Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDALOZNO Hrvatski povratnici na udaru vlasti Republike Srpske

Otimaju im zemlju zbog izgradnje koridora Vc

01.05.2009.
u 23:00

I dok iz Vlade Republike Srpske stižu informacije kako se uspješno radi na nastavku izgradnje autoceste na koridoru Vc, hrvatske udruge u manjem bh. entitetu upozoravaju na činjenicu kako Hrvati ostaju bez domova zbog te autoceste. Vlada RS-a provodi aktivnosti glede eksproprijacije zemljišta, kuća i gospodarskih objekata za autocestu Banjaluka – Doboj koja se priključuje na koridor Vc, a zbog toga povratnici ostaju bez vlastitih ognjišta.

Od Udruge “Kraljica Katarina” informirani smo kako državne upravne organizacije RS-a, angažirane na eksproprijaciji, ne prenose sve potrebne podatke vlasnicima nekretnina ili ih čak prenose krivo, što dodatno uznemiruje malobrojne hrvatske povratnike u Velikom Prnjavoru, Foči, Johovcu i Donjoj Grabskoj! Takav rad je i, sukladno Zakonu o eksproprijaciji, podložan kaznenim sankcijama od 250 do 1500 KM.

Stimulacija otimačine
Očigledno je da je ova kazna stimulativna za one koji rade mimo zakona, pokušavajući za sebe ili svoje nalogodavce prevariti prognanike i povratnike pričom da za svoje porušene kuće bez građevinske dozvole ne mogu dobiti nadoknadu, odnosno da devastirana imanja ne mogu vrednovati kao poljoprivredno zemljište, što su ranije bila!

- Cijena koja se nudi je 0,8 KM do 5 KM po m2, što je značajno manje od nadoknada na koridoru Vc ili nadoknada koja je isplaćivala Elektroprivreda za eksproprirano zemljište - rečeno nam je u Udruzi “Kraljica Katarina”. Poseban problem je katastar u tim općinama u kojem su u ratnim i poratnim godinama provedene brojne nezakonite promjene upravo na ovim područjima. Podaci iz gruntovnice većini nisu dostupni, a nije nepoznato da promjene u vlasničkoj strukturi nisu generacijama ažurirane, što uz gore spomenute subjektivne probleme predstavlja i objektivan problem.

Poziv povratnicima
- Zbog toga pozivamo sve povratnike da za povratak i obnovu popune i predaju obrasce Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Predlažemo da se organiziraju i pokrenu kolektivni sudski postupci za uzurpaciju i ometanje posjeda - poručili su iz spomenute udruge te su dodali kako mještani ne trebaju podlijegati raznim pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi.

Građane se upozorava da ne potpisuju bilo kakve izjave u kojima se spominju ponuđeni novčani iznosi, a koji imaju ulogu kompenzacije za oduzetu zemlju. Iz Udruge “Kraljica Katarina” izrazili su nadu kako će svi povratnici zajedničkim stavom primorati vlasti u RS-u da im na kraju ponude pravednu naknadu za zemljište bez kojeg ostaju zbog izgradnje autoceste.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije