Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Ratna koalicija'

Gerilci Oslobodilačke vojske Kosova preuzimaju svu vlast

Kosovo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
13.06.2017.
u 16:15

Nakon predsjednika države Hashima Thaçija, premijer postaje Ramush Haradinaj, a predsjednik parlamenta Fatmir Ljimaj – svi zapovjednici OVK

Kosovski nacionalisti relativni su pobjednici kosovskih parlamentarnih izbora i očekuju ih teški pregovori o sastavljanju vladajuće koalicije s ostalim strankama. Koalicija predvođena Demokratskom strankom Kosova (PDK) predsjednika države Hashima Thaçija, koja je okupila gotovo sve ratne veterane OVK-a, osvojila je 34,7 posto glasova. Očekuje se da će ta skupina nominirati bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramusha Haradinaja za premijera, čime bi sva vlast na Kosovu došla u ruke gerilaca OVK.

Debakl bivšeg premijera

S obzirom na to da su relativni pobjednici, više je nego sigurno da će i mjesto predsjednika parlamenta pripasti članu te koalicije, također jednom od ratnih veterana OVK-a Fatmiru Ljimaju. Za neke je veliko iznenađenje što je ultradesničarska stranka Vetevendosje (Samoopredjeljenje) osvojila čak 26,7 posto glasova, a iza sebe ostavila Demokratsku ligu Kosova (LDK) dosadašnjeg premijera Ise Mustafe, koji je osvojio 25,8 posto. Samoopredjeljenje kao najradikalnija kosovska stranka u stalnom je sukobu s PDK i LDK i usprotivila se svakom njihovu potezu u parlamentu u posljednje tri godine. Organizirala je i bacanje suzavca u parlamentu. Samoopredjeljenje svoje političke suparnike optužuje za tešku korupciju. Kosovom je dosad vladala velika koalicija PDK-a i LDK-a, a takva se varijanta ovaj put čini malo vjerojatnom jer se Thaçijev PDK u travnju povukao iz koalicije, srušio Mustafu i izazvao prijevremene izbore.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Skupina anarho-aktivista

Iako je stranka Samoopredjeljenje na čelu s Albinom Kurtijem danas druga stranka po snazi, nikada se nisu ponašali kao prava opozicija, već uvijek kao skupina anarhista i aktivista, zbog čega je njihov šef Kurti često bio u zatvoru. Haradinaj u Kurtiju i njegovoj stranci Samoopredjeljenje vidi koalicijskog partnera jer su zajedno jako dobro surađivali kada su bili u oporbi te su zajedno srušili vladu Ise Mustafe.

Nakon što je službeni Beograd među pet političkih opcija koje su kandidirali kosovski Srbi izravno podržao Srpsku listu, predsjednik parlamentarnog odbora Skupštine Srbije za Kosovo Milovan Drecun ocijenio je kako izborni rezultat pokazuje da je “Srbija nezaobilazan i jedini čimbenik” koji može pregovarati uime srpskog naroda na Kosovu. Srpska lista osvojila je 4,8 posto glasova. Od 1,87 milijuna birača na Kosovu, prema biračkom popisu, nalazi se i 100 tisuća Srba.

Komentara 12

DU
Deleted user
07:07 15.06.2017.

Tako treba! Nece valjda svoje neprijatelje birati u vladu, poput ovih mojih.

Avatar mason
mason
16:41 13.06.2017.

Svaka cast. Pametan narod biraju veterane koji imaju iskustvo u obrani drzave. Pored susjeda kakve imaju uvijek moras biti spreman na najgore.

DU
Deleted user
21:52 13.06.2017.

Amerika je Ovk okarekterisala pred celim svetom kao teroriste.Odjednom,preko noci,nazvase ih gerilcima,i oslobodiocima.Kada bi se ta ekipa,koja sada vodi Kosovo,pohapsila,imali bi mnogo toga izneti pred lice javnosti.Ali,upravo se toga i plase njihovi mentori.Ali,posto nista nije trajalo vecno,nece ni ovo.Zivi bili,pa videli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije