Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDE SE U POZITIVNOM SMJERU

Polovica turista iz 10 zemalja kojima smo dali ‘zeleno svjetlo

Foto: Borna Filic/PIXSELL
01.06.2020.
u 10:47

Što donosi normalizacija prelaska hrvatske granice

Vijest da Hrvatska normalizira prelazak granice za državljane Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litve, Poljske i Njemačke nikoga nije ostavila ravnodušnim. Turističku industriju i potencijalne goste iz tih deset zemalja otvaranje je obradovalo, poneke zemlje poput Austrije još imaju rezerve pa su iskoristile priliku da podsjete svoje građane na i dalje važeću preporuku o tome da se ne putuje u inozemstvo, a neke je u susjednoj Srbiji, recimo, ta hrvatska odluka i šokirala i uvrijedila.

Za BiH još uvijek restrikcije

Među onima za koje se ulazak u Hrvatsku još uvijek ne pojednostavljuje našli su se i građani BiH ili Crne Gore, ali otamo nije bilo tako burnih reakcija. Kako god, prvi čovjek Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak smirio je strasti. Objasnio je, kako su prenijeli tamošnji mediji, da i građani Srbije i svih država koje nisu na popisu deset zemalja mogu u Hrvatsku pod uvjetima koji su donedavno vrijedili za sve. Dakle, s valjanim razlogom: rezervacijom smještaja, zbog posjeta obitelji, nekretnine i slično.

>> FOTO Gužve na graničnom prijelazu Bregana

1/17

– Ovo je veliki korak za turizam i putovanja, vjerujem da idućih dana možemo očekivati proširenje ove liste s deset zemalja, a do polovice lipnja, nastavi li se smirivati situacija s koronavirusom, gotovo pa potpunu normalizaciju putovanja. No odluka o tome, koliko god da je ključna za turizam, nije na nama nego na epidemiolozima. U svakom slučaju, hrvatskom turizmu u interesu je otvaranje svih granica pa i prema Srbiji. Gosti iz te zemlje bili su dobrodošli svih proteklih godina, vole hrvatski Jadran i već dulje vrijeme daju nam stabilne turističke brojke – kaže Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija u HGK.

Iz Srbije, inače, Hrvatsku godišnje posjeti oko 185.000 turista, iz Crne Gore oko 22.000, a, recimo, iz BiH, koja također tek čeka normalizaciju putničkog prometa prema Hrvatskoj, više od pola milijuna. Hrvatski turizam prošle je godine ugostio 18,2 milijuna stranih turista, a otprilike polovica ih dolazi upravo iz zemalja koje su i prve došle na red za liberalizaciju graničnog režima. Lani je Hrvatsku posjetilo tri milijuna Nijemaca, koji su bili i najbrojniji stranci na Jadranu, iz Slovenije ih je došlo 1,58 milijuna, iz Austrije 1,47 milijuna, iz Poljske 970.000, iz Češke 790.000, iz Mađarske 644.000, a iz Slovačke 464.000. 

Estonija, Letonija i Litva u klubu su prvih deset zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji, ali sve tri zajedno Hrvatskoj daju nepunih sto tisuća turista. Na listi zemalja koje nam daju ponajviše gostiju nema samo Italije i Velike Britanije, odakle dolazi 1,2 milijuna, odnosno 800.000 turista.

Vraća se povjerenje putnika

Kako god, već ovim prvim krugom normalizacije prelaska hrvatske granice za državljane deset zemalja otvara se potencijal od osam-devet milijuna potencijalnih gostiju. Dakako, nije realno očekivati da svi oni ove godine i dođu. Trebat će vremena da se vrati povjerenje u putovanja, a koronavirus je mnogima donio i udar na standard. Zbog svega naš sugovornik ima prilično konzervativnu prognozu ovogodišnje sezone. Čak i konzervativniju od Ministarstva turizma, u kojem predviđaju trećinu od lanjskog turističkog prometa.

– Stvari se kreću u pozitivnom smjeru, polovicom lipnja počinje i normalizacija zračnog prometa, ali ne treba padati u euforiju. Rezervacije još nisu ozbiljnije počele i moja je prognoza od 20 do 25 posto od turističkog rezultata od onog što smo imali lani – smatra Žgomba.

Iznenađenja se, naravno, ne mogu isključiti. I to kako pozitivna tako i negativna. No s dvadeset posto lanjskih rezultata Hrvatska bi se morala zadovoljiti praktički sa svega dvadeset milijuna noćenja. Točnije, s onoliko koliko je lani, kad se zbroje stranci i domaći, imala turista.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
22:46 01.06.2020.

zanimljivo,ni riječi o Nizozemcima a oni su praktično zabranili svojim građanima dolazak u RH. jadno ali istinito. samo neka ne kažu da su nam prijatelji. dakle,o čemu je riječ? radi se o tome da ako živiš u NL,bio ti Nizozemac,Hrvat ili Eskim,ako uđeš u RH i pokupiš koronu moraćeš sam platiti bolnicu,repatrijaciju itd itd bez obzira na to što si osiguran. odeš li u Francusku ili Italiju osiguran si. neka se zna koliko dobro nam žele i koliko su objektivni u svojm vaganju činjenica.

Avatar EtTore
EtTore
12:44 06.06.2020.

Svedi pisu danas da se ne preporucuje nigdje ici na odmor van granica SWE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije