Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPORTAŽA

Ozalj - gradić u kojem iza brojnih uspješnih žena stoje njihovi strpljivi muškarci

ozalj
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/4
18.10.2016.
u 23:00

One su vladarice s Kupe, u svojim rukama imaju gradsku upravu, dom zdravlja, školu, vrtić, knjižnicu... Uvele su “e-vijećnike”, u gradskim vrtovima uzgajaju kivano, raž...

U jeku predsjedničke kampanje mandatar za sastav nove Vlade Andrej Plenković nije posjetio Ozalj. Pitanje je je li u tom gradiću na Kupi ikad bio. Jer, da jest, imao bi prilike na životnim primjerima vidjeti što se sve može napraviti u gradiću koji posljednjih petnaest godina vode – žene. Možda bi ga one inspirirale pa bi odmah nakon izbora “u rukavu” imao imena budućih ministrica u svom u timu, a možda bi se nekoj ženi “zalomilo” i potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Doduše, za razliku od onih žena koje će (valjda) zasjesti u Vladu, vladarice s Kupe nisu klasične političarke, već bi se prije reklo da su “šljakerice” koje 24 sata na dan žive sa svojim gradom i za njega. Koliko zbog toga trpi njihov privatni život, ponajbolje znaju njihovi muževi. Jer, u Ozlju zacijelo vrijedi jedna drukčija izreka od one uvriježene da iza svakog uspješnog muškarca stoji jaka žena. Ovdje bi ona mogla glasiti da iza svake uspješne žene stoji strpljiv muškarac.

– Moj je muž sa šest banki počeo kuhati – smije se gradonačelnica Gordana Lipšinić.

Na sjednice s tabletima

Ta 56-godišnja magistrica ekonomije ostavila je siguran i dobro plaćen posao direktorice u Erste banci i na prošlim se lokalnim izborima kandidirala za gradonačelnicu kao nezavisna kandidatkinja, uz potporu desnih i stranaka centra. Sa sloganom “Ozalj može bolje” pobijedila je, i to već u prvom krugu Biserku Vranić (SDP) koja je gradonačelnica Ozlja bila dvanaest godina, u tri mandata. Zbog lošeg izbornog rezultata Vranić je dala ostavku na mjestu predsjednice ozaljskog SDP-a. Gordana Lipšinić ni nakon izborne pobjede nije posegnula za stranačkom iskaznicom:

– Malo sam svoja i ono sam što jesam. Ja ovaj posao živim i za to mi ne treba iskaznica – objašnjava.

Kao što je tijekom svojih mandata Biserka Vranić bila okružena ženskom ekipom, tako je i sada Gordana Lipšinić. Pročelnica jedinstvenog upravnog odjela je Lidija Bošnjak, odsjek za opće poslove i društvene djelatnosti vodi Sanja Mikšić, stručna suradnica za opće poslove i informatizaciju je Branka Malić, voditeljica odsjeka za urbanizam i komunalne poslove Vesna Cvijak, za gradske financije zadužena je Kristina Kožar Perez, o proračunskim korisnicima brine se Suzana Bakale, računovodstvena referentica je Marica Ferenac, administrativna tajnica Erna Kranjčec. Čistačica i dostavljačica je Milka Kovačić. Preostala četiri radna mjesta u gradu “pripala” su jačem spolu.

Što je ova ženska ekipa donijela svome gradu? Evo na primjer, gradski vijećnici u Ozlju već su dulje od godinu dana “e-vijećnici”. Opremljeni su tabletima pa na sjednicama više nemaju hrpu papira ispred sebe, čime im je i olakšan rad, ali i smanjeni su troškovi. U nabavu 15 tableta za 15 vijećnika uloženo je 17.000 kuna i ta se investicija već isplatila.

Ipak, da sve ne bi bilo odveć idealno pobrinula se – priroda. Ozlju predstoji sanacija velikog klizišta na državnoj cesti u centru

S obzirom na ispodprosječan broj stanovnika, ispodprosječne prihode po stanovniku i vrlo niske ukupne prihode, među 25 gradova koji su ove godine ponijeli titulu odlikaša – dobivši čistu peticu za transparentnost proračuna – upravo je Ozalj posebno istaknut po ukupnoj transparentnosti. I to ponajviše zbog kvalitete i zanimljivosti vodiča za građane te dobro organizirane internetske stranice koja se lako i brzo pretražuje. Ženski su umovi osmislili i projekt gradskih vrtova u Ozlju na kojima su posađeni kivano, batat, butternut tikve... Osim egzotičnog voća i povrća, ovdje su posađene i tradicijske ratarske kulture, ima tu raži, lana, pira i škope (slame), iskorištene za prekrivanje krovova u ozaljskom etnoselu. Oko 180 četvornih kilometara površine Ozlja gradonačelnica obilazi službenim automobilom, Citroenom C4. Grad ga je kupio rabljenog od lokalne autokuće koja je Ozlju dugovala za komunalnu naknadu. Prebijena su potraživanja, dodano tridesetak tisuća kuna i kupljeno uščuvano vozilo u dobru stanju. Kad je gradonačelnica u uredu, automobil koriste drugi zaposlenici, po potrebi. Gordana Lipšinić za svoja putovanja ne uzima dnevnice. Uz pomoć sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, grad je nabavio pet električnih bicikala. Koriste ih komunalni redar, vodič javnih radova, njima se odlazi do gradskog muzeja... Dva su bicikla poklonili Crvenom križu čiji su rad ponovno oživili i na čijem je čelu također žena – Sanja Valčić. Danas se u Ozlju opet provode akcije dobrovoljnog darivanja krvi kojih godinama nije bilo.

I tu ni izbliza nije kraj ženskoj vladavini u Ozlju – ravnateljica dječjeg vrtića Zvončić je Vesna Novosel, osnovnu školu u kojoj će se učenici uskoro grijati ekološki, na sječku, vodi Gordana Basar, Zdenka Stupić je ravnateljica gradske knjižnice i pučkog otvorenog učilišta, o socijali se brine Marica Franjković, šefica je u Zavodu za zapošljavanje Renata Lukežić, u banci je glavna Brankica Kožavić, Sonja Ćapin Šegavić vodi ispostavu državne uprave, HZOO Mira Stepinac, na čelu Doma zdravlja je Nada Divković koja je ujedno i zamjenica gradonačelnice Ozlja i na tom svom drugom poslu volontira. Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Ozalj je Dijana Borović Galović. Početkom ljeta na ozaljskog crkvi svetog Vida koja se nalazi nasuprot starog grada zazvonila su crkvena zvona na svadbi dvoje štićenika tog centra, Kristine Đukić i Krune Šoštarića, prvog para štićenika državne institucije u Hrvatskoj koji je svoju ljubav okrunio brakom. Grad Ozalj njihovo je vjenčanje proglasio događajem od posebne važnosti. Ozaljski Centar za rehabilitaciju također vodi ženska ekipa. Ali naravno da kod imenovanja na funkcije u Ozlju nije presudan spol, već se za sva radna mjesta traže stručnost, znanje i motiviranost, kako u gradskim poduzećima tako i u samom gradu u kojem je Gordana Lipšinić – perfekcionistica koja voli raditi, a ne pričati – takve ljude željela u svim timu. Jer – i sama je takva. Gradonačelnica je studij ekonomije završila u rekordnom roku, u dobi od 22 godine: – Udala sam se vrlo mlada, nakon prvog semestra rodila Doru i ona me zapravo pogurala da ne razvlačim – kaže gradonačelnica. Dva tjedna nakon završenog studija dobila je Gordana Lipšinić svoj prvi posao, u preteči Porezne uprave, tadašnjoj upravi prihoda. Kako prvi tako i svi idući poslovi koje je radila bili su vezani uz pune blagajne. U Ozlju ima puno obrtnika i vlasnika tvrtki i ona ih je kroz svoje prijašnje poslove sve upoznala. A onda je došla na čelo grada čiju blagajnu treba puniti. I to joj dobro ide jer se u životu naučila “da se treba pokriti koliko je pokrivač velik”.

Potpora obitelji

Gradonačelnica ističe kako joj veliku potporu u poslu pruža njezina velika obitelj. Suprug Stjepan je arhitekt, najstarija kći Dora urologinja, sin Luka je diplomirao arhitekturu, Jana je na trećoj godini medicine, a najmlađa Magda je gimnazijalka. U obitelji Lipšinić je i fotografkinja Ivana koju su udomili kad je išla u treći osnovne. Gordana Lipšinić ima i dvoje unučadi, Vidu i Luku.

Ozaljski osnovnoškolci od ove godine imaju besplatne udžbenike, Grad plaća prijevoz učenicima koji nemaju pravo na tu naknadu jer oni iz nižih razreda stanuju manje od tri, a oni iz viših razreda manje od pet kilometara od škole. – Dodjeljujemo 22 stipendije za srednje škole i fakultete – ponosna je gradonačelnica.

Posebno joj je drago što su u gradu uspjeli namaknuti sredstva da, osim djeci slabijeg imovnog stanja, stipendije daju i darovitima i tako ih nagrade za izvrsnost. Na tu bi stipendiju pravo imala i njezina Magda, što je gradonačelnica provjerila s Povjerenstvom za sukob interesa, ali nikad joj nije palo na pamet tražiti je.

Ipak, da sve ne bi bilo odveć idealno pobrinula se – priroda. Ozlju predstoji sanacija velikog klizišta na državnoj cesti u centru koje je uz postojeće prometne probleme grad dodatno “odsjeklo od ostatka svijeta”. Za našeg posjeta gradonačelnica Lipšinić upravo je bila imala sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta i izvođačima radova koji su u cijelosti odgovorni za klizište. S tog je sastanka, koji se malo odužio, Gordana Lipšinić izašla umorna:

– Radovi bi trebali biti gotovi do polovine prosinca jer uoči Božića asfaltna baza prestaje raditi – kaže. Hoće li uistinu tako biti, jedino je što svojim sugrađanima Gordana Lipšinić ne može čvrsto obećati. Može se samo skupa s njima nadati. 

>> Pogledajte kad žene u politici iskoče u prvi plan, isključivo onda kad ih treba žrtvovati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije