekorumpiranog hrvatskog pravosudja i ostalih institucija pravne države. Zbog istog, je i hrvatska državna administracija jedna od najučinkovitijih i najbržih administracija na svijetu koja je 24 sata dnevno na usluzi svojim građanima Hrvatske, kao i stranim državljanima u Hrvatskoj. Činjenica je i da hrvatske javne službe, od zdravstva do školstva funkcioniraju brzo i savršeno, čemu je glavni razlog visok stupanj odgovornosti njihovih zaposlenika, od najviše rangiranih upravitelja pa naniće, prema svojem narodu i državi...........KRAJ u nastavku dolje.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije