Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDI SE I NA GOOGLEU

Ovo je Beljakova kuća koja nije upisana u katastar: 'Ne znam kako sam dobio kućni broj'

28.06.2019.
u 17:35

Šef HSS-a Krešo Beljak svoju kuću je prijavio u imovinsku kartici još prije četiri godine, navodeći kako je riječ o kući s okućnicom površine 950 kvadrata koja vrijedi pola milijuna kuna

Nakon što HDZ-ov ministar Kuščević 11 godina nije upisao svoju vilu u Nerežišćima, Večernji list u posjedu je dokumenata koji dokazuju da nekretnina još jednog političara - premda je uredno prijavljena u imovinskoj kartici - službeno ne postoji u državnim evidencijama.

Naime, kuća u Vinogradskoj ulici, u naselju Kladje u Samoboru u kojoj živi čelnik HSS-a i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, nije upisana u katastar ni u zemljišne. U izvodima, dostupnim putem interneta, istodobno se na toj adresi navodi samo – livada, veličine 786 kvadrata čiji su vlasnici Krešo Beljak i njegova supruga.

No, kuća koja evidentno, vidljiva uživo kao i na Google Mapsu, na toj livadi uistinu postoji, nema niti uporabnu dozvolu, što znači da Beljakovi žive u objektu koji nije prošao niti sigurnosne provjere. Ostaje nejasno i kako kuća ima broj, ako nigdje službeno za državu ne postoji.

- Dakle, moja kuća u kojoj živimo tri-četiri godine doista nije upisana u katastrar jer nije završena, jednostavno nije gotova. Financijska konstrukcija mi se srušila odnosno nisam imao novaca. Sukladno projektnoj dokumentaciji, kada bude gotova, kada ću imati novaca onda idu procedure da se dobije energetski certifikat i uporabna dozvola jer bez uporabne dozvole nema upisa u katastar. I to je cijela priča. Ako je to sve što imaju, ja mirno spavam. Nema tu nikakvih sankcija. Kao što su mi objasnili svi s kojima sam razgovarao, katastar je privatna stvar, pa ne mogu prodati kuću dok nije upisana u katastar, a rokovi i sankcije, piše u zakonu da se mora upisati u katastar ali ne navodi se što u protivnom. Ne znam kako sam dobio kućni broj, nije ni meni jasno – dodajući kako njegov slučaj nema dodirnih točaka sa slučajem Kuščević jer je ministar uprave, za razliku od njega, dobio uporabnu dozvolu pa ipak svoju kuću nije 11 godina upisao u katastar.

Inače, šef HSS-a Krešo Beljak svoju je kuću prijavio u imovinskoj kartici još prije četiri godine, navodeći kako je riječ o kući s okućnicom površine 950 kvadrata, vrijednosti pola milijuna kuna.

Beljak i njegova supruga svoju su livadu kupili 2010. godine. Gradonačelnik je podigao i kredit od 110.000 eura za zemljište i izgradnju, pa svaki mjesec trebaju izdvojiti 658 eura za njegovu otplatu, što se također navodi u imovinskoj kartici dužnosnika.

Krešo Beljak ima prijavljenu gradonačelničku plaću od skoro 18.500 kuna, a mjesečno od Sabora dobiva i paušal od 1500 kuna. Supruga ima plaću skoro 7500 kuna u samoborskom dječjem vrtiću, a još 1200 dobije kao članica upravnog vijeća. Dodatnih 1200 kuna zaradi od imovine. Obitelj Beljak posjeduje i prijavljeni stan od 35 kvadrata u Samoboru, pa je taj dohodak vjerojatno od najma. Inače, propisana kazna za neupisivanje promjena u katastru je od tri do šest tisuća kuna. Prvi dužnosnik koji će biti kažnjen za ovaj prekršaj odnedavno je Lovro Kuščević, a bit će i Beljak, ako ga netko prijavi.

Premijer Plenković u društvu predstavnika Porschea i Hyundaija posjetio tvrtku Rimac Automobili

Komentara 120

IC
ICCO
16:37 28.06.2019.

Fuj! Naveo da kuca vrijedi kao malo veca garaža u Zagrebu, koja dvoličnost ali od takvog bi bilo čudo da je normalno i legalno. Svejedno ce prvi bacit kamen na drugog, dno dna.

NE
nešperlin
16:39 28.06.2019.

Stanuje u kući i ne mora plaćati komunalnu naknadu i slivne vode??? Bitno da sirotinja i penzići plaćaju sve

DI
dirižabl
16:34 28.06.2019.

Neka nadležni ispitaju vezu vlasnika Samoborke i dotičnog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije