Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB U BOLIVIJI

Oteli gradonačelnicu pa je ošišali i zalili crvenom bojom

Gradonačelnica povrgnuta sramoti
Foto: DANIEL JAMES - LOS TIEMPOS BOLIV/REUTERS/PIXSELL
09.11.2019.
u 09:19

Demonstranti su gradonačelnicu optužili da je organizirala provladine prosvjede. Na njima su demonstranti krenuli prema barikadama suprotne strane, pri čemu je poginuo jedan mladić.

Prosvjednici koji se već dulje vrijeme okupljaju na ulicama bolivijskih gradova jučer su na meti imali gradonačelnicu grada Vinta Cochabamaba Patriciju Arce. Napali su je, zalili crvenom bojom, ošišali i bosu je vukli po gradu sve dok je nije spasila policija. Patricia Arce je članica vladajuće stranke Mas, a oteta je nakon što su prosvjednici doznali da je dan prije dvoje njihovih kolega ubijeno.

Upitni rezultati

Demonstranti su gradonačelnicu optužili da je organizirala provladine prosvjede. Na njima su demonstranti krenuli prema barikadama suprotne strane, pri čemu je poginuo jedan mladić. Gradonačelnicu su na kraju prisilili da potpiše improvizirano pismo ostavke, a nakon toga blokirali su nekoliko mostova i zapalili gradsku vijećnicu.

Prosvjedi u tom gradu, ali i mnogim drugima u Boliviji, traju od 20. listopada kada su održani predsjednički izbori, čiji su rezultati bili upitni. Naime, prebrojavanje glasova odgođeno je za 24 sata, a nakon toga je strelovito porastao broj glasova za predsjednika Eva Moralesa, koji zemlju vodi od 2006. godine.

Bolivijsko izborno povjerenstvo objavilo je prve rezultate izbora po kojima je Moralesu nedostajalo 10 posto glasova da izbjegne drugi krug izbora u kojem bi se sučelio s kandidatom oporbe Carlosom Mesom. Na kraju je Morales imao točno toliko glasova koliko mu treba da izbjegne drugi krug. Otada pa sve do danas sukobljavaju se pristaše Eva Moralesa i prosvjednici naklonjeni oporbi, koji tvrde da su izbori lažirani.

Bez milosti

U Vintu je potvrđena smrt 20-godišnjeg prosvjednika, koji je treća žrtva prosvjeda koji traju već gotovo dvadeset dana. I sam Morales reagirao je na pogibiju prosvjednika nazvavši ih „nevinim žrtvama nasilja koje su isprovocirale političke grupe koje ohrabruju rasnu mržnju među bolivijskom braćom“.

Prosvjednici u Vintu nisu imali nimalo milosti prema gradonačelnici, koju su oteli iz gradske vijećnice te je mučili i izložili krajnjoj sramoti. Oni koji su je oteli iz njezina ureda bili su maskirani. Kada su je izveli iz vijećnice, natjerali su je da hoda bosa sve do mosta na kojem su barikade izvikujući pri tome: „Ubojica, ubojica!“ Tada su je natjerali da klekne, ošišali je i prelili crvenom bojom. Nakon toga su određeno vrijeme paradirali s njom po gradu sve dok je policija nije spasila.

Oporbu i prosvjednike predvodi Luis Fernando Camacho, građanski lider iz Santa Cruza, koji je vrlo brzo postao simbolom otpora protiv socijalističkog predsjednika Eva Moralesa.
On planira veliki marš prema predsjedničkoj palači u La Pazu, a sa sobom će ponijeti ostavku predsjednika Moralesa i zatražiti da je potpiše.

Komentara 2

Avatar navijač
navijač
10:33 09.11.2019.

Tako bi mi trebali onu iz Siska.

Avatar stef99
stef99
10:02 09.11.2019.

Vidimo da su gadovi iz cia-e počeli koristiti nove metode, kao uvod u poznatu oružanu pobunu kobajage oporbe, ..... SFSN, ....... ba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije