Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatica u Madridu:

'Pacijenti umiru uslijed komplikacija, plakala sam, teško mi je'

Koronavirus u Španjolskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
20.04.2020.
u 23:29

Amadea Mjertan specijalizantica je anesteziologije u jednoj madridskoj bolnici te se svakodnevno brine o pacijentima s koronavirusom

Amadea Mjertan (30) iz Pleternice liječnica je koja radi u Madridu u bolnici Hospital Universitario de la Princesa gdje također liječe pacijente s koronavirusom.

– Nije me strah da bih se mogla ja zaraziti. Nego se bojim da bih nesvjesno mogla prenijeti virus nekoj ugroženijoj osobi, slabijeg imunološkog sustava – kazala je ona za 24 sata. U Madridu je na specijalizaciji anesteziologije.

U njezinoj bolnici su, kaže, znali da će imati pacijente s koronavirusom.

– Kada smo vidjeli što se događa u Kini i Italiji znali smo da će se i ovdje pojaviti pacijenti s koronavirusom. Prvi su počeli pristizati krajem veljače, u tom trenutku tek sporadično, pa smo se počeli educirati i pripremati protokole.  Ali nitko od nas nije imao dojam da bi se u tako kratkom vremenu mogli suočiti s ovako velikim brojem pacijenata – rekla je.

Pred njoj su mnogi pacijenti umrli.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

– Pacijent kada dođe na intenzivnu njegu nalazi se u situaciji u kojoj je smrtnost visoka. U našoj bolnici je oko 8 posto što je jedna do najnižih stopa u Madridu. Neki su preminuli uslijed komplikacija, ili problema vezanih za svoje bivše bolesti. To su nažalost neizbježni trenuci koji nas pogađaju – kaže.

Svake večeri u 20 sati brojni Španjolci izlaze na balkone i prozore i plješću hrabrim ljudima koji su na prvoj crti borbe protiv koronavirusa, a na njoj je i Andrea.

– Nikada neću zaboraviti prvi dan kada sam to doživjela. Bio je to posebno emotivan trenutak. Izašla sam iz dežurstva potpuno umorna, plakala sam, bilo mi je teško. A onda su mi taj pljesak i zahvala pacijenata dali snage da nastavim – prisjetila se.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije