Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA Slovenska vlada pokazala zemljovide

Pahor opet želi sastanak

18.12.2008.
u 23:27

Slovenska je vlada navečer odlučila da na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji blokira 11 pregovaračkih poglavlja s Hrvatskom. O toj odluci raspravljati će Vanjskopolitički odbor i Odbor za poslove EU slovenskog parlamenta čiji su stavovi obvezujući za slovenskog predstavnika u Bruxellesu.

Premijer Borut Pahor na konferenciji za novinare ponovio je poziv hrvatskom kolegi Sanaderu da se što prije sastanu i otvore put diplomatskom rješavanju nastalog zapleta.

– Uvjeren sam da je Slovenija taj potez povukla u pravo vrijeme jer bi u kasnijim fazama postojala velika vjerojatnost da se u Sloveniji raspiše referendum o ulasku Hrvatske u EU. Osobno sam protiv takvog referenduma, ali bi u tom slučaju slovenska vlada bila dužna godinu dana poštovati referendumsku volju – rekao je Pahor.

Objašnjavajući odluku, ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar novinarima je pokazao zemljovide koji su priloženi hrvatskim dokumentima za sedam pregovaračkih poglavlja, u kojima slovenska diplomacija prepoznaje mogućnosti prejudiciranja hrvatsko-slovenske granice. Prejudiciranja se većinom nalaze u zakonima i podzakonskim aktima koji nisu sastavni dio dokumenata koje je Hrvatska poslala EU, ali se Hrvatska u dokumentima poslanim EU na njih poziva, kazao je Žbogar te dodao da je Slovenija u pregovaračkom procesu bila dužna zaštititi svoje nacionalne interese i nije mogla dopustiti da Hrvatska u tim pogađanjima legalizira jednostrane postupke i akte koje je poslije 25. lipnja 1991. provela na štetu Slovenije.

Da takvu odluku Pahorove vlada podržava i slovenska javnost, pokazala je internetska anketa javne Televizije Slovenije. Naime, 65 posto ispitanika smatra da je takva slovenska politika prema Hrvatskoj “preblaga”, a 25 da je to “odgovarajuća” politika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije