Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljen radni dokument

'Otvorimo se razvedenima i poštujmo homoseksualce'

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
24.06.2015.
u 17:10

U radnom dokumentu sinode predlaže se olakšavanje procedura priznavanja ništavnosti braka

Biskupska sinoda o obitelji, koja će se održati od 4. do 25. listopada, namjerava otvoriti Crkvu prema rastavljenim i osobama koje su ponovno stupile u brak, a glede homoseksualaca stav je da svaka osoba, bez obzira na seksualnu orijentaciju, treba biti poštovana i u Crkvi i u društvu.

To stoji u pripremnom dokumentu (Instrumentum laboris) za redovitu Biskupsku sinodu o obitelji, nakon izvanredne održane ujesen prošle godine.

Radni dokument

Na konferenciji za novinare predstavljen je jučer u Vatikanu radni dokument Biskupske sinode. No, da bi završni dokument bio prihvaćen, za nj treba glasovati dvije trećine sinodalnih otaca. Na prošlogodišnjoj izvanrednoj Sinodi o obitelji nisu prošli članci vezani za eventualno davanje pričesti rastavljenim i ponovno vjenčanim osobama. Isto tako je tada potvrđeno da je jedini brak onaj između žene i muškarca.

U predstavljenom radnom dokumentu kaže se kako „svaka osoba, bez obzira na seksualnu tendenciju, treba biti poštovana u svome dostojanstvu i prihvaćena sa senzibilnošću i osjetljivošću, kako u Crkvi tako i u društvu“. Također se preporučuje da pastoralni projekti u biskupijama posvete posebnu pažnju praćenju obitelji u kojima ima osoba s homoseksualnim sklonostima, kao i praćenju takvih osoba. Ne spominje se kako se odnositi prema gay parovima, ali će se o tome raspravljati u listopadu.

Glede rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih parova kaže se kako bi njihovu „eventualnom pristupu sakramentima trebao prethoditi pokornički put pod odgovornošću biskupa“. Poziva se na produbljenje toga pitanja vodeći računa o katekizmu Katoličke crkve. „Ubrojivost i odgovornost za neki čin mogu se umanjiti ili poništiti“ zbog raznih „psiholoških ili socijalnih čimbenika“ (Katekizam Katoličke crkve, 1735.), stoji u dokumentu. Predlaže se olakšavanje procedura priznavanja ništavnosti braka i naznačuje se mogućnost da svaka biskupija jamči besplatne informativne, savjetodavne i pregovaračke usluge vezane za obiteljski pastoral posebno rastavljenim osobama, kao i parovima u krizi.

‘Ranjene’ obitelji

Zapravo, Crkva se mora brinuti o „ranjenim“ obiteljima, razdvojenima, rastavljenima i ponovno vjenčanima pokazujući im beskonačno Božje milosrđe. Crkva mora biti blizu osobama koje su se odlučile rastaviti poslije godina patnje, kao i prema napuštenima. Mora pomoći parovima u prevladavanju drame prijevara.

Radni dokument Biskupske sinode razmatra i mnoga društvena pitanja, poput onih vezanih za zapošljavanje, za brigu o bolesnim članovima obitelji, djeci itd., odnosno troškovima koji otežavaju obiteljski život.

>>Papa Franjo na udaru političara, ali i dijela Crkve

>>Jeb Bush: Neću dopustiti da mi ekonomsku politiku diktira papa!

Komentara 58

AN
anticenzura
17:49 24.06.2015.

Homoseksualci se moraju postovati u drustvu, ali ne smiju namecati familijama svoja pravila, i pacati se i gurati nos tamo gdje im nije mjesto. Necemo se mi 99 posto covjecanstva prilagoti njima, nego se oni moraju prilagoditi Majcici Prirodi i Stvoritelju Svijeta, kreaciji i prokreaciji Svevisnjega. Dva ista pola ne stvaraju zivot na Zemlji, nigdje u Prirodi pa tako ni medju ljudskim bicem. Neka postuju ljude oko sebe, pa ce biti postovani. Kako sijes tako zenjes. Uvijek bilo.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:21 24.06.2015.

Isus se nije nadao ovakvom prijestolonasljedniku, ali i Crkva vidi vise da homoseksualizam nije bolest nego trend

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
12:46 25.06.2015.

Ako je ovo istinito onda to znači kraj Crkve, jednog iznimkom padaju u vodu sva pravila i cijeli crkveni nauk iz katekizma! Jasno je da se u kršćanstvu moraju poštovati sve osobe, između ostalog i rastavljene i homoseksualce, i nikad se ne osuđuju osobe nego se osuđuje grijeh - to je bit, tako je bilo dosad i ako dođe do bilo kakvih izmjena dolazi zapravo do razvodnjavanja crkvenog nauka i napuštanja Isusovih učenja i evanđelja! Crkva nije tu da bi se svima svidjela i prilagođavala "modernim vremenima" u vrijednosnom smislu nego da bi propovijedala ono što je govorio Isus!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije