Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"U kolu i oko njega"

Otvaranjem Folklornih večeri počele 47. Vinkovačke jeseni

vinkovačke jeseni (1)
Goran Ferbezar/PIXSELL
07.09.2012.
u 21:22

U nedjeljnom mimohodu vinkovačkim će ulicama prodefilirati 80-tak folklornih skupina iz Hrvatske i dijaspore, a na kraju će se uhvatiti u, kako organizatori očekuju, najveće kolo na svijetu - dugo tri kilometra

Večerašnjim svečanim otvaranjem Folklornih večeri, započele su uvodne priredbe u 47. Vinkovačke jeseni koje se održavaju od 7. do 16. rujna pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista, a pod geslom "U kolu i oko njega".

Na Folklornim večerima na pozornici u velikom šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni, koje su proglasili otvorenom župan Božo Galić i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić nakon što su se dovezli svečanom ukrašenom konjskim zapregama, uhvatili se u kolo i popili po fraklić domaće šljivovice, u narednih nekoliko večeri nastupit će 60 folklornih skupina iz Vukovarsko-srijemske županije pa je to ujedno i županijska smotra folklora na kojoj će stručno povjerenstvo odrediti folklorne skupine koje će ovu županiju predstavljati na državnim smotrama folklora.

Organizatori su se potrudili i ovogodišnja svečanost otvaranja Folklornih večeri bogatija je nego ikada do sada. Nakon nastupa u pješačkoj zoni, vinkovačke mažoretkinje, limena glazba DVD-a Đakovo i đakovačka plesna skupina Stari fijaker s članicama KUD-a Tkanica odjevenima u građansku odjeću s kraja 18. i početka 19. stoljeća, prošli su središtem Vinkovaca do Trga Vinkovačkih jeseni ispred velikog šatora gdje su se sastati s članovima Vinkovačkih šokačkih rodova odjevenih u narodne nošnje koji su šokačkim zapregama došli s Ervenice, najšokačkijeg dijela Vinkovaca, simbolizirajući tako zajedništvo vinkovačkog građanskog naslijeđa i folklorne baštine. Nakon nastupa 10 folklornih skupina koje su pokazali samo djelić tradicije i folklornog naslijeđa svojih mjesta, koncert je održao i popularni Giuliano.

U parku na Trgu bana Šokčevića večeras je otvoren sajam tradicijskih obrta i rukotvorina kojega će Vinkovčani i njihovi gosti moći razgledati svakog dana do nedjelje, 16. rujna, zadnjeg dana jesenskih svečanosti u Vinkovcima od 17 do 22 sata. Svih dana Vinkovačkih jeseni, posjetitelji mogu u hotelu Slavonija razgledati izložbu slika izrađenih od slame, u Gradskom muzeju etnološku izložbu o godišnjim kalendarima, stalni etnološki postav, stalni arheološki postav prapovijesti koji svjedoči o 8000 dugoj povijesti Vinkovaca i izložbu o vojnoj o srednjovjekovnoj povijesti vinkovačkog kraja.

Subota i nedjelja su posvećena djeci, malim čuvarima tradicijske kulture u svojim mjesta, Dječjim vinkovačkim jesenima. Sutra je međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina, a u nedjelju mimohod 58 dječjih folklornih skupina vinkovačkim ulicama. Sve su to uvodne priredbe u najatraktivnije priredbe 47. Vinkovačkih jeseni - svečanost otvaranja i nedjeljni mimohod u kojemu će vinkovačkim ulicama prodefilirati 80-tak folklornih skupina iz cijele Hrvatske i dijaspore, ukupno 4000 sudionika, a na kraju će se uhvatiti u, kako organizatori očekuju, najveće kolo na svijetu - dugo tri kilometra.

Ključne riječi

Komentara 3

VA
vadis
18:13 08.09.2012.

Dijaspora, zar je to rijec koju treba rabiti? Zasto ne reci iseljenistvo?

LA
Lavica7
22:26 08.09.2012.

Zato sto dijaspora podsjeca ne nametnika ili neku bolest. Sasvim u redu.

CU
cunt
23:47 09.09.2012.

e zbog ovoga EU jedva čeka da upadnemo u škvadru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije