Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Otkrivamo: Kako se iz EU staro meso bez kotrole uvozi u Hrvatsku

Naslovnica
Foto: VL
1/2
23.11.2016.
u 00:01

U informacijski sustav Veterinarske uprave VETIS morale bi se upisivati sve pošiljke koje stižu u objekte koji posluju s hranom, no neki ga sustavno zaobilaze.

Izjavom da je nakon zaredalih afera sa salmonelom veterinarska inspekcija ovih dana distribucijskim centrima nekih trgovaca zaplijenila tone mesa namijenjenog preradi i daljnjoj prodaji – iako mu je istekao rok trajanja, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić samo je odškrinuo Pandorinu kutiju bezakonja u poslovanju s hranom u Hrvatskoj na koje upućeni godinama upozoravaju. Kako bi umirila javnost, inspekcija bi nakon takvih upozorenja obično pročešljala nekoliko manjih objekata, mesnica i kućnih “radinosti”, u kojima su se meso, ćevapi i slično trančirali, pakirali ili prodavali, zaplijenila nekoliko tona mesa, kao i u nedavnim akcijama “Mesar”, a veće slučajeve gurala pod tepih.

Apsurdno, ali istinito, Ministarstvo poljoprivrede, a tako i Veterinarska uprava, trenutačno ne znaju ni koliko je točno mesnica i ostalih subjekata u Hrvatskoj u koje stižu pošiljke s hranom životinjskog podrijetla i stočnom hranom. Svi su se oni do 1. kolovoza ove godine trebali upisati u informacijski sustav Uprave VETIS.

No naš visoko pozicionirani izvor u Ministarstvu procjenjuje da je dosad, bez sankcija za one koji su to izbjegli, upisano 80% takvih objekata, a kad je riječ o mesnicama, svega 50%. I distribucijski centri s početka priče, a kontrola je bila u Kauflandu, Sparu, Metrou, Lidlu, Billi, MI Pivac, PPK Karlovcu, Konzumu, Petasonu i Plodinama, također moraju biti upisani u VETIS. No nekima očito nije u interesu da se vidi količinski i kvalitativni obujam prometa i vrsta mesa pa se aplikacija sustavno zanemaruje i omalovažava.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Biskupi protiv referenduma o zakonskoj zabrani pobačaja

>>Kalmeta se povlači, neće se kandidirati za gradonačelnika

>>Ostojić: Pretrčavanjem Bernardiću ispadamo najgori poltroni

>>Gdje najveće hrvatske zvijezde nastupaju za Novu

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 24

BE
beeroslaw
02:00 23.11.2016.

kako se iz EU uvozi staro meso, pa sleperima, ste skuzili napokon

KT
Kralj Tomislav
07:49 23.11.2016.

Nisu valjda biskupi krivi za uvođenje starog mesa?

HA
hannah
07:29 23.11.2016.

kako iz EU u Hrvatsku? Pa gde je onda Hr? Na Balkanu? Regionu? Uf opet Srbi pisali vest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije