Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS
Povratak na članak

Ova medicinska sestra prva je primila Pfizerovo cjepivo u SAD-u: Opisala je svoje iskustvo

Unatoč ovim pozitivnim vijestima, SAD se još uvijek bori s pretrpanim bolnicama i rekordnim dnevnim brojem slučajeva.

Komentari 21

IP
info_punkt
18:10 14.12.2020.

ne znam zašto, ali očekivao sam da ova prva pokusna neće biti bijelkinja...

VL
HO
hosko
18:13 14.12.2020.

Primiti to cjepivo koje nikada prije nije nije odobreno kod influenzu za upotrebu na ljudima, nakon samo nešto mjeseci istraživanja, može netko samo lud ili neinformiran. 40% osoblja u Velikoj britaniji po anketama ne želi ga primiti. Dobro da sestra nije skužila razliku uboda između klasičnog i ovog cjepiva, to je dokaz da nema razlike u mogućim nuspojavama između njih. Inače, već postoji lijek za COVID potvrđen na više od 30 studija sa kontrolnom skupinom, gdje je svaki put dokazana njegova učinkovitost. Ima jednu manu, vrlo je jeftin, i već je ranije odobren te bi se odmah mogao primjenjivati i desetkovati infekcije i hospitalizaciju od COVID-a. Razumijem da bi to velikoj farmi stvorilo velike probleme u smislu propadanja profiti od gubitka distribucije eksperimentalnog cjepiva nad ljudima.

VL
DA
DarthVader
20:31 14.12.2020.

Majke milenice pusim, rvatine sve sami strucnjaci. Virolozi, kardiolozi, inzinjeri , psholozi. Neprocjenivo.

VL
IJ
istina__jako_boli
18:45 14.12.2020.

Znaci , ona je vec sterilisana, sad samo da doceka i prve simptome kancera i onda je kompletna.

VL
MO
montello
18:47 14.12.2020.

očekujem da ce ovo biti put prema normalnom životu bar za početak.

VL
ED
edgar2
17:52 14.12.2020.

Prilika je da se nešto napiše i o samom cjepivu. Neki nastoje ljude preplašiti da se radi o "genetskom cjepivu". To je fake. mRNK nije gen niti ona modificira gene koji se nalaze u jezgri stanice.Primanje mRNA cjepiva NEĆE promijeniti vašu DNK ili genetiku. Messenger ribonukleinska kiselina (mRNA) je spoj koji vašem tijelu govori kako da stvara određene proteine. Ovo cjepivo ne može komunicirati niti modificirati vašu DNA (genetski materijal) jer nije u stanju doći do dijela stanice u kojem je DNK pohranjena - nazvanog jezgra. Jezgra ima zaštitnu membranu zbog koje se mRNA ne može probiti u nu. Umjesto toga, proteini izrađeni od ove mRNA komuniciraju s prirodnim imunološkim sustavom vašeg tijela stvarajući snažan odgovor antitijela na Covid-19, bez da se razbolite.

VL
ED
edgar2
17:59 14.12.2020.

Također treba nešto napisati i o sigurnosti cjepiva! Saznali smo ovih dana da problema može biti s ljudima s alergijama...i to treba vidjeti sa svojim liječnicima...Također problem može biti i kod ljudi koji kao redovitu terapiju uzimaju antikoagulanse ("za razređivanje krvi") stoga bi bilo pametno da se konzultiraju sa svojim liječncima prije eventualnog cijepljenja...!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.