Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 81. godini umro Stjepan Brkljačić Pipo

Otišao posljednji veliki gospodin hrvatskog turizma

Niske cijene privukle brojne domaće turiste u Nacionalni park Plitvička jezera
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
01.06.2020.
u 14:35

Profesor francuskog iz Korenice turističku je karijeru počeo u Generalturistu, a bio je osnivač i suvlasnik turoperatora specijaliziranog za putovanja u Hrvatsku ID Riva tours

U teškim godinama za turizam, sredinom devedesetih, dvojac koji je za sobom imao i veliko iskustvo u turističkom biznisu i dugi 'staž' na inozemnim tržištima  vizionarski je, s uredima u Nizozemskoj i Njemačkoj, osnovao turoperatora specijaliziranog za putovanja u Hrvatsku ID Riva tours. U godini u kojoj ovaj turoperator slavi 25 godina postojanja tu će važnu obljetnicu ispratiti samo jedan od dvojice osnivača i suvlasnika. Rivin tim, naime, u 81. godini napustio je Stjepan Brkljačić Pipo.

Već niz godina nije bio na prvoj liniji zbog moždanog udara koji je prertrpio 2002., ali svih tih godina bio je u toku, a  jutrom bi redovio sjedao za kompjutor u svojoj kući u Jastrebarskom i pratio stanje bukinga. 

Ličanin iz Gospića i turistički profesionalac starog kova, koji je s lakoćom usvojio sve alate novog vremena, karijeru je počeo kao profesor francuskog u Korenici. No, s Nacionalnim parkom Plitvička jezera u susjedstvu i turizmom koji je vapio za poliglotima, mladi profesor francuskog nije mogao dugo ostati nezamijećen. Prvi turistički posao mu je bio Generalturist, odjel lovnog turizma koji s ambicioznim Pipom doživljava procvat. Kao, uostalom, i sve čega se ovaj veliki turistički profesionalac kasnije laćao. Recimo, jedno je vrijeme  radio u predstavništvu turističkog saveza bivše države u Parizu, a potom u Atlasu koji, priča kaže,  nikad više Francuza nije doveo u Hrvatsku nego u njegovo vrijeme.

Početkom osamdesetih preuzima Bemex tours u Belgiji, koji vrlo brzo brojem belgijskih turista poslanih na Jadran prestiže Yugotours, koji je do tada bio mjera za uspješnost. U mladoj hrvatskoj državi Stjepan Brkljačič je generalni direktor Bemex toursa, svim silama se trudi zadržati Hrvatsku na turističkim mapama, ali nakon što INA postaje stopostotni vlasnik Bemexa Pipo, zbog učestalog uplitanja politike, daje ostavku. 

Na tom mjestu počinje i uspješna priča s ID Riva toursom, čije lice u Njemačkoj postaje Selimir Ognenović, a u Nizozemskoj upravo Stjepan Pipo Brkljačić. Za Ličanina nježna srca i umjetničke duše, s darom za glazbu i ljubavlju za ljude, u poslu nije bilo tajni. U turističkom svijetu, u kojem se se širina pogleda, briga za druge i lijepo ophođenje podrazumijevaju, Pipo se svejedno isticao. Bio je intelektualac i veliki stručnjak tihog nenametljivog humora, kojeg je jedan kolega novinar vjerno opisao kao posljednjeg velikog gospodina hrvatskog turizma. 

Stjepan Brkljačić Pipo u svoj se Gospić vraća 3. lipnja.  

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:43 01.06.2020.

Otišao je doajen hrvatskog turizma. Neka mu je laka hrvatska zemlja! Ali nije posljednji! Selimir još živi!

Avatar EtTore
EtTore
21:41 01.06.2020.

aaa...iii...Turizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije