Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLIKOVAN JE I VOD

Pantovčak o pismu dr. Vukušića: Piloti o kojima govori već su odlikovani

Psihijatar Herman Vukušić
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
08.02.2022.
u 13:16

Kako doznajemo na Pantovčaku, i pukovnika Mirka Vukušića i Marka Živkovića kao i poručnike Radu Grivu i Antu Plazibata već je posmrtno odlikovao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u srpnju 1996. godine

Poznati zagrebački psihijatar dr. Herman Vukušić poslao je prošlog tjedna otvoreno pismo predsjedniku države Zoranu Milanoviću u kojemu kritizira što predsjednik zajedno s odlikovanjem pukovnika hrvatske vojske Danijela Borovića Redom kneza Domagoja s ogrlicom za osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu jer je svojim MIG-om prebjegao u hrvatsku vojsku 4. veljače 1992. godine nije odlikovao i pilote koji su u Hrvatsku prešli prije Borovića. Točnije Vukušić u pismo naglašava da je predsjednik trebao odlikovati i dvojicu poginulih pripadnika Samostalnog voda, Marka Živkovića i Mirka Vukušića, koji su "kao vrhunski piloti JNA u Hrvatsku prešli prije Borovića i poginuli u platnenom poljoprivrednom avionu na borbenom zadatku".

– Njihova imena bi trebala biti poznata i Vama, gospodine predsjedniče, jer se po Marku zove zrakoplovna baza Pleso sa koje često osobno koristite vojne zrakoplovne resurse, a po Mirku zrakoplovna baza u Zemuniku Donjem gdje nazočite dodjeli diploma pilotima kadetima HV-a-piše Vukušić koji isto tako u pismo dodaje kako je uz tu dvojicu pokojnih "dobrih ljudi" odgovarajuće činove i priznanja predsjednik posmrtno trebao dodijeliti i padobrancima koji su poginuli s njima - Radi Grivi i Anti Plazibatu.

- Stoga, kada Već idete ispravljati nepravde "historijata narativa hrvatskog rata" što se zrakoplovstva tiče ovim putem Vam javno predlažem da krenete od samog početka te iskoristite svoje ovlasti vrhovnog zapovjednika HV-a na koje se u javnosti sve češće pozivate-piše Vukušić predsjedniku.

Međutim, kako su nam potvrdili i u samom Uredu predsjednika sva četvorica pilota o kojima Vukušić govori u pismu već su odlikovana. Točnije, kako doznajemo na Pantovčaku i pukovnika Mirka Vukušića i Marka Živkovića kao i poručnike Radu Grivu i Antu Plazibata već je posmrtno odlikovao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u srpnju 1996. godine. I to upravo Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu, što je odlikovanje koje je predsjednik Milanović dao pukovniku Boroviću što je bilo i "okidaš" za Vukušićevo pismo.

Isto tako, bivši predsjednik države Ivo Josipović odlikovao je pak Redom Nikole Šubića Zrinskog Samostalni zrakoplovni vod Osijek koji Vukušić što je zanimljivo jer u istom otvorenom pismu Vukušić predsjedniku Milanoviću predbacuje što nitko do sada nije dodijelio odličja za hrabrost i požrtvovnost svim pripadnicima tog voda. Spomenuti vod bivši predsjednik Josipović odlikovao je 8. prosinca 2011. godine Redom Nikole Šubića Zrinskog u prigodi 20. obljetnice osnutka i ustrojavanja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i to za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Komentara 2

RI
rimac444
15:55 08.02.2022.

Svako odlikovanje od dezertera je ponižavajuće, tim više što služi podjelama, podmetanjima, širenju mržnje među ljudima

DU
Deleted user
23:36 08.02.2022.

A na koga to točno mislis,mozda Plenkovica, Pupovcevog potrcka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije