Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istok Hrvatske

'Ovi nije iseljavanje, ovo je egzodus'

Thinkstock
10.12.2014.
u 10:58

Ponavlja i kako ovaj put svoje domove i zemlju napuštaju vrlo često mlade i visoko obrazovane osobe koje su trebale postati stup razvoja svojih sredin

- Ovo više nisu slučajevi pojedinačnog iseljavanja. Ovo polako prerasta u egzodus, riječi su brojnih građana sa istoka Hrvatske kojima pokušavaju objasniti sve češće slučajeva iseljavanja. Posebno zabrinjavajuće je što više ne odlaze glave obitelji, koji redovito novac šalju svojima koji su ostali, nego je sve više slučajeva da se iseljavaju cijele obitelji. Gotovo da nema dana, a da neka obitelj iz Vukovara, Vinkovaca ili istoka Hrvatske ne odluči se za napuštanje doma i da krene u rizičan put traženja posla i boljega života u zemljama zapadne Europe, Kanadi, Australiji…

Prema službenim podacima PU Vukovarsko – srijemske županije u prvih 11 mjeseci policija je zabilježila ukupno 1633 prijave privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske. Policija te brojke bilježi prema postajama pa je tako na području postaje Vinkovci zabilježeno 494 prijava, PP Vukovar 437 prijava, PP Vrbanja 250, PP Županja 199, PP Otok 119, PP Ilok 83 i PP Tovarnik 51.

– Uz te službene brojke policije svakako da ima slučajeva i građana koji se nisu javili policiji tako da vjerujem kako je ta brojka još i veća. Dešava se ono na što su demografi upozoravali godinama jer ova područja ne nude perspektive za mladoga čovjeka da svoj život i karijeru stvara ovdje. Odlazi se često i bez plana i uz ogroman rizik prije svega radi posla i osiguravanje egzistencije negdje drugdje, kaže vukovarski demograf Dražen Živić.

Ponavlja i kako ovaj put svoje domove i zemlju napuštaju vrlo često mlade i visoko obrazovane osobe koje su trebale postati stup razvoja svojih sredina. Živić smatra da su ove današnje generacije spremne na veće rizike jer su nezadovoljni situacijom u svojim sredinama kao i cijeloj državi. – Zabrinjavajuće je što većina njih ne planira se više vraćati nazad. Odlaze cijele obitelji i samim tim sve je jasno. Oni će možda opet doći svojim kućama ali samo na godišnji, na par tjedana, ističe Živić. Ipak, dodaje i kako osobe koje se odlučuju na “privremeno“ napuštanje Hrvatske ne razmišljaju o svim poteškoćama, opasnostima i izazovima koji ih očekuju. – Gdje god otišli oni će uvijek biti stranci bez obzira o njihovom dosadašnjem ugledu, obrazovanju i statusu kojeg su uživali, tvrdi Živić koji smatra da država mora donijeti hitne mjere kako bi se spriječilo iseljavanje u tolikoj mjeri. U suprotnom prijeti opasnost, a što je i sada realna situacija, kako i u slučaju nekoga velikog ulaganja i otvaranja radnih mjesta u tim pogonima ne bi imao tko raditi.

Komentara 3

HR
hrfila78
12:27 10.12.2014.

bit ce gore nego u ratu sto je bilo

Avatar TheJack
TheJack
17:07 13.12.2014.

Ja ne znam zasto tog Zivica zovu demgrafom (iako mu je to struka), kada bi bolje bilo da ga zovu sarlatan, ili demagog?? "Odlazi se često i bez plana i uz ogroman rizik" ..... Otkud to, molim lijepo gospodin Zivicvic zna? Jedino inozemstvo gdje je Zivic zivio, van Vukovara, je Zagreb. Svoje, da stvar bude crnja, sveucilisne zakljucke izveo je na osnovi proizvoljnog, osobnog misljenja uz potporu krivotvorenih "istrazivanja". ...."Gdje god otišli oni će uvijek biti stranci bez obzira o njihovom dosadašnjem ugledu, obrazovanju i statusu kojeg su uživali, tvrdi Živić".... Da nije primitivna promidzba zasnovana klerototaltarizmu, bilo bi smijesno. Gdje je to gospodin Zivic ziveo u inozemstvu (osim Zagreba) i koje to strane jezike govori pa da ima kompetencije ovakav zakljucak izvesti?? Ako znamo da je gospodin Zivic jedna od perjanica HDZ-a, onda je i lako naci sukrivca za egzodus koji ovaj prevarant i krivotvoritelj, navodno izucava. Ne znam samo za koga? Vjerojatno za "branitelje" i ostatak neukog puka koji ce preostati u Hrvatskoj za deceniju do dvije.

SA
satar
20:37 11.12.2014.

sve je točno.zato se i nalazi u rubrici slavonija.ne daj bože da ta vijest poremeti cirkus predsjedničke kampanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije