Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga zlodjela

Osmorica prijavljena za ratni zločin 1991. u kninskom zatvoru

milan martic
Reuters/Pixsell
02.05.2011.
u 11:24

Dvadeset godina poslije teškog stradavanja zarobljenika (od kojih su neki i umrli) istraga policije i SOA-e dovela do kaznenih prijava protiv muškaraca koji sada nisu dostupni jer su vjerojatno u Srbiji

ŠIBENIK - Osmorica muškaraca kazneno su prijavljena Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku za ratni zločin, odnosno za mučenje i zlostavljanje ratnih zatvorenika u rujnu i listopadu 1991. godine u okupiranom Kninu, u ondašnjem tzv. Okružnom zatvoru Stare bolnice. Kako doznajemo, nitko od navedenih koji su osumnjičeni 20 godina nakon zlodjela nije uhićen jer vjerojatno i nisu u Hrvatskoj nego u Srbiji ili drugim zemljama.

- U Odjelu kriminalističke policije u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršeno je opsežno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da su, sada 48-godišnjak iz Varaždina, 47-godišnjak iz Biskupije, dvojica 46-godišnjaka i 42-godišnjak, sva trojica iz Benkovca, 50-godišnjak iz Šibenika, 66-godišnjak iz Zadra i 48-godišnjak iz Dubrave počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na štetu sada 48-godišnjaka, 45-godišnjaka, 43-godišnjaka, 42-godišnjaka, 41-godišnjaka, svi iz Splita, 49-godišnjaka i 47-godišnjaka iz Zagreba, 59-godišnjaka iz Kaštela i u to vrijeme 75-godišnjaka iz Lovrinca - ističe načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Kako se pojašnjava, istraga je pokazala da su osumnjičeni nakon zarobljavanja devetoricu muškaraca u Kninu zlostavljali i mučili, kršeći odredbe međunarodnog prava, zbog čega je kasnije 75-godišnjak preminuo, a svi ostali su radi teških ozljeda postali invalidi.

- Nadalje, osumnjičeni 48-godišnjak iz Varaždina, kao pripadnik voda za specijalne namjene takozvane Milicije RSK, koji je zbog ubojstava civila na području Udbine bio pritvorenik u Okružnom zatvoru, zajedno s ostalim osumnjičenima, u svojstvu stražara, u više navrata fizički i psihički zlostavljao je oštećene zarobljenike, kao i tada 75-godišnjeg ratnog zarobljenika, kojemu je nanio ozljede zbog kojih je preminuo - napominje načelnik Kostanić.

Ističe se odgovornost osumnjičenog 47-godišnjak iz Biskupije, koji je tada bio upravitelj zloglasnog tzv. Okružnog zatvora Stara bolnica u Kninu, zato što nije spriječio zlostavljanja i mučenja.

Ključne riječi

Komentara 78

OB
-obrisani-
12:48 02.05.2011.

- ALEKSANDAR VASILJEVIĆ (72) umirovljeni general JNA osnivanje logora u kojima su tijekom rata brojne žene silovane, a civili i ratni zarobljenici fizički i psihički zlostavljani. Mučenje civila. Logori su bili na napuštenom poljoprivrednom imanju u okolici Begejaca, na napuštenojj farmi u Stajićevu, u Sremskoj Mitrovici (u dijelu tamošnjeg kazneno-popravnog doma) te u zatvorima u Nišu i Staroj Gradiški. U njih su dovođeni civili, među kojima je bilo djece, žena i maloljetnika, iz Osijeka, Vukovara, Karlovca, Slunja, Stare Gradiške, kao i drugih mjesta u Hrvatskoj. Optužnica tereti i Vasiljevića i Živanovića da nisu poduzeli baš ništa kako bi olakšali život zatočenima, iako su znali da ih čuvari logora tuku drvenim i željeznim palicama, izvode na lažna strijeljanja, ispituju... Od posljedica batinanja čuvara Ivice Vuletića i drugih nepoznatih osoba u Begejcima i Stajićevu umrli su Ivan Kamarela i Božo Kelava, Branko Koch, Ivan Kunac i Zlatko Brajer. Čuvar logora u Stajićevu, Slobodan Bačić svakodnevno je Ivanu Krznariću prislanjao nož pod vrat i prijetio ubojstvom, Đuru Tvorka izvukli su iz autobusa i pretukli do smrti... Ista stravična smrt u Sremskoj Mitrovici zadesila je Josipa Boldiša, Zlatka Cvitkovića, Damira Kiralja, Antuna Plivelića, Niku Šoljića i Ivana Švarka. U logoru u Staroj Gradiški nakon premlaćivanja pripadnici vojne policije ubili su Marijana Raužana. Žene zatočene u Begejcima i Stajićevu čuvari logora svakodnevno su silovali i seksualno zlostavljali ne bi li i tako utjecali na psihičko slamanje zatočenih civila. Iako je istraga protiv Vasiljevića i Živanovića već bila pokrenuta, nakon uhićenja Tihomira Purde hrvatski branitelji podnijeli su protiv njih kaznene prijave zbog iznuđivanja iskaza u srbijanskim logorima, pa je u siječnju istraga proširena i na taj dio. Od 1993. do 2007. godine za logore su pravomoćno izricane presude .Osuđeni su Petar Krivić, Nikša Beara, Đorđe Jaramazu, Milan Atlija, Dušan Čučković, Ivan Čurčić, Miloš Držaić, Dušan Mišić, Dragan Savić, Jovica Vučenović, Slobodan Bačić, Ivica Vuletić (državljanin Srbije), Milan Gojković, Veso Praća, Vlastimir Denčić, Ranko Pralica, Stanko Palančan, Đuro Birač, Petar Baltić, Stevan Bjelaljac, Đuka Bogunović, Milan Ljubičić, Vlado Ćordaš, Tintor Draga, Petar Vladaić, Ilija Đaković, Dragan Matijević, Ilija Baždar, Rade Baždar, Mirko Graorac, Branko Ljubišić i Jovan Romčević. Među osuđenim muškarcima nalazi se i jedna žena. To je Ivanka Savić koja je određivala tko će od zarobljenika u logor u Begejcima, tko u Niš, a tko u druge logore u Srbiji

KA
kajinx
19:51 02.05.2011.

Bez brige, Josipović će se lagano dogovoriti da ih izruče iz Srbije. On je za pravdu i ima dobre veze.

BC
BCA
13:20 02.05.2011.

Halo HART, ŠTO SI I GDJE OSVOJILA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije