Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ ČUČIĆ

Otac ne može oteti svoju djecu

Nataša Pifar-Čučić i Ljubomir Čučić, tvrdi sud, nisu otmičari
Foto: Davor Puklavec
17.09.2008.
u 20:31

Oslobađajuća presuda Ljubomiru Čučiću zbog oduzimanja djece od majke Magali Boers nije zbunila samo laike nego i stručnjake. Upozorila je na nedorečenost zakona, stvorila dvojbe o (ne)dostatnosti pravomoćne presude francuskog suda o razvodu braka za osuđujuću presudu u Hrvatskoj.

Strani sud
Zasad je tek sigurno da je sutkinja Nataša Brleković, koja je oslobodila Čučića, uvjerena da on nije mogao oduzeti djecu jer u nas nije bio razveden od Magali Boers, što znači da otac, pravno gledano, ne može "oduzeti" svoju djecu bez obzira na to što je osuđen zbog obiteljskog nasilja i što je za njim bila raspisana tjeralica jer nije vratio djecu majci.

Je li tužiteljstvo dobro sastavilo optužni prijedlog, a sutkinja u Sisku ispravno odlučila, pokazat će pravomoćna presuda.  Roditelji koji nisu pravomoćno razvedeni ne mogu odgovarati za oduzimanje svoje djece, no, ne bi niti smjeli dijete odvesti nekamo bez pristanka drugog roditelja.

Kada je brak razveden, roditelj s kojim dijete ne živi odlukom suda kazneno odgovara za oduzimanje djeteta. Ali ako je riječ o presudi stranog suda, da bi bila priznata, trebalo je donijeti pravomoćnu odluku da se priznaje ta presuda.

Mudra optužba
Ako se želi izbjeći da jedan roditelj, dok traje razvod, odvede djecu nekamo bez njegova pristanka, od suda se treba zatražiti privremena mjera kojom se dijete privremeno dodjeljuje jednom od roditelja i tada onaj drugi ne smije uzeti djecu.

Ne znam je li Magali Boers zatražila tu privremenu mjeru od hrvatskog suda. U svakom slučaju, sve je to trebalo prethodno dobro proučiti i mudro sastaviti optužbu  znakovito kaže sutkinja za mladež Lana Pete Kujundžić.


Vraćanje po hitnom postupku

Iz riječi sutkinje Kujundžić i sutkinje Renate Šantek proizlazi da bi međunarod-na konvencija o građansko-pravnim aspektima otmice djece, potpisnice koje su i Hrvatska i Francuska, slučaj Čučić tretirala kao otmicu djece. No, ta konvencija nema nikakve kaznene posljedice za onog tko je odveo dijete, nego joj je isključivi cilj da se dijete vrati po hitnom postupku onom roditelju s kojim dijete, odlukom suda, živi. – Prema toj konvenciji, ako jedan roditelj odvede dijete iz strane zemlje, koje je odlukom suda te zemlje povjereno drugom roditelju na čuvanje i odgoj, to se u građanskopravnom smislu tretira kao otmica. I tada centralno tijelo zemlje iz koje je odvedeno dijete traži po hitnom postupku od zemlje u koju je dovedeno dijete da ga sud po hitnom postupku vrati – kaže sutkinja Renata Šantek. No, taj građanskopravni spor nema nikakve kaznene posljedice za roditelja koji je oduzeo dijete.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije