Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasnost

Otpadne boje netko je zakopao u zemlju u Šenkovcu

Šenkovec opasni otpad
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/2
11.12.2013.
u 14:20

Općina Šenkovec kazneno prijavila nepoznatog počinitelja, a sve je počelo pismom ‘bivšeg djelatnika tvrtke Eko Međimurje’

U Šenkovcu, na području zvanom Ksajpa, zakopan je na dubini od četiri do pet metara opasni otpad porijeklo kojeg se još ne zna, pa je Općina, kako doznajemo od načelnika Saše Horvata, podigla kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Istraga

- Prije mjesec dobili smo anonimnu prijavu u kojoj se govori o odlaganju opasnog otpada. Odmah smo obavijestili nadležne inspekcijske službe. Istražne radnje su u tijeku, pa ne mogu o detaljima - kaže načelnik Horvat.

Kako je dio otpada odložen na zemljištu u općinskom vlasništvu, Općina će sama morati platiti sanaciju, što će opteretiti proračun. List Međimurje objavio je da su blizu pogona Eko Međimurja pronađeni opasni elementi čija je koncentracija, prema analizi tla, od 10 do 30 puta veće od uobičajenih. Radi se navodno o olovu, cinku i kromu. Anonimni dopis potpisan je samo s “bivši djelatnik tvrtke Eko Međimurje”.

Iz te tvrtke jučer su nam poslali očitovanje u kojem navode kako nemaju nikakvih službenih saznanja o mogućem onečišćenju tla.

- Eko Međimurje kao društveno odgovorna tvrtka brigu za okoliš ugradilo je u temeljne vrijednosti svog poslovanja i posluje u skladu sa normom ISO 14001, čime se dobrovoljno obvezalo primjenjivati zahtjeve upravljanja okolišem i na taj način svesti potencijalno negativne utjecaje poslovnih aktivnosti vezanih uz okoliš na najmanju moguću mjeru - navodi se u odgovoru.

Ministarstvo

Napominju da provode sustav upravljanja okolišem usklađen sa zakonima, a sastoji se od točno definiranih postupaka koje nadgledaju i provode stručnjaci.

- Zbrinjavanje opasnog otpada za Eko Međimurje vrše ovlaštene tvrtke sukladno zakonskoj regulativi, što se može potkrijepiti pratećim listovima za svaku vrstu otpada i ostalom dokumentacijom - ističe se u odgovoru iz te tvrtke. U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode ističu da je inspekcijski nadzor obavljen 22. studenog, povodom anonimne prijave.

- Utvrđeno je da su nepoznate osobe u tlo odložile, odnosno zakopale otpadne boje. Općinskom državnom odvjetništvu je protiv nepoznatog počinitelja podnesena kaznena prijava, a Općini Šenkovac je iz istog razloga rješenjem od 25. studenog naređeno uklanjanje zakopanog otpada putem ovlaštene osobe s rokom izvršenja od 90 dana – ističe Ojdana Rajić Azinović iz Ministarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije