Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANILO

Otvorena najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj

Danilo
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
05.06.2014.
u 18:17

RP Global navodi kako će Danilo povećati proizvodnju energije dobivene iz vjetra u Hrvatskoj za 20 posto

Testiranje pogona najveće vjetroelektrane u Hrvatskoj i službeno je završilo. Vjetroelektrana Danilo Holdinga RP Global sada i službeno opskrbljuje hrvatsku energetsku mrežu energijom. Današnjem službenom otvorenju nazočio je velik broj uglednika, predstavnika lokalnih vlasti te investitora.

U RP Globalu tvrde da ovaj 70 milijuna eura vrijedan projekt ima veliki utjecaj na smanjenje emisije stakleničkih plinova na razini smanjenja od 33.300 tona emisija CO2 godišnje pri tome opskrbljujući oko 22.000 kućanstava s čistom energijom.

"Uz korištenje vrhunske tehnologije, ova vjetroelektrana je projektirana i izgrađena u skladu s najstrožim kriterijima zaštite okoliša", izjavio je Bojan Reščec, direktor RP Global Hrvatska,

Vjetroelektrana se nalazi oko 15 kilometara od obale i grada Šibenika. RP Global navodi kako će Danilo povećati proizvodnju energije dobivene iz vjetra u Hrvatskoj za 20 posto, a 19 vjetroturbinskih generatora ENERCON E-82 s ukupnom instaliranom snagom od 43,7 MW proizvodit će oko 100 GWh električne energije godišnje.

>> Vjetroelektrane – A što kada vjetar ne puše?

Komentara 17

SV
svitilnik
18:42 05.06.2014.

Cijela Dalmacija samo s vjetroelektranama može biti neovisna o drugima s potrebama energije. Da smo bili pametniji i da se nije kralo mogli smo to sami zgraditi i imati malu cijenu energije. Zato svi lupeži i kradljivci Hrvatske i hrvatskoga čovjeka moraju doživotno u zatvor da više nikomu ne padne na pamet krasti od hrvatskoga poštenoga puka

ZB
zbuniceva
20:04 05.06.2014.

Ima neka nova visoka logika po kojoj se bogatim Austrijancima isplati u HR graditi vjetroelektrane proizvedene van nezaposlene Hrvatske. I dugoročno prodavati Hrvatima skupo subvencioniranu struju koju subvencioniraju siromašni gradjani Hrvatske. Sve u cilju spašavanja Planeta kojeg se ne trudee spasiti zemlje kao Kina, Indija i slični jer za to nemaju deviza. Koje nemamo ni mi ali Linići Lalovci i Šukeri uvijek na vrijeme posude po finoj kamati obično u zemljama od kojih kupujemo te tehnologije.

Avatar Vrag Vražji
Vrag Vražji
07:05 06.06.2014.

Hrvatska nema nikakve koristi od tih elektrana. Potrošači moraju plačati tu struju preskupo, a nema je kad je treba. Ne može se skladištiti. Dijelovi i tehnologija nisu iz hrvatske i nema nikakve zarade od toga, samo enormni trošak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije