Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strava u Zadru

Policija djelovala zbog kršenja javnog reda i mira zadarskog Fritzla, ali ne i zbog obiteljskog nasilja

silovanje
Foto: Thinkstock
18.08.2016.
u 17:28

Policija je uredovala zbog kršenja javnog reda i mira, ali ne i zbog obiteljskog nasilja, kaže Vesna Burćul, pa o tome nisu obavještavali Centar

Zadarsko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv Zadranina u kasnim četrdesetima zbog dugogodišnjeg zlostavljanja svoje višečlane obitelji. Istragu su proglasili tajnom zbog posebno mučnih okolnosti koje uključuju i incest i pedofiliju. Naime, kako prenosi Zadarski.hr, otac je najstariju kćer najvjerojatnije godinama silovao zbog čega je ona kao maloljetnica rodila dijete. Sve je izbilo na vidjelo kad se žrtvina sestra povjerila svom dečku te na njegov nagovor potom i policiji ispričala o užasu koji se događa u njihovu obiteljskom domu u jednom velikom stambenom nasilju te podnijela prijavu.

Neupadljivi socijalnoj skrbi

Susjedi su u više navrata prijavljivali buku i nasilje koje se čulo iz obiteljskog stana, policija je podnijela nekoliko prijava protiv oca, a i maloljetnica je rodila dijete bez navođenja tko je otac. Nameće se pitanje je li i u kojoj mjeri socijalna služba ušla u obitelj zadarskog Fritzla, kako su ga prozvali mediji.

– Oni jesu bili naši korisnici novčanih naknada, ali posve neupadljivi, nikakvih indicija o zlostavljanju nije bilo. A u razgovoru s korisnicima ne mogu se bez jakih uporišta postavljati neugodna pitanja – kazala nam je Vesna Burćul, ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb.

Djeca su uredno pohađala nastavu, nikad škole nisu prijavile da je netko od njih zapušten, da izostaje ili da roditelji ne dolaze na informacije. Policija je, dodaje ravnateljica, uredovala zbog kršenja javnog reda i mira, ali ne i zbog obiteljskog nasilja, pa centar o tim prijavama nije imao saznanja. Kad je maloljetna kći rodila, socijalna služba postupala je kod prijave djeteta, a iako maloljetnih rodilja nema puno, ovdje nije bilo nikakvih znakova da nešto nije u redu. Djevojčica nije rekla tko je otac, pa je zaključeno da je dijete plod mladenačke neopreznosti.

Ipak, otac je psihički i fizički godinama zlostavljao sve članove obitelji. Majka je navodno sve trpjela i šutjela, dok šokirani dečko žrtvinu sestru nije nagovorio na prijavu. Od kraja srpnja otac monstrum u istražnom je zatvoru.

I 10 godina zatvora

– Važno je da se članovi obitelji ohrabre kako bi prijavili nasilje, DORH-u, policiji ili Centru. Inače, svaka mračna obiteljska tajna element je obiteljske povezanosti, svi se u tim slučajevima drže zavjeta šutnje i, kao i ovdje, ničim ne odaju strašnu tajnu – objašnjava V. Burćul. I sama podsjeća na stravičan austrijski slučaj Josefa Fritzla, oca koji je vlastitu kćer držao 24 godine zatočenu kao seksualnu robinju: – U tom slučaju nitko nije prozivao socijalne radnike, dok naša javnost njeguje nepovjerenje prema centrima, kao da je riječ redom o malicioznim osobama koje samo čekaju nekome nauditi!

Otac je osumnjičen za pet kaznenih djela: teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, za teško kazneno djelo protiv spolne slobode i za teško kazneno djelo protiv spolne slobode prema bliskoj osobi na osobito ponižavajući način, za koje su predviđene kazne od godinu do deset godina, te za nasilje u obitelji i za povredu djetetovih prava.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar NeNormalan
NeNormalan
18:47 18.08.2016.

Policija je u takvim slučajevima obiteljskog nasilja najbolja sa forom kršenja javnog reda i mira. Iako se u pravilu radi o obiteljima teškog imovinskog stanja, oni lupe masnu kaznu i puste zlostavljača na slobodu da dalje orgija, pa se zlostavljane žene ne usude prijavljivati zlostavljača bojeći se novčanih kazni koje su u pravilu kazne za cijelu obitelj.

SC
schwertransport
17:53 18.08.2016.

Nemam rijeci....

MA
MarMara
19:43 18.08.2016.

Smijem li što reč? Živjet ili šutit u slučaju incesa bez bilo koje odgovornosti ili se samo svevišnjem Bogu pomolit? Bio sam u bračnoj zajednici sa osobom koja je rođena između brata i sestre a otac nikad niti je bio optužen a kamoli odgovarao. A o toj ženi bilo što da bi rekao sa kojom sam bio u braku moje naj teže godine u životu znam več da čete svi osudit bez pitanja kakio se takvo može desit ili zadesit.Oprostite ako me osuđujete ili imate samilost sa mnom što sam bio sa takvom ženom ( prije toga ništa niti sam znao niti predpostavljao). Zla su se dešavala i da eto kažem na volju propagande VL. ( nemojte molim vas ovaj kontest izražaja koristit u vašim izveštajima.)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije