Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIHVAĆEN DIO ŽALBE

Otac silovao svoju mentalno zaostalu kćer (17) koja je zatrudnjela i rodila. Sud mu smanjio kaznu

Obiteljsko nasilje
Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye
02.11.2022.
u 15:42

Apelacijski sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku otegotne okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog obiteljskog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakotne okolnosti

Visoki kazneni sud (VKS) je djelomično prihvatio žalbu B. T. i smanjio mu s 20 na 16 godina zatvorsku kaznu zbog dva nedjela protiv spolne slobode nad bolesnom i lakše mentalno retardiranom 17-godišnjom kćeri koja je nakon silovanja rodila, izvijestio je prizivni sud.

Sud je priopćio da je prihvatio žalbu optuženika i preinačio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Splitu u odluci o kazni kojom je B. T. nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Prizivni sud je precizirao da je prihvatio prvostupanjsku pojedinačnu kaznu od 13 godina za prvo kazneno djelo, ali je za drugo utvrdio kaznu zatvora od sedam godina te dosudio jedinstvenu kaznu od 16 godina zatvora.

Apelacijski sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno cijenio optuženiku otegotne okolnosti ranijeg višestrukog osuđivanja zbog obiteljskog nasilja, ali nije utvrdio i dovoljno vrednovao olakotne okolnosti. Kao olakotne okolnosti koje je prvostupanjski sud trebao vrednovati, Visoki kazneni sud ističe optuženikovu dob i status umirovljenika.

''Visoki kazneni sud je zbog toga zaključio da pojedinačna kazna zatvora koju je utvrdio prvostupanjski sud za drugo kazneno djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora nisu adekvatne svim okolnostima pa je presudu preinačio u odluci o kažnjavanju'', pojasnio je sud.

B. T. je osuđen jer je u dva navrata 2017. uporabom sile u obiteljskom stanu izvršio spolni odnošaj sa svojom kćeri od 17 godina s kojom je živio. Sud je izvijestio kako je žrtva posebno ranjiva zbog bolesti i invaliditeta (laka mentalna retardacija) te da je djevojčica nakon počinjenja prvog kaznenog djela ostala trudna i potom rodila.

>> VIDEO Znate li da gorivo u spremniku ima rok trajanja?

Komentara 30

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
16:14 02.11.2022.

Zanima me kakva bi bila presuda da se bilo koji od tih slučajeva, gdje se uzimaju razne olakotne okolnosti počinitelju kaznenog djela, dogodio članu obitelji tih koji donose ovakve presude? Bi li onda imali razumijevanja po raznim osnovama za smanjivanje kazne?

GE
gerila
16:04 02.11.2022.

Bolesno..

PO
poluprovokator
15:59 02.11.2022.

Kod ovakvih stvari olako sud uzima u obzir olakotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije