Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suparnici K. Grabar-Kitarović

Pakt Milanović - Orešković: Idući predsjednik zadnji koji će se ovako birati

Zoran Milanović i Dalija Orešković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
10.04.2019.
u 12:25

Prema posljednjem Cro Demoskopu, liderica Starta opasnija je konkurencija Kolindi Grabar-Kitarović od Milanovića u 2. krugu

Pokažu li birači na izborima za Europski parlament da je Start prepoznat kao politička snaga koja ima potencijala, odnosno osvoji li stranka Start mandat na EU izborima, šefica te stranke Dalija Orešković vjerojatno će se kandidirati i na predsjedničkim izborima. Ona sama kaže kako joj je već u ovom trenutku teško naći nekoga u njezinu timu tko je ne nagovara na bitku za Pantovčak, a uspjeh na EU izborima i njoj samoj izbio bi zadnji argument protiv te kandidature.

Što će učiniti oporba

– Bitno se stvari mijenjaju kad imaš stranku za koju odgovaraš. Frontmen sam neke nove ideje, ne radi se više o tome što bih ja htjela ili ne. Sad imam obvezu prema novom političkom projektu koji stvaram. U konačnici će o svemu presuditi stav javnosti – kaže sama Orešković.

A javnost, barem ako je suditi prema zadnjem Cro Demoskopu koji je u ponedjeljak objavila RTL televizija, pokazao je kako je upravo šefica Starta za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović veća prijetnja u drugom krugu predsjedničkih izbora nego bivši SDP-ov premijer i bivši šef te stranke Zoran Milanović koji je pak u prvom krugu drugi izbor birača.

Međutim, teško je vjerovati da bi se oko D. Orešković već za prvi krug mogla okupiti većina oporbe za razliku od opcije da se na kandidaturu u konačnici doista odluči Zoran Milanović.

Na pitanje je li spremna biti kandidatkinja udružene oporbe ako istraživanja pokažu da kao kandidatkinja ima najviše šansi pobijediti aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, Orešković kaže kako će joj, ako se pokaže da je građani doživljavaju ozbiljno i da joj daju političko povjerenje, to sigurno dati i pravo da sa svim ostalim predstavnicima opozicije razmišlja i o tome kako će se kao oporba postaviti oko predsjedničkih izbora.

S druge strane, ne osvoji li Start mandat na EU izborima, stranka će morati donijeti odluku na koji će način sudjelovati u predsjedničkim izborima, odnosno odlučiti hoće li Orešković svejedno biti njihova kandidatkinja ili će podržati nekog drugog u kandidaturi.

Poziv na javnu raspravu

A naši izvori bliski Startu kažu kako ne treba isključiti opciju da Dalija Orešković u tom slučaju podrži kandidaturu Zorana Milanovića. Njih su se dvoje i ranije sastajali, a kako kažu naši izvori, zadnjih dana obavili su i više telefonskih razgovora, a jedna od tema navodno je bila i Milanovićeva ideja kako će se u kampanji zalagati za ukidanje neposrednog izbora predsjednika države i redefiniranje predsjedničkih ovlasti.

Isti izvori kažu da je Orešković u potpunosti na tom tragu, odnosno kako se i ona slaže da idući predsjednik mora biti zadnji izabran na dosadašnji način.

– Odmah nakon EU izbora, neovisno o tome tko će se kandidirati, treba povesti javnu raspravu kakva funkcija predsjednika treba biti – kaže izvor blizak Startu i dodaje da bi najveći doprinos mandata predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović mogao biti upravo taj što su neposredni izbori za predsjednika izgubili legitimitet.

VIDEO Pogledajte intervju s Dalijom Orešković u studiju Večernjeg lista:

Komentara 59

NE
NeovisnaHrvatska
12:45 10.04.2019.

Danas mi je Rođendan.

PR
Princeza
12:43 10.04.2019.

Ajde daj ne zamarajte sa ovim nakazama nebitnim.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:49 10.04.2019.

Mislim da Kolinda može mirno spavati što se tiče ovo dvoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije