Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostojić u Bruxellesu:

'Ako mi možemo doprinijeti, onda su dužni i drugi sudjelovati u tome'

Ranko Ostojić
Foto: DPA/PIXSELL
1/8
14.09.2015.
u 23:09

Dogovor večeras nije postignut jer su Slovačka, Češka, Poljska i još neke zemlje ostale pri stavu da ne žele da im se nameće zbrinjavanje izbjeglica po kvotama.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je uime Hrvatske sudjelovao na izvanrednom sastanku Vijeća EU na kojem se raspravljalo o prijedlogu zbrinjavanja 160.000 izbjeglica, otišao je večeras s tog sastanka ne krijući razočaranost što konačna odluka nije usvojena.

Usvojena je odluka o premještaju 40.000 sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Italije i Grčke, od čega u Hrvatsku stiže njih 400, ali ta odluka već je bila usuglašena u srpnju i današnje usvajanje bilo je lako, dok je problem nastao oko odluke o premještanju još 120.000 izbjeglica iz Italije, Grčke i Mađarske, od čega bi u Hrvatsku stiglo njih 1064. - Mi podržavamo prijedlog, no ima zemalja članica koje, umjesto da prekinu kaos koji se samo prelijeva iz jedne u drugu zemlju, očito na to nisu spremne. Još uvijek se svaka riječ mjeri umjesto da krenemo u konkretnu akciju - rekao je ministar Ranko Ostojić, dodavši kako će Hrvatska dokazati da kao mala zemlja može značajno doprinijeti zbrinjavanju izbjeglica.

"Razbijamo osnovnu stvar zbog koje postoji EU"

- Ako mi možemo doprinijeti, onda su dužni i drugi sudjelovati u tome, no očito je da su upute određenim ministrima takve da ne prihvaćaju bilo kakve brojke, nikakve obveze, a to onda znači da razbijamo osnovnu stvar zbog koje postoji EU, što je solidarnost. Mislim da je to jako loše - dodao je Ostojić. Dogovor večeras nije postignut jer su Slovačka, Češka, Poljska i još neke zemlje ostale pri stavu da ne žele da im se nameće zbrinjavanje izbjeglica po kvotama.

- Bilo je prerano za donošenje konačne odluke o tome. No, velika većina država izrazila je svoju predanost da sudjeluje u premještanju dodatnih 120.000 izbjeglica. Cilj nam je tu odluku usvojiti 8. listopada - rekao je luksemburški ministar Jean Asselborn koji je predsjedavao sastankom u Bruxellesu. No, teško je reći kako će ideal Europe bez granica izgledati do listopada jer mnogi strahuju od domino-efekta nakon uvođenja privremenih graničnih kontrola na ulazu u Njemačku iz Austrije.

- Europa je suočena s problemom da može pasti Schengen. To je doslovno tako - rekao je ministar Ranko Ostojić odlazeći večeras sa sastanka. Mnogi procjenjuju da će primjena novih mađarskih zakona i potpuni dovršetak ograde preusmjeriti dio izbjeglica prema Hrvatskoj, no ministar Ranko Ostojić ponavlja da je Hrvatska spremna. - Činjenica je da se uz takve restriktivne mjere to može dogoditi. No, ono što je sigurno jest da smo naš sustav pripremili za takvo što. Nadamo se da do takvih stvari neće doći, ali smo spremni - rekao je ministar Ostojić.

>>Izbjeglice koje Mađarska vrati na silu, neće moći ostati ni u Srbiji

>>Hrvatska ima 3000 mjesta spremnih za prvi val izbjeglica

Komentara 110

NA
nataly
23:25 14.09.2015.

Ja imam prijedlog. Svi ovi humanisti, multikulturalisti, solidaristi itd. Neka budu solidarni na svoj vlastiti racun tj. Neka uzmu te ljude i vode doma za svoj stol, u svoj krevet, na svoj trosak, a ne trosak drzave u kojoj su skolaka djeca gladna. To se posebno odnosi na politicare koji u nase ime odlucuju, a nas nista ne pitaju. Ostojicu, Milanovicu i co. Vodite ih sebi doma.

DU
Deleted user
23:18 14.09.2015.

Da mi je dozivjeti taj dan kad ce nasi politicari ucinit nesto za interes vlastite zemlje.

Avatar NikadRobom
NikadRobom
23:39 14.09.2015.

Sada ispada da smo mi moralna vertikala...dajte vodite brigu o narodu koji vas je izabrao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije