Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković identificirali u Hrvatskoj mutaciju kakva postoji u brazilskom soju

Foto: Zoran Vitas
1/2
18.02.2021.
u 08:45

Od ukupno 50 analiziranih uzoraka, u jednom uzorku potvrđena je mutacija u proteinu šiljastog nastavka, S-proteinu

U Hrvatskoj je prvi put prepoznata mutacija iz brazilske varijante virusa SARS-CoV-2 označena šifrom E484K. Rezultat je to rada znanstvenog tima iz Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković koji vodi dr. sc. Oliver Vugrek.

Isti ovaj laboratorij, podsjećamo, napravio je i prvo sekvenciranje novog koronavirusa u proljeće prošle godine kada je prepoznato šest lokacija u svijetu s kojih je SARS-CoV-2 dospio u Hrvatsku. Sada, od ukupno 50 analiziranih uzoraka, u jednom uzorku potvrđena je mutacija u proteinu šiljastog nastavka na položaju E484K koji je utvrđen kod brazilskog soja koronavirusa, odnosno varijanta B.1.1.28. Uz brazilski soj, u analiziranim uzorcima nije potvrđena prisutnost mutacije u proteinu šiljka na položaju N501Y, odnosno prisutnost tzv. britanskog soja B.1.1.7.

– Mutacija E484K sama po sebi nije nova varijanta, ona je mutacija koja se javlja u različitim sojevima virusa SARS-CoV-2, primjerice u južnoafričkoj (B.1.351) te brazilskoj (B.1.1.28) varijanti, objasnio je dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj istraživanja i Laboratorija za naprednu genomiku IRB-a koji je prvi utvrdio postojanje tzv. brazilskog soja u Hrvatskoj.

Podsjetimo, brazilski je uz kentski i južnoafrički soj jedan od tri najspominjanija soja novog koronavirusa SARS-CoV-2 koje se krivi za naglo izbijanje novog vala epidemije u brojnim zemljama. Kod nekih cjepiva neki od ovih sojeva smanjuju učinkovitost pa su sada u tijeku postupci nadogradnje.

– Upravo zahvaljujući informacijama koje otkrivamo praćenjem genetike, odnosno mutacija virusa i njegova ponašanja, stručnjaci mogu ustanoviti zašto se u određenom trenutku virus pojačano ili slabije širi među populacijom te zašto i kako dolazi do razvoja blažih ili težih oblika bolesti u ljudi. Povrh toga, tako je moguće pratiti ima li određeni soj sposobnost izbjeći otkrivanje specifičnim dijagnostičkim testovima te utvrditi ima li određeni soj virusa sposobnost razviti smanjenu osjetljivost na terapiju. Također, praćenje genetike koronavirusa omogućuje nam da dobijemo vrijedne informacije o djelovanju i trajnosti prirodnog imuniteta ili imuniteta stečenog cijepljenjem. Dakle, sve su nam te informacije ključne kako bismo se mogli uspješno boriti s koronavirusom i zato trebamo što više sekvencirati – rekao je dr. Vugrek.

Što sve znamo o britanskom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

Komentara 60

DU
Deleted user
09:26 18.02.2021.

A gdje je nas soj ,svi imaju a jedino smo mi toliko nesposobni da ni to nemamo,sve moramo uvoziti

DU
Duslikr
09:38 18.02.2021.

Ja jedem soja sos, od japanskog soja.

EP
Epil
09:12 18.02.2021.

Dajte pronadjite neki soj koji kad napadne HDZ-ovca taj se odmah oposteni! Mislim da bi takvom virusu ubrzo bilo potrebno bolnicko lijecenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije