Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIM

Oženjeni anglikanski svećenici u Katoličkoj crkvi

anglikanska crkva
Reuters
09.11.2009.
u 15:24

Neki oženjeni anglikanski svećenici moći će nastaviti svoju svećeničku službu i unutar Katoličke crkve u okviru personalnih ordinarijata, ali to ni na koji način ne znači promjenu stajališta Crkve prema celibatu.

Neki oženjeni anglikanski svećenici moći će nastaviti svoju svećeničku službu i unutar Katoličke crkve u okviru personalnih ordinarijata, ali to ni na koji način ne znači promjenu stajališta Crkve prema celibatu. Celibat je, kako navodi Drugi vatikanski koncil, znak i poticaj pastoralne ljubavi te blistav način naviještanja Božjeg kraljevstva. Dakle, Apostolska konstitucija, koja ima 13 članaka od 4. studenoga kada ju je potpisao papa Benedikt XVI., a obznanjena je danas, ni na koji način ne znači promjenu u disciplini Crkve glede svećeničkog celibata. To se ističe i u posebnom priopćenju koje je danas obznanio ured za tisak Svete Stolice u povodu objavljivanja Apostolske konstitucije i time su zaključene sve kalkulacije o mogućnosti da Benedikt XVI. nešto izmijeni glede celibata.

No, dokument otvara novi put promicanju jedinstva kršćana priznavanjem istodobnog legitimnog postojanja različitih izražavanja u zajedničkoj vjeri. To je suština Apostolske konstitucije, koju je izradila Kongregacija za nauk vjere prema nalogu Benedikta XVI. Svetoj su Stolici pristigli brojni zahtjevi anglikanskih svećenika i vjernika koji ne odobravaju zaređivanje žena i homoseksualaca, pa traže mogućnost povratka pod Rimsku crkvu.

Apostolska konstitucija uvodi kanonsku strukturu kojom se proviđa da i oženjeni anglikanski svećenici uđu u potpuno zajedništvo s Katoličkom crkvom, čuvajući istodobno elemente specifične anglikanske duhovne i liturgijske baštine. Unutar  Rimske crkve već se nalaze grkokatolici koji imaju oženjene svećenike, a sada je ta mogućnost otvorena i anglikancima, a to je i važan korak prema ujedinjenu s Pravoslavnom crkvom u kojoj se svećenici također mogu ženiti, ali kasnije ne mogu postati biskupima.

Komentara 10

OB
-obrisani-
19:26 09.11.2009.

vidi ih raja do jaja jednom je neko bio pito tko je ovaj sa vaterpolo kapicom ja mislim trener jer nije u kupacim gacicama

OB
-obrisani-
15:43 09.11.2009.

sad ce pocet komentari o braci srbima kako im je vrijeme da se vrate hrvatskoj koljevci

IB
Ivana Brkić Ćubela
16:17 09.11.2009.

Do raskola unutar Anglikanske Crkve je doslo pre par godina kada je jedan Americki Anglikanski Biskup javno priznao da je PEDER. Katastrofa je postala jos veca kada je 2006 u Biskupa unapredjena jedna zena!!!! Konzervativno krilo Anglikanske Crkve(presvega crkve iziz Afrike) je jedini izlaz pronasla u pripajanju Katlockoj crkvi kako bi mogla svoj identitet da sacuva od sve veceg uticaja \"progresivnih\" snaga !!! ovo je samo mali uspeh na mukotrpnom putu resenja raskola crkava sveta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije