Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKA

"Ostanite kod kuće, ali i iziđite u što većem broju na birališta"

Emmanuel Macron
Foto: REUTERS
1/3
16.03.2020.
u 14:52

Francuska je trenutačno jedno od europskih žarišta pandemije koronavirusa, a prema službenoj statistici, u Francuskoj je jučer bilo zaraženo 4500 ljudi, a umrla je najmanje 91 osoba. Broj zaraženih nekontrolirano se povećava pa je borba protiv koronavirusa ušla u treću epidemiološku fazu.

Iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak u govoru naciji poručio da će Francuska napraviti sve kako bi u pandemiji koronavirusa zaštitila svoje državljane jer, kako je rekao, “zdravlje nema cijene”, u Francuskoj je jučer unatoč borbi za zauzdavanje širenja koronavirusa održan prvi krug lokalnih izbora. Okolnosti u kojima su Francuzi izašli na birališta zbog toga su sve prije nego uobičajene.

“Najgora kriza u 100 godina”

Francuska je trenutačno jedno od europskih žarišta pandemije koronavirusa, a prema službenoj statistici, u Francuskoj je jučer bilo zaraženo 4500 ljudi, a umrla je najmanje 91 osoba. Broj zaraženih nekontrolirano se povećava pa je borba protiv koronavirusa ušla u treću epidemiološku fazu.

Francuski premijer Edouard Philippe zato je pozvao na zatvaranje kafića, restorana i kinodvorana, kao i većine trgovina, a otvorene će ostati samo trgovine hranom, trafike i benzinske postaje, jer još nije obustavljen javni promet. Od danas se zatvaraju i dječji vrtići, škole i fakulteti, a građani su pozvani da ostanu kod kuće i da rade na daljinu. Drugim riječima, dok se život u cijeloj Europi zaustavlja i dok francuske vlasti pozivaju građane da ostanu kod kuće, Francuzi su istodobno pozvani i da iziđu na birališta, što je, naravno, kontradiktorno.

Zato je Macronova odluka o održavanju lokalnih izbora u okolnostima “najveće zdravstvene krize u zadnjih stotinu godina”, kako je nazvao epidemiju koronavirusa, još neobičnija i neshvatljivija, baš kao što je neshvatljiva i odluka o održavanju jučerašnjih izbora za vodstvo HDZ-a u sličnim okolnostima, iako je premijer Andrej Plenković održavanje unutarstranačkih izbora u HDZ-u u jeku krize zbog novog virusa pokušao opravdati upravo Macronovom odlukom o održavanju lokalnih izbora u Francuskoj.

Predsjednik Macron odlučio je u ovom slučaju ignorirati apele lokalnih stranačkih čelnika, koji su do zadnjeg trenutka pozivali na odgodu izbora, ali i javne pozive struke i francuskih liječnika, koji upozoravaju da epidemija koronavirusa, koja je tek na početku, nije trenutak za izbore. Kada se uzme u obzir da je Macron dugo ignorirao nadolazeću epidemiju, zatvarajući oči pred dramatičnom eksplozijom koronavirusa u susjednoj Italiji, takva Macronova odluka možda i nije osobito iznenađenje.

Francuski čelnici – baš kao i čelnici HDZ-a – zadovoljili su se dodatnim mjerama opreza na biračkim mjestima, osiguravajući sredstva za dezinfekciju i pranje ruku na biralištima i pozivima biračima da održe međusobnu udaljenost i daju prednost starijim biračima, ali i da na birališta donesu svoje olovke. Jer, kako je Francuzima objasnio predsjednik Macron, demokratski se život mora nastaviti.

No na kraju će najveću cijenu takve odluke platiti demokracija jer će zbog straha građana od izlaska na javna mjesta odziv zasigurno biti manji nego inače, pri čemu valja imati na umu da upravo lokalni izbori u Francuskoj tradicionalno privuku velik broj birača. Ovaj će put, kako se predviđa, trećina birača zbog koronavirusa ostati kod kuće, pri čemu će taj broj u velikim gradovima zasigurno biti još veći.

Upitan je drugi krug

Izbori su važan test za Macrona uoči predsjedničkih izbora 2022. godine, nakon velikih prosvjeda “žutih prsluka” i ujedinjenih sindikata protiv njegove reforme francuskog mirovinskog sustava.

Prema posljednjim anketama, stranci francuskog predsjednika ne piše se dobro. Kandidati Macronove Republike u pokretu, koja nije uspjela razviti stranačku infrastrukturu u zemlji, diljem zemlje ne stoje dobro u anketama, pa tako ni u Parizu, iako Macronova kandidatkinja za gradonačelnicu Pariza Agnes Buzyn zapravo prolazi bolje od svog prethodnika Benjamina Griveauxa, koji se zbog skandala nakon objave svoje intimne snimke morao povući iz utrke.

No čini se da je Macron procijenio da bi mu se izbori u ovim kriznim vremenima na kraju mogli isplatiti i da birači, koji u nesigurnim vremenima lako mijenjaju mišljenje, ipak neće ostati imuni na njegove apele na jedinstvo i solidarnost, tim više što baš nitko ne može znati što bi se s epidemijom koronavirusa moglo događati do drugog izbornog kruga, koji bi se trebao održati sljedeće nedjelje, iako se u ovom trenutku ne bi bilo pametno kladiti da će se to doista i dogoditi. 

Komentara 1

DH
dalibor.hren
15:06 16.03.2020.

Tko je tu lud! Dođite na izbore, ali ostanite doma!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije