Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGIONALNI IZBOR

Osvoji li i jednu regiju više Berlusconi će proglasiti pobjedu

Berlusconi izbori
AFP
28.03.2010.
u 13:40

Biraju se guverneri i regionalna vijeća u 13 od 20 regija, ali smatra se da će ovi izbori biti politički test za vladu Silvija Berlusconija

Više od 41 milijun Talijana pozvano je u nedjelju i ponedjeljak do 15 sati na regionalne izbore koji se smatraju i političkim testom za vladu Silivija Berlusconija.

Biraju se guverneri i regionalna vijeća u 13 od 20 regija. Do sada je na vlasti u 11 regija bio lijevi centar, a u samo dvije - Venetu i Liguriji na vlasti je bio desni centar, pe će, osvoji li jednu regiju više, Berlusconi vjerojatno procijeniti kako je pobjedio na ovim izborima. Bira se nova vlast u regijama Piemonte, Lombardia, Veneto, Liguria, Emilia Romagna, Toscana, Umbria, Marche, Lazio, Campania, Puglia, Basilicata i Calabria. Lijevi centar će gotovo sigurno ostati na vlasti u tzv. tradicionalno crvenim regijama, (Emilia Romagna, Toscana, Marche i Umbria), dok je u drugima rezultat neizvjestan. Desni centar bi trebao odnijeti pobjedu u Lobmardiji i Venetu.

Veliki bauk ovih izbora je mogući neodaziv. Prema anketama, na birališta bi se moglo odazvati manje negoli na dosadašnjima, možda jedva 60 posto upisanih birača. Talijani su, inače, najsavijesniji birači među zapadnim zemljama. Na parlamentarnim izborima se odaziva više od 80 posto upisanih, a na regionalnima nešto manje. Slabi odaziv mogao bi naškoditi desnom centru.

Jedno od pitanja je i hoće li na sjeveru zemlje Sjeverna liga dobiti više glasova od Berlusconijeve stranke Narod sloboda. Kad bi došlo do takvog preokreta unutar koalicije desnog centra, onda bi Sjeverna liga, koja već sada diktira crtu držanja Berlusconijeve vlade, tražila još više ovlasti.Lijevi centar se nada da će poslije teških poraza na parlamentarnim i europskim izborima, barem zadržati vlast u regijama u kojima je do sada vladao. To bi bio veliki uspijeh.

Uoči izbora bilo je i napetosti, pa i prijetećih pisama protiv Berlusconija. Upravo u trenucima napetosti i nesigurnosti Berlusconi dobiva više glasova.

Komentara 3

OB
-obrisani-
16:29 28.03.2010.

Splicó,..ma znamo da bis´ti stija Pucína-za glavnoga....

OB
-obrisani-
15:52 28.03.2010.

Nastavi niz redikula u politici koji niču kao gljive poslije kiše: Bush, Berlusconi, Sanader, Ahmedinejad, Kerum, Chavez, Sarkozi, Jaca.....

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
13:02 29.03.2010.

Zadnja reklama crna kosulja.Good lack.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije