Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dAnas U VEČERNJEM

'Oženjen sam Japankom, a prvi gol kao vaterpolist zabio sam Sedlaru'

18.02.2018.
u 00:00

Do sredine 19. stoljeća religija je bila ta koja je ponajprije definirala židovski identitet.

Prije deset godina Luciano Moše Prelević (64) postao je rabin, a ono je prvi rabin rođen u Hrvatskoj nakon 60 godina. Njegov je život doista zanimljiv, a u intervjuu govori o djetinjstvu u Hrvatskoj, vaterpolskoj karijeri, političkoj situaciji u Hrvatskoj, ali i obitelji koja je također zanimljiva jer je oženjen – Japankom.

Zašto Židovska općina toliki niz godina nije imala domaćeg rabina?

Ne samo da nije imala domaćeg rabina, nego do 1997. nije uopće imala rabina. Razlozi su različiti. Kao prvo rabina, kantore, vjeroučitelje i vjerski obrazovane osobe kao i većinu članova Općina je izgubila u holokaustu. Preživjeli su se dijelom iselili u Izrael, a oni koji su ostali živjeti u Zagrebu i Hrvatskoj pokušali su obnoviti svoje živote, kako svoje tako i život Općine. Nedavno sam imao predavanje o židovskom identitetu i vidjeli smo da danas svatko ima svoju definiciju. Do sredine 19. stoljeća religija je bila ta koja je ponajprije definirala židovski identitet.

Ali od pojave prosvjetiteljstva Židovi počinju doživljavati svoj identitet i kroz nacionalno, kulturno ili zajedničku povijest. Tako su i Židovi u Hrvatskoj nakon holokausta odbacili religiozni aspekt židovstva te počeli svoje židovstvo iskazivati na drugačiji način, više kao nacionalno ili kulturno, ili pak oboje. Samim time nije bilo potrebe za rabinom kao duhovnim vođom, dok bi blagdane ili eventualne ukope obavio netko od članova. Jedan dio Židova i kod nas, ali i u svijetu, odbacio je religiju zbog golema stradanja u holokausta (pitanje: gdje je bio Bog u holokaustu?). I kad je zajednica osjetila potrebu za rabinom zbog izgradnje zajednice i kontinuiteta, tada je uzela rabina. I danas ima zajednica koje smatraju da za njihovo funkcioniranje ne trebaju rabina, tako npr. sarajevska zajednica nema stalnog rabina, kao ni makedonska. Potonja često poziva mene da ih posjetim ili me nazovu telefonom za savjet.

>>Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Strukovno obrazovanje: Učenicima se ne nudi ni pola zanimanja koja traže tvrtke

>>Masai iz Svetog Roka: Zbog ljubavi prema Marici Tanzaniju sam zamijenio Likom

>>Vrdoljak: Nije važan Ramljak, već uspjeh nagodbe u Agrokoru

>>Zašto Opuzen odbija vratiti spomenik Stjepanu Filipoviću

Ključne riječi

Komentara 17

BE
beitsche
22:13 17.02.2018.

Ako nemate hrabrosti reci da je srbija prva istrijebila neduzni zidovski narod proglasila judenfrei i na kraju sve zatuskala.onda ste obicna kukavica zeljna mediske paznje

VA
vadis1
22:48 17.02.2018.

Najprije pometi ispred vlastitog dvorista.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
10:00 18.02.2018.

Nedićev režim je sudjelovao u masovnoj likvidaciji Židova u Srbiji. To je činjenica i već sam dobro naučio, kad se osvrćem na one ljude koji sramote Hrvatsku u svijetu zbog suludih razmišljanja o NDH, odmah kao protutežu mi mašu Srbijom, a onda ajmo na današnji Izrael...Gazu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije