Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Započele blokade

Nova praksa: Otac ne plaća alimentaciju? Onda će plaćati baka i djed!

alimentacija
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
11.08.2014.
u 14:28

Uoči 1. rujna i stupanja na snagu novog Obiteljskog zakona i Zakon o privremenom uzdržavanju, mnogo je medijske pažnje izazvala činjenica da se alimentacija može naplatiti i od djedova i baka, odnosno roditelja onih koji ne plaćaju alimentaciju za svoju djecu...

Uoči 1. rujna i stupanja na snagu novog Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju, mnogo je medijske pažnje izazvala činjenica da se alimentacija može naplatiti i od djedova i baka, odnosno roditelja onih koji ne plaćaju alimentaciju za svoju djecu.

Od 937 do 1213 kuna

Čitatelji nam javljaju da su zbog neisplaćenih alimentacija započele i blokade računa bakama i djedovima. Iz Ministarstva socijalne politike i mladih poručuju kako mogućnost naplate alimentacije od baka i djedova postoji još od prošlog Obiteljskog zakona iz 2003. te da to nije novost koja se uvodi novim zakonom, koji tek treba stupiti na snagu.

– Prema podacima iz statističkog izvješća u 2013. godini, centri za socijalnu skrb donijeli su 2470 odluka o privremenom uzdržavanju djeteta, što znači da je tolikom broju djece bilo uskraćeno uzdržavanje od roditelja. Drugim riječima, unatoč odredbi Obiteljskog zakona iz 2003., prema kojoj se u slučaju da roditelj ne plaća alimentaciju taj iznos može naplatiti od njegovih roditelja, očito je da naplaćivanje ne funkcioniraju dobro. Stoga je (uz novi Obiteljski zakon, nap. a.) donesen i Zakon o privremenom uzdržavanju – kažu u Ministarstvu socijalne politike i mladih. Drugim riječima, građani tu odredbu uglavnom nisu primjećivali jer je sustav naplate alimentacije općenito bio manjkav – čak dvije trećine roditelja ne plaća alimentaciju. Točnije, tijekom 2013. godine donijeto je 3356 odluka o uzdržavanju djece, a centri za socijalnu skrb (CZSS) donijeli su 2470 odluka o privremenom uzdržavanju.

Dakle, u slučaju kada roditelj ne plaća alimentaciju, CZSS donosi odluku o privremenom uzdržavanju djeteta, što znači da se alimentacija plaća iz državnog proračuna i to u visini od polovice minimalnog novčanog iznosa za mjesečno uzdržavanje koji iznosi 937 kuna za dijete do šest godina, 1103 za dijete od 7 do 12 godina te 1213 kuna za dijete od 13 do 18 godina.

– Novi zakon donijeli smo zato da pojačamo naplatu alimentacija i mnogo smo jasnije definirali prava i obveze svih strana. Dakle, ako otac ne plaća alimentaciju, majka dolazi u centar za socijalnu skrb i centar donosi odluku o privremenom uzdržavanju djeteta, a novac se isplaćuje iz državnog proračuna.

Odluka o uzdržavanju

Poslije centar za socijalnu skrb od oca potražuje povrat svih sredstva koje je država u međuvremenu isplatila majci za uzdržavanje djeteta. Slično je i kada je riječ o plaćanju alimentacije baka i djedova. Dakle, ako otac ne plaća alimentaciju, majka dolazi u centar za socijalnu skrb gdje je pitaju plaćaju li alimentaciju umjesto oca baka ili djed. Ako majka kaže da uzdržavanje ne plaća ni baka ni djed, centar donosi odluku o privremenom uzdržavanju djeteta – objašnjavaju u Ministarstvu.

>>Predškolcu najmanje 938, tinejdžeru 1200 kuna za alimentaciju

Komentara 173

RI
Ringo
14:36 11.08.2014.

Mislim da ovo nije zabilježeno u pravosuđu ni jedne države u svijetu: da te kazne za nešto zašto nisi kriv. Nisi odgovoran za postupke svoje punoljetne djece, odgovorni su oni i amen. Ovo pada na Ustavnom sudu 100%.

VL
vlavavuk
14:35 11.08.2014.

glupost .zašto bi zbog neozbiljnosti svog neodgovornog punoljetnog i zrelog sina trebali ispaštati djed i baka

BA
balic
14:35 11.08.2014.

Ovo je na maslu ministrice Opacic izraslo.. Ovakve zakone mogu samo oni koji pojma nemaju sto rade i kako funkcionira donijeti.. sta imadu dida i baka sa alimentacijom ?.. Nesposbni smo da normalno proradimo i funkcioniramo kao druge normalne zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije