Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U CRKVI

Sukob Macrona i izraleske policije: Izađite, pravila se znaju

Emmanuel Macron posjetio Jeruzalem
Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.01.2020.
u 20:09

- Ne sviđa mi se to što ste učinili. Izađite, molim vas. Žao mi je, ali pravila se znaju. Nema potrebe za provokacijama - upozorio je Macron, a onda dodao da bi trebali poštovati pravila onakva kakva su već stoljećima

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sukobio se s izraelskim policajcima tijekom današnjeg posjeta Izraelu. Do incidenta je došlo za vrijeme obilaska starog dijela grada Jeruzalema, a razlog je jer su izraleski policajci, kako on smatra, prekršili pravila prema kojima im je zabranjen ulazak u crkvu svete Ane koja se smatra francuskim teritorijem.

Videosnimka koja se pojavila na društvenim mrežama prikazuje kako Macron stoji na ulazu u crkvu okružen francuskim i izraelskim pripadnicima osiguranja te kako izraelskog policajca upozorava na kršenje pravila.

- Ne sviđa mi se to što ste učinili. Izađite, molim vas. Žao mi je, ali pravila se znaju. Nema potrebe za provokacijama - upozorio je Macron, a onda ih je zamolio da poštuju pravila onakva kakva su već stoljećima.

VIDEO Verbalni sukob Macrona s izraelskom policijom

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati incident, piše BBC

Inače, Macron boravi u Izraelu povodom 75. godišnjice oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitz.

"Sedamdeset i pet godina nakon oslobađanja preživjelih iz Auschwitza, građani Francuske i drugih država meta su jer su Židovi. Takav povratak mržnje progoni naše današnje doba", poručio je francuski čelnik u svojoj poruci upućenoj Yad Vashemu, mjestu sjećanja za žrtve holokausta. 

FOTO Macron u Jeruzalemu

Emmanuel Macron posjetio Jeruzalem
1/6

"Tu borbu protiv antisemitizma vodim svaki dan, u svojim govorima, ponašanju, na internetu ", dodao je francuski predsjednik pozvavši digitalne platforme, vlasti, civilno društvo i pojedince da "eliminiraju sadržaje pune mržnje. Ako se ne reagira ili okrene pogled, to znači biti suučesnikom", rekao je Macron u poruci čiji je tekst objavljen u srijedu na hebrejskom i u izraelskim dnevnim novinama Yediot Aharonot. 

Uoči četvrtka, kada će s oko 40 inozemnih čelnika, uključujući i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, sudjelovati na komemoraciji žrtava holokausta u Yad Vashemu, Macron će tijekom srijede održati diplomatske susrete. 

Ujutro se susreo s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a održat će razgovore i s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom, kao i čelnikom oporbe Bennyjem Gantzom. Poslijepodne ide u Ramalu gdje će se susresti s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.  Macron će se obratiti i francuskoj zajednici u Izraelu, zabrinutoj oko rasta antisemitizma u Francuskoj. 

Francuska ima najveću židovsku zajednicu u Europi koja broji oko 550 tisuća pripadnika, a učestali su napadi na tu manjinu - samo 2018. bilo ih je više od 500, prenosi Reuters, što je rast od 74 posto u odnosu na godinu prije toga. 

Ključne riječi

Komentara 51

Avatar Mentat
Mentat
21:16 22.01.2020.

U Francuskoj je antisemitizam u porastu, jer je u porastu i islamizacija Francuske. Nisu bijeli Francuzi ti koji napadaju Židove. Ali kako sad to javno reći ili dopustiti da se to javno poveže, objavi i raspravlja?! Ako šutiš antisemit si, ako progovoriš antimigrant si. ... Što se tiče "francuskog teritorija", Crkve su teritorij Vatikana prvenstveno. To je npr. Milanović trebao znati kad je poslao MUP na branitelje u Crkvu Svetog Marka. ... tj. znao je on to..... zorangutan.

ZA
zarko815
20:54 22.01.2020.

Sami Židovi diljem svijeta upravo provociraju i potiču antisemitizam, na žalost i u Hrvatskoj.

TP
THIRD_POSITION
22:24 22.01.2020.

Sionska ww2 priča je puna laži, svijet će kad tad saznati pravu istinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije