Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEGA PROJEKT
Povratak na članak

Ovo je plan Vlade i Uefe za obnovu Poljuda, na stolu su tri opcije: 'Ideja s ukopavanjem terena je bizarna'

Donosimo tri moguće opcije koje su trenutno na stolu kad je riječ o obnovi Poljuda, još uvijek najljepšeg i najfunkcionalnijeg domaćeg stadiona koji je u svoje vrijeme predstavljao svjetski arhitektonski fenomen i kojeg danas na tjednoj bazi posjećuje duplo više ljudi nego sve druge hrvatske stadione zajedno. Ipak, jedina kočnica kod obnove može biti odluka konzervatora pošto je Poljud 2015. od strane Ministarstva kulture proglašen kulturnim dobrom i nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara.

Komentari 44

Avatar AtilaTheGreat
AtilaTheGreat
14:11 04.11.2022.

Samo se riješite tartan staze, ojačajte konstrukciju, obnovite sanitarne čvorove i oživite popratne sadržaje, ništa drugo. Poljud je sam od sebe prekrasan.

VL
FR
freeshooter
15:05 04.11.2022.

...kao dinamovac ali i navijač hrvatskog nogometa, podržavam sveobuhvatnu obnovu Poljuda, te me vesele najavljanja ulaganja u hrvatsku nogometnu infrastrukturu, konačno... no kako i sam tekst članka dotiče, oko Poljuda su stvari jako složene, samo iz raloga arhitektonske vrijednosti i baštine, jer kada imate ovakav izvanredan dizajn i arhitektonsku vrijednost, teško je ulaziti sa prepostavkama izmjene ili prevelikog uticaja na postojeći dizajn... a opet jako ima smisla to spuštanje terena i povezivanje sa gledateljima, odnosno pretvaranje atletskog u nogometni stadion... no zadiranje u dizajn školjke te njenog krova bi bio preveliki negativni utjecaj... treba to nekako izbalansirati, sa puno osjećaja, a najviše poštivanja Magaševog svevremenskog dizajna...

VL
RE
rennes
15:55 04.11.2022.

Ono što su za Dalamciju Split, Zadar i Šibenik to su isto za Slavoniju Osijek, Slavonski Brod i Vinkovci. Prema Vladinom i Uefa planu velikim dijelom državnim novcem ulaže se u Poljud i stadione u Zadru i Šibeniku! Osijek završavaršava stadion novcem Mađara, a Slavonski Brod i Vinkovci dobivaju NULA KUNA iz državnog proračuna! A jug se kupa u brdima eura svake sezone dok je istok u 30 godina doslovno opustošen do neprepoznatljivosti i jedna je od ratom najteže pogođenih regija uz Banovinu! Nema šta, ravnomjeran razvoj države!

VL
DE
derin
15:12 04.11.2022.

Stari plac je u samom centru grada, tu spominjanje nekog stadiona od osam tisuća mjesta je teški apsurd, kao i kamp u sat vremena udaljenom Trogiru. Kao zamjenski stadion ima Dugopolje, Park Mladeži. Kao što reče ovaj Mihanović, obnoviti krov i betonsku konstrukciju i ove ostale stvari urediti i riješiti. Koje ukopavanje, cijeli krov preko!? To su nerealne fantazije.

VL
DI
Diosiario
16:06 04.11.2022.

Boris Magaš je napravio kompletan projekt obnove, to samo treba primijeniti i to je sve. Ne treba izmišljati toplu vodu.

VL
ZJ
Zjako
13:48 04.11.2022.

I to me nebih čudilo, kad razina mora raste da ukopaju teren. Onda se bude prenamjenilo u vaterpolo.

VL
BU
Bubalamala
17:22 04.11.2022.

Dali bi te stadione koristili samo amateri ili bi ih koristili i za profesionalni nogomet i po kojoj cijeni ?

VL
Avatar EU Srbin
EU Srbin
18:49 04.11.2022.

lijep stadion. Zlocin bi bilo rusiti ili bilos sta znacajno mjenjati. Steta i atletske staze, jer ipak je to zgodan stadion i za atletska takmicenja. Bilo je i evropsko prvenstvo 1990te sa fenomenalnim svjetskim rekordom francuza na 4x100m stafeta.

VL
Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:54 04.11.2022.

Problem je u nas to što onaj tko dobije te radove, osigurao je pokolenja do kolenja petog.

VL
Avatar Milisav_Gabo
Milisav_Gabo
15:28 04.11.2022.

Svaki put se dobro nasmijem čitajući članke i komentare čitateljstva na temu izgradnje (obnove) stadiona u Zagrebu i Splitu. Već mi je pomalo i žao tog puka loptoguračkog koji živi u svom svijetu i ne želi (a možda i nene može) razumijeti okrutnu stvarnost i pravila igre u njoj. A ona su takva da od novih stadiona u Zagrebu i Splitu će u dogledno vrijeme biti ništa. I u toj priči se ne može bilo što promijeniti. Tko drukčije kaže, vara vas i laže...

VL
MI
Miko33
18:35 04.11.2022.

Bila bi neoprostiva greška mijenjati dizajn stadiona, jer je to jedan od najljepših stadiona na svijetu. Znači treba ga obnoviti kao spomenik kulture.

VL
Avatar nekakav
nekakav
14:32 04.11.2022.

dal će udruga naš hajduk, koja ima 25% dionica hajduka (koje im u obrocima šalje tommy...), sudjelovati u obnovi poljuda? aha, hajduk nije vlasnik parcele ni građevine... on samo igra tamo.. zašto bi onda grad split, bez ostalih suvlasnika kluba, ulagao javni novac, čime bi se povećala i vrijednost drugih suvlasnika? ili će onda udjeli tih suvlasnika koji neće sudjelovati u obnovi stadiona, se proporcionalno umanjiti? pitam čisto da ne zaboravimo najbitniji dio priče oko hajduka. stadion, koji nije njegov, je sporedni. hajduk može igrati i na maksimiru, gost je u svakom slučaju i na jednom i na drugom stadionu. vlasnik nije.

VL
Avatar Bud Humski
Bud Humski
17:23 04.11.2022.

Slazem se da je pokrivanje cijelog stadiona nerealna opcija, ali ne vidim zasto bi ukopavanje terena bilo bizarna ideja? Atmosfera na stadionu bi bila neusporedivo bolja i prava nogometna bez atletske staze, povecao bi se kapacitet stadiona a ukopavanje terena ne bi trebalo predstavljati problem arhitektima i gradjevinarima. Ne znam samo koliko bi to narusilo statiku krova kojeg bi trebalo produziti ka centru stadiona kako bi pokrio dodatne tribine. Normalno, troskovi ce u velikoj mjeri diktirati na koju opciju ce se grad odluciti, ali ako budu renovirali Poljud a ne ukopaju teren i naprave pravi nogometni stadion, onda im je bolje da grade novi...

VL
BE
Beyonder
16:35 04.11.2022.

I konalno uložite u kvalitetan video nadzor da se vidi svaka njuška huligana koji uništava stadion

VL
WW
wwwcro
22:02 04.11.2022.

Gospodarstvo u Hrvatskoj je potonulo do dna, a HDZ budaletine bi ulagale novac u stadione… uložite novce u obnovu poljoprivrednih gospodarstava da nam hrana bude dostupna i jeftina. Od stadiona (i ostalih igara na sreću) se građani nemogu nasititi.

VL
Avatar Asterix
Asterix
15:22 04.11.2022.

Poljud je remek djelo, olimpijski stadion izgrađen za potrebe mediteranskih igara. Iz pozicije nogometa svakako su navijačima draži stadioni bez atletske staze. Ukidanjem te staze ukida li se atletika u Splitu (ako je uopće ima)? Ako se ide na ukidanje staze onda je jeftinija i kvalitetnija opcija (više vjerujem novom betonu nego obnovi starog) rušenje Poljuda i izgradnja replike s većim kapacitetom i bez staze. Ako me sijećanje služi, prije uvođenja strožih sigurnosnih pravila na Poljudu je znalo biti preko 40000 gledatelja.

VL
DE
derin
15:01 04.11.2022.

Summa summarum neka gradovi i klubovi to sami rade, a država može samo smanjiti birokraciju i poreze i to je već puno. I pitam što konkretno radi vlast u Splitu za obnovu stadiona, jer Poljudu je hitno nužna obnova, ali realna, a ne neke fantazije. A Vlada neka ukine konačno poreze na ulaganje ili sponzoriranje sporta, to može odmah napraviti, pa će biti lakše sportu.

VL
GA
galico
14:23 04.11.2022.

Ne vidim nikakav plan Vlade u tekstu članka

VL
RE
rennes
15:17 04.11.2022.

Daleko od toga da ne treba rekonstruirati stadion na Poljudu koji je u dosta potrajalom stanju, ALI teško se oteti dojmu da se opet Dalamcija gradi i tu se ulaže i od države velike novce dok nekima drugima po milijuntii put u zadnjih 30 godina ide jedno veliko šipak - nula! Uz Poljud, u vrlo imućnoj Dalamciji se planira ulagati i velike novce u stadione u Zadru i Šibeniku! A uz ove stadione i onaj u Zagrebu, u koji također treba ulagati, što je s ostalima?!! U Slavoniji se ulaže RAVNO NULA kuna državnog novca, a Osijeku stadion radi mađarski kapital! A Slavonski Brod, drugi najveći grad na istoku koji je dao reprezentaciji legende kao Mandžukića, Olića i još neke i Vinkovce se u jako širokom luku po tko zna koji put zaobilazi kad se radi o dijelnjenju novaca! A što su za Dalmaciju Zadar i Šibenik to su za Slavoniju Sl. Brod i Vinkovci! Uravnotežen razvoj svih krajeva!!! Treba pomagati one koji plivaju u eurima svake sezone a diskriminirati osiromašeni istok koji je i ratom žestoko pogođen a i ogromnom depopulacijom!

VL
Avatar Nlnja
Nlnja
15:26 04.11.2022.

Na poljudsku školjku se najbolje popišati...

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.