Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Otkrivamo: Hrvatska kupuje brodove, rakete i radare

Naslovnica
20.11.2018.
u 00:05

Vizija razvoja HRM-a Jadransko more važan je pomorski koridor prema zapadnoj Europi, nadzor podmorja za Hrvatsku je podjednako važan kao i nadzor neba.

Veliki interes hrvatske javnosti na predstavljanju novoga modernog obalno-ophodnog broda OOB-31 “Omiš” iznenadio je i odgovorne u vojnom vrhu, ali i probudio nadu HRM-ovaca koji već desetljećima priželjkuju modernizaciju naše flote. Ratna je mornarica, naime, najskuplji dio vojske države poput Hrvatske, koja ima tako razvedenu i kilometarski izuzetno dugu obalu, pa tako u uvjetima vječne štednje HRM teško dolazi na red za modernizaciju.

U HRM-u, međutim, nade polažu zbog pripreme novog Dugoročnog plana razvoja pa su pripremili prioritete za sljedećih deset godina. Objektivno, za sada bi taj popis još uvijek trebalo nazivati svojevrsnim “popisom želja”. Koji je zapravo i prilično skroman. U prioritetima su i dalje spojene vizije za Obalnu stražu (gdje pripada OOB-31 i ratni dio HRM-a, što znači da se još ne razmišlja o odvajanju polucivilne Obalne straže i ratne mornarice.

Prioriteti mornarice ukratko svode se na nabavu novih, odnosno moderniziranih radarskih sustava uz potporu besposadnih sustava (UAV) i od pet do čak deset ophodnih brodova. Napokon, za period od 2024. do 2026. planira se nabava prve od barem dvije korvete, dakle izvanobalnog ophodnog broda, modularnog dizajna (deplasman oko 1000-1500 t), koji bi imao i platformu za helikopter. Time bi HRM mogao iskoračiti i u Mediteran, s obzirom na to da ovakve korvete mogu tjedne, čak mjesece provesti izvan matične luke. HRM namjerava nabaviti i nekoliko (od dva do tri) brodova za nadzor podmorja (tzv. mine-hunters). A apsolutni je prioritet nabava novog protubrodskog sustava, kao nasljednika švedskog RBS-15, čije će preostale rakete biti izvan funkcije u sljedećih od pet do sedam godina.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Je li moguća pomirba u Vukovaru

>> Bronca na aukciji - Šimić: Ne znam gdje je moja medalja, možda je to ta

>> Kako je Ivan Šuker spasio mirovinsku reformu

>> Hirstovih 14 fetusa i prvi penis u javnosti zgrozili Arape 

Ključne riječi

Komentara 32

PP
pp
22:55 19.11.2018.

Hrvatska treba više ulagati u svoje oružane snage i u ratnu mornaricu. Kao svaka normalna država. Ovo zadnjih 20 godina nije bilo normalno funkcioniranje već zanemarivanje. Vrijeme je da odrastemo i uozbiljimo se.

XX
Xxxfiles
23:16 19.11.2018.

Sinko 91 smo imali samo lovacke puske , tek kad su pale neke kasarne dosli do oruzja da ne spominjem embargo na uvoz oruzja ..nikad toliku razliku u naoruzanju necete imat. Svakom pametnom dosta.

ST
stefj
01:27 20.11.2018.

Kada bi se smanjio broj uhljeba, za jedno 70%, odmah bi bilo više novaca u proračunu, a birokracija bi vjerojatno bila i efikasnija. Onda bi bez problema proračun za vojsku bio preko 3%...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije