Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu pozvani

Otvorenje Odjela hitne medicine bez predstavni​ka županije

Klara Šćuka
Ivica Galović/VLM
15.11.2013.
u 11:13

Sva pitanja zašto, pa mogli su, nismo mi... prestala su nešto iza 14 sati kada je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka, pročitala obrazloženje

U uredima Brodsko-posavske županije u Krešimirovoj ulici unazad nekoliko dana i tijekom jučerašnjeg dopodneva čekao se poziv na današnju svečanost otvorenja novouređenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici "dr.Josip Benčević". No kako "poštar" nije zalazio, iz bolnice i resornog ministarstva nisu dobili službeni poziv na otvorenje. Ubrzo su shvatili da od toga neće biti ništa i u glas donijeli konačnu odluku kako nepozvani na otvorenje neće ići, ali da se nitko ne uvrijedi i dalje će iz županijskog proračuna slati obećanu financijsku potporu.

Sva pitanja zašto, pa mogli su, nismo mi... prestala su nešto iza 14 sati kada je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka, pročitala obrazloženje u kojem navodi:

-Brodsko-posavska županija je u proteklim desetljećima skrbila o Općoj bolnici dr."Josip Benčević", a izuzetno su velika sredstva zadnjih godina uložena upravo u izgradnju bolničke poliklinike, te obnovu i izgradnju hitnog bolničkog prijema. Bilo je velikih problema oko izgradnje objedinjenog hitnog bolničkog prijema, čije će otvorenje biti u petak i gdje je upravo Brodsko-posavska županija odigrala važnu rolu, te imala važnu ulogu od samog financiranja projekta s oko pet milijuna kuna u protekle tri godine, pa do toga da je upravo taj dio bolnice, odnosno zgrade unutar bolnice, bio osporavan od strane aktualnog ministra jer je u jednom trenutku htio raskinuti sporazum sklopljen između Ministarstva zdravlja, Opće bolnice i Brodsko-posavske županije čime bi ovaj projekt bio doveden u pitanje i danas sigurno ne bismo imali dovršen novi hitni medicinski prijem.

Župan se svojim autoritetom zauzeo za nastavak tog projekta. Obrazložili smo sve ono što se događa, dali smo potrebna jamstva i objedinjeni hitni bolnički prijem će na sreću svih građana Brodsko-posavske županije sutra biti otvoren, ali želimo reći da županija nije dobila službeni poziv na otvorenje i neće biti prisutna. Bez obzira na taj detalj županija neće reći "ne" bolnici nego će i dalje u narednom periodu nastaviti financirati projekte unutar kompleksa Opće bolnice dr."Josip Benčević". U sljedećoj godinu već smo planirali više od šest milijuna kuna za Opću bolnicu, a za bolničku polikliniku i otplatu njezinog kredita oko pet milijuna kuna - rekla je pročelnica Klara Šćuka, a o pozivu koji nije stigao na adresu Brodsko-posavske županije i stol župana Danijela Marušića, kratko je prokomentirao:

-Nastavlja se s praksom ove Vlade da ministri dolaze u županiju bez ikakve najave. Imam osjećaj kao da žele ignorirati sve one koji nisu iste političke opcije. Osobno mi ne predstavlja problem što sutra neću biti tamo, jer ponekad više posla imam u Upravi nego ići na razna otvaranja. Međutim, hitni prijem je rezultat rada jako puno ljudi čija se imena i ne znaju. Dobro se sjećam borbe i za polikliniku i za hitni prijem. Također se dobro sjećam bivšeg ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića koji je između ostalog osigurao i novce za te investicije, naših saborskih zastupnika koji su se izborili za projekte. Ovo je na određeni način, a usudio bih se reći i razina kulture.

Ubrzo otvaramo biotehnološki centar u kojem je županija osnivač i ne bi mi na pamet palo da ne zovemo nadležna resorna ministarstva. Trebamo poštivati institucije, a ne da li se tko kome privatno i poslovno sviđa ili ne, jer je on druga politička opcija. To su nebitne stvari kada je u pitanju društveni interes. Ovo je vrlo nekulturno, ali kad smo već kod takvog čina onda se moram prisjetiti ministra Rajka Ostojića kada je tražio od nas da zaustavimo projekt poliklinike zato što nemamo suglasnost na jamstvo, a koje daje Ministarstvo financija i gosp.Slavko Linić. U jednom sam trenutku imao traženje Ministarstva zdravlja da zaustavimo projekt poliklinike zato što nam Ministarstvo financija iz iste Vlade nije dalo odobrenje. Hvala Bogu ima i razboritih ljudi, pa nam je gospodin Linić ipak dao potrebnu suglasnost jer je shvatio važnost projekta.

Na tome sam mu se javno zahvalio, što na žalost ne mogu reći za ministra Ostojića. Bili smo više puta na pregovorima. Tamo jako dobro priča, a vidi se što radi na terenu. U svakom slučaju drago mi je da građani naše županije napokon dobivaju uređeni hitni bolnički prijem, rekao je župan Danijel Marušić.

Novinari za razliku od županije nemaju problem s pozivima pa je i ovaj uredno stigao, a u njemu stoji kako će sutra u 12 i 30 sati biti otvoren Odjel hitne medicine u brodskoj Općoj bolnici "dr.Josip Benčević“ , te ističu da je investicija vrijedna 5,85 milijuna kuna, a u cijelosti je financirana sredstvima Ministarstva zdravlja. Uređenje prostora stajalo je 3 milijuna, dok je nabavka suvremene opreme koja se sastoji od respiratora, UZV i RTG uređaja, operacijskih stolova, kreveta i drugog, stajala 2,85 milijuna kuna. Odjel hitne medicine koncipiran je kao jedinstveno ulazno mjesto za sve hitne pacijente i ima mogućnost zbrinjavanja svih vrsta hitnih medicinskih slučajeva.

Odjel se sastoji od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale, te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata. Inače, ovo je osmi odjel koji je uređen u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, koji provodi Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, a uz pomoć zajma Svjetske banke. U tijeku je nabava opreme za odjele hitne medicine u još osam bolnica. Do kraja godine Hrvatska će imati ukupno 21 takav odjel, u svakoj županiji po jedan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije