Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija

Osnovana žuto-zelena vlada

Conte
Foto: Reuters/Pixsell
31.05.2018.
u 23:07

Odlučujuću ulogu za formiranje ove vlade Lige-M5s imao je Carlo Cottarelli, kome je prije četiri dana Mattarella dao mandat za sastav prijelazne nestranačke vlade koja je trebala voditi Italiju do novih izbora.

I službeno je večeras nastala nova žuto zelena vlada na čelu s premijerom Guseppeom Conteom. To je 65. vlada talijanske republike, a osim što u njoj prvi puta sudjeluje i Pokret 5 zvijezda (M5s), prva je s premijerom Conteom koji je najprije vratio dobiveni mandat, a onda mu je on vraćen. Liga, odnosno Sjeverna liga bila je u vladama desnog centra Silvija Berlusconija.

Vlada će u petak poslije podne prisegnuti pred predsjednikom republike Sergiom Mattarellom. Ipak su čelnici Lige i M5s, Matteo Salvini i Luigi Di Maio našli kvadraturu kruga, a njihovu listu ministara prihvatio je Mattarella. U vladi je ostao Paolo Savona, ali na ministarstvu za europske odnose, a ne na položaju ministra ekonomije preuzima Giovanni Tria, član Lige.

Odlučujuću ulogu za formiranje ove vlade Lige-M5s imao je Carlo Cottarelli, kome je prije četiri dana Mattarella dao mandat za sastav prijelazne nestranačke vlade koja je trebala voditi Italiju do novih izbora. Cottarelli je odustao od sastavljanja vlade, jer je vidio mogućnost da se ipak sastavi vlada sa strankama koje su pobjedile na izborima 4. ožujka.

Politička vlada je najbolje riješenje”, objasnio je Cottarelli čiji su govor na izlasku iz dvorane u kojoj je razgovarao s Mattarellom pljeskom pozdravili i novinari što je bio presedan. Di Maio i Salvini će biti potpredsjednici vlade. Osim toga Di Maio ćepreuzeti ministarstvo rada i razvitka, a Salvini će biti ministar unutarnjih poslova.

Potpredsjednik vlade i ministar rada i razvitka je: Luigi Di Maio
Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova:Matteo Salvini
Podtajnik predsjedništva: Giancarlo Giorgetti
Podtajnik vlade i delegom za tajne službe:Vito Crini (Liga)
Ekonomija: Giovanni Tria (Liga)
Vanjski poslovi: Moavero Milanesi
Pravosuđe: Alfonso Bonafede (M5S)
Europske politike: Paolo Savona
Odnosi sa Parlamentom: Riccardo Fraccaro (M5S)
Javna uprava: Giulia Bongiorno (Liga)
regionalini odnosi: Erika Stefani (Liga)
Jug: Barbara Lezzi (M5S)
Invalidi: Lorenzo Fontana (Liga)
Obrana: Elisabetta Trenta (M5S)
Poljoprivreda: Gian Marco Centinaio (Liga)
Infrastrukture: Mauro Coltorti (M5S)
Obrazovanje: Marco Bussetti (Liga)
Kultura: Alberto Bonisoli (M5S)
Zdravstvo: Giulia Grillo (M5S)

Ključne riječi

Komentara 2

I1
ing-12345
07:03 01.06.2018.

Tallijani su dali nogom u guzu takozvanim main stream strankama a sa time i kompletnoj kamarili iz EU Merkel , Macron , Juncker, Tusk itd. Vrijeme je da i mi u Hrvatskoj napravimo isto.

Avatar nekakav
nekakav
07:25 01.06.2018.

macron dobiva gadnu konkurenciju. ionak ga francuzi mrze i on je gotov, što god napravio. talijanac će sad zajedno sa orbanom nagaziti eu birokrate, jer su oni, talijani, birani, dok eu birokrati nemaju demokratski legitimitet. mada ih države gurnu na te položaje, al sve je to dogovor elita koje, treba naglasiti uvijek, nemaju izborni, demokratski, legitimitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije