Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11 godina zatvora

Osuđena majka koja je ugušila tek rođenu bebu: Namjera postojala već u trudnoći

Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
02.06.2020.
u 23:50

Trudnoću s djetetom koje je ugušila skrivala je, a veličinu trbuha opravdavala je govoreći da ima cistu

Sudsko vijeće Županijskog suda iz središnje Hrvatske u utorak je nepravomoćno proglasio krivom za teško ubojstvo majku koja je ugušila svoje tek rođeno dijete. Sudac joj je izrekao kaznu u trajanju od jedanaest godina zatvora

Teretilo ju je se da je u listopadu 2017. godine rukom prekrila nos i usta tek rođenog djeteta. Rodila ga je bez ičije pomoći, a mrtvo novorođenče stavila je u vreću i bacila u smeće, pišu 24sata.

"Rodila sam u sobi, gdje je na krevetu spavao moj tadašnji izvanbračni suprug. On ništa nije čuo jer je stalno bio pijan", kroz suze se branila na sudu. Tvrdila je i da beba nije davala znakove života.

Trudnoću je skrivala je, a veličinu trbuha opravdavala je govoreći da ima cistu. Dijete je pronašla majka njezinog tadašnjeg izvanbračnog supruga.

Sudsko-medicinski vještaci utvrdili su da je dijete rođeno živo i da je umrlo uslijed ugušenja. Na licu bebe pronašli su tragove, oguljotine kraj nosa, zadobivene uslijed gušenja.

"Mogla je poduzeti radnje oko zbrinjavanja bebe, no ona je se htjela 'riješiti'. Ta namjera postojala je već u trenutku kad je shvatila da je trudna. Odlučila je ubiti to dijete i tu namjeru sprovela", navela je zamjenica županijske državne odvjetnice koja je vodila slučaj.

Braniteljica optužene pokušala je dokazati da se ne radi o teškom ubojstvu već usmrćenju, obliku privilegiranog ubojstva koje majke znaju počiniti nakon poroda uslijed jakog duševnog opterećenja zbog trudnoće ili poroda. 

Sud je prilikom izricanja kazne uzeo u obzir psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje i njezino teško socio-ekonomsko stanje. Stranke imaju pravo žalbe na presudu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije