Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠVICARSKI FRANAK

Palić o odluci Vrhovnog suda: Ide u korist banaka. Postoji način da se cijeli problem riješi

Osijek: Mato Palić, ustavni stručnjak
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
22.12.2022.
u 09:21

To je jedna "status quo" odluka. Ako imamo dužnika tužitelja, koji trenutno nije zainteresiran forsirati takvo rješenje, ni banka neće reći da to priznaje i da će platiti, a sudovi nisu u mogućnosti reći - hajdemo sad završiti - navodi Ljubljenko

Ustavnopravni stručnjak i profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić, odvjetnik Udruge Franak Igor Metelko i odvjetnik Mićo Ljubenko gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i komentirali odluku Vrhovnog suda u slučaju švicarski franak za koju mnogi smatraju da je kontroverzna.

Vrhovni sud je dobio odluku prema kojoj je dužnicima odobreno samo pravo na zatezne kamate, a osporeno pravo na povrat preplaćenog iznosa na temelju promjene tečaja i kamata do trenutka konverzije. Zbog toga je čak 55 tisuća hrvatskih građana koji su 2015. kredite u švicarskim francima konvertirali u kredite u eurima - ponovno razočarani.

Igor Metelko rekao je kako još uvijek ne postoji potvrđeno pravno shvaćanje.

- Dosad nismo vidjeli nijednu od tih revizijskih odluka iz kojih su izvučena pravna shvaćanja, da bi ih mogli iščitati i očitovati se. Nadam se da će se revizija brojati u danima, a ne mjesecima. Zbog javnog interesa, vjerujem da će ići ubrzanim putem. Nadam se da neće zaživjeti treće pravno shvaćanje koje daje samo mrvice potrošačima, naglasio je.

Mićo Ljubljenko kazao je da Vrhovni sud izlazi danas s priopćenjem, a u cijelom slučaju više su nezadovoljni dužnici.

- Odluka Vrhovnog suda ne motivira neku stranu za nastavak, a ni niži sudovi nisu motivirani za nastavak. To je jedna "status quo" odluka. Ako imamo dužnika tužitelja, koji trenutno nije zainteresiran forsirati takvo rješenje, ni banka neće reći da to priznaje i da će platiti, a sudovi nisu u mogućnosti reći - hajdemo sad završiti.

Pravedno rješenje?

Mato Palić je pak istaknuo kako odluka suda ide u korist banaka.

- Postoji način kako da se cijeli problem oko kredita u švicarskim francima riješi u kompletu, tako da se to obavi u Saboru donošenjem zakona kojim bi se definiralo na koji način bi se svi elementi, koji su sporni između banaka i dužnika, riješili u jednoj nagodbi. Time bi se konačno ta priča završila. Omogućilo bi se pošteno i pravedno rješenje, gdje bi dužnici koji su preplatili svoje obveze, dobili natrag svoje novce, rekao je Palić te dodao kako po prvim izjavama banke nisu zadovoljne odlukom Vrhovnog suda.

- Ako se uzme u obzir da je postojala varijanta u kojoj bi morali vratiti sve, onda su super prošli, dodao je.

Metelko pak ističe kako odluka Vrhovnog suda ako zaživi je u direktnoj koliziji sa zakonom o konverziji u kojem stoji da vjerovnici nisu dužni snositi kamate na utvrđene preplate.

- Išlo se na kompromisnu odluku. Pristali su na tužbeni zahtjev kojeg nema, rekao je.

Komentara 2

PH
Petarstijena-HR
21:46 22.12.2022.

DORH treba istražiti ovih 6 jahača Apokalipse,to su bijednici korumpirani isti kao i oni iz Osijeka što su uhvaćeni...

DU
Deleted user
09:28 22.12.2022.

Isplativije je raditi u korist bogatih banaka nego nekih građana. Nadam se da će banke biti blagonaklone i da će plasirati par rizičnih bespovratnih kredita sudcima! Podrška krupnom kapitalu i HDZ-u!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije