Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ov kadrovski deficit

Ostojiću kazna za neposluh, Jovanoviću za gafove

Jovanović Ostojić
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
11.06.2014.
u 20:14

Motivi – i da ništa ne radi, Vedran Mornar bit će prihvaćeniji ministar od Jovanovića

Neuspješna potraga za potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo pokazuje velik kadrovski deficit SDP-a. Socijaldemokrati, osim Linića i Grčića, i nisu imali ljude kvalificirane za poziciju prvog ekonomista rezerviranu za jake stranačke političare.

Ljevičari su rijetka roba i u svijetu biznisa, a čak i kad je htio dovesti nekoga izvan stranke, premijer je sam sebi smanjio manevarski prostor pričama o visokim ljestvicama i čistim rukama.

Peglanje imidža

Vlada nije mjesto za polusvijet, ali tko god je nešto postigao u privatnom biznisu ima kredit, posla s državnom institucijom ili prijatelja u politici, što mu se po potrebi kasnije može nabiti na nos. Rekonstrukcija Vlade ponajprije je motivirana političkim, a ne ekonomskim razlozima pa se i njezini učinci mogu loviti samo u virtualnoj sferi. Ministar zdravlja Ostojić kažnjen je zbog svog stranačkog angažmana, dok je Jovanović kolateralna žrtva premijerova sukoba sa Slavkom Linićem, ali i vlastitog karaktera.

Ovotjedna rekonstrukcija Vlade vjerojatno neće biti i posljednja jer će, računajući na Škegrin poučak iz ministarskih dana da narod pamti samo mjesec dana pred izbore, Milanović još kojom zamjenom igrača pokušati ispeglati imidž stranke.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Rezanje u zdravstvu

Što objektivno dva nova ministra mogu donijeti? Dolazak Siniše Varge na čelo Ministarstva zdravlja proći će bez potresa u resoru jer je Varga, slično kao i Boris Lalovac, i dosad bio jedna od figura zdravstvenog sustava te će nastaviti gdje Ostojić staje. Raspolaže menadžerskim vještinama, uključen je u izradu planova za sanaciju, a mogao bi zarezati u sustav, pa i u prava pacijenata, više nego što je to dosadašnji ministar bio spreman učiniti, a baš to se i traži. Vladin plan smanjenja rashoda i rezanja deficita temelji se na uštedama u zdravstvu koje će se postići smanjivanjem javnih izdataka i povećanjem privatne participacije u liječenju. To znači da će novi ministar zdravlja smanjivati broj ordinacija i uvoditi višu cijenu liječenja ako želi ispoštovati Vladine planove prema Bruxellesu.

Ne treba podcjenjivati značenje školskog i zdravstvenog resora za ekonomiju jer država za njih izdvaja četvrtinu proračuna! Pritisak na rezanje troškova u obrazovanju nešto je manji nego u zdravstvu, ali perspektiva zemlje i na duge staze bit će loša ako škole i fakulteti nastave životariti izvan vremena i prostora sa svojom autonomijom. Bivši dekan FER-a poznaje zamke i mane sustava i trebao bi opravdati svoj dolazak u Vladu barem dobrom upisnom politikom. Milanović je dobio svoje: kaznio je Ostojića, a u Mornaru je dobio novo lice koje će, sve i da ne radi ništa, u javnosti biti prihvaćenije od Jovanovića.

>>Pogledajte tko je sve napustio Milanovićevu Vladu

>>Novi su ministri Siniša Varga i Vedran Mornar

>>Jovanović: Jedini mi je cilj da zločinačka organizacija HDZ ne dođe na vlast

>>Komadina i Obersnel kritiziraju rekonstrukciju: Tajming je loš. Rijeka opet gubi!

Komentara 39

Avatar TAJSAM
TAJSAM
21:02 11.06.2014.

Dva su pala, idemo dalje. Pozdrav dobrim ljudima

PR
prtlje
20:51 11.06.2014.

ajme .......zivot bez "jovice"nema smisla.....

B2
bokida 2
21:03 11.06.2014.

Zamislite ministra i takvu državu gdje isti pola naroda naziva zločincima. Jao si ga državi kad bi on određivao tko će biti na vlasti i odkuda mu hrabrost i pomišljat na takvo nešto umijesto da je manji od makova zrnarna jer se je zamijerio svima i svakome svojim antikatoličkim i anticrkvenim stavovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije