Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevareni

'Otišli smo u Beč na branje jabuka, ali sve je bila laž'

prevareni
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
05.09.2014.
u 09:05

Tako je završio pokušaj sezonskog zaposlenja 17 Međimuraca iz Trnovca i Orehovice, koji su povjerovali lažnom internetskom oglasu za posao na poljoprivrednom imanju u Austriji...

Nakon sedam sati vožnje stigli su u Beč. Bilo je jutro, nedjelja, oko 6 sati. Padala je gusta kiša. Njih 17 s torbama u rukama uputilo se prema dogovorenom mjestu u metrou. Nisu prošli ni dvije ulice, kad ih je nazvao muškarac, osoba zadužena za kontakt, i poručio da pričekaju do 16 sati, kad mu završava smjena na poslu, pa će doći po njih.

Sreća u nesreći

Sati su prolazili, pojavile su se prve sumnje hoće li dogovor biti ispoštovan. Nisu imali mira, pa su oko 15 sati ponovno nazvali osobu za kontakt. S druge strane telefona dočekao ih je podmukli smijeh. – Evo, dečki, sad sam vas dobro...! Možete se lijepo vratiti odakle ste i došli – rekao im je muški glas, a u pozadini se čuo smijeh još nekoliko osoba.

Tako je završio pokušaj sezonskog zaposlenja 17 Međimuraca iz Trnovca i Orehovice, koji su povjerovali lažnom internetskom oglasu za posao na poljoprivrednom imanju u Austriji. – Sreća u nesreći jest što smo imali povratne autobusne karte – kaže Dejan Oršuš (33) iz Trnovca, koji je, kao i 16 njegovih sunarodnjaka, žrtva prijevare.

Evo kako je sve počelo

– Na internetu smo našli oglas u kojem se traže radnici za branje jabuka i grožđa u Beču. Kao kontakt bila je navedena osoba iz Zadra, s kojom smo sve telefonski dogovarali. Morali smo uplatiti 250 kuna za radne dozvole, kao neko učešće. Rekao nam je da u nedjelju krenemo, jer u utorak počinjemo raditi, i da si sami kupimo karte, a gazda će nam novac vratiti. Povratnu kartu od zagrebačkog kolodvora do Beča svaki je platio 395 kuna – prepričava Oršuš, kojemu se rad u Austriji činio kao ostvarenje snova.

Plaća od 1500 do 2000 eura, plaćeni smještaj i hrana. – Osam godina sam na burzi, imam završenu školu za keramičara i tri tečaja, ali za nas Rome posla u Hrvatskoj nema. Imam petero djece, sve školarce, i ovaj posao u Austriji bio bi rješenje svih problema – razočaran je.

Adresa ne postoji

Nakon dana provedenog u “razgledavanju” Beča vratili su se kućama i sve prijavili policiji. Muči ih to što su kontaktu, koji se predstavio kao Tihomir Varga, poslali preslike osobnih iskaznica, pa se boje da se podaci ne zloupotrijebe. Internetska stranica s oglasom idući je dan nestala, adresa u Zadru ne postoji, a mobitel kaže: birali ste broj koji se ne koristi...

>>Nova žrtva prevare: 'Prerušio se u poštara, uzeo mobitel i više se nije javio'

Komentara 56

2X
2Xgeneral
09:18 05.09.2014.

jedan Amerikanac se obogatio na jednostavan način a pravno neupitno. Prodavao malu knjižicu s uputama kako se obogatiti??? Cijena je bila popularna cca 5 dolara! Naručioci knjižice su bili iznenađeni što je knjižica sadržavala samo jednu rečenicu: " NE BUDITE NAIVNI"

Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:00 05.09.2014.

Tako to biva kada se točno ne provjeri do u detalje...Oglasima na interetu ne trva vjerovati na slijepo...Možda je trebao otići samo jedan pa da ispita situaciju..

NT
nije_to_samobor
09:20 05.09.2014.

Bilo kakvo plaćanje unaprijed bilo čega već vam u startu može biti jasno upozorenje! Ako vas netko zaista treba za branje plodova (ili sl.) - platit će vam kartu na ime i prezime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije